gotvach.bg»Статии»Млечни Продукти»Швейцарско сирене Апенцелер

Швейцарско сирене Апенцелер

EvgeniaEvgenia
Готвач
346216545
Швейцарско сирене Апенцелер
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
150.00 лв.
Виж ››

Швейцарското сирене Апенцелер е едно от най-старите, известни и вкусни сирена в Швейцария. То получава името си от региона Appenzell в Швейцария, като преди да бъде изпратено по света, за да му се насладим, се произвежда и съхранява до перфектна зрялост.

Сиренето Апенцелер се прави с респект към продукта и с много усилия, следвайки традиционни рецепти, които се предават от поколение на поколение от над 700 години. Идиличните пейзажи на кантоните Appenzell, където пасе едър рогат добитък и тайната рецепта за саламурата от билки и вино, с която се "измива" кората на сиренето, го правят трудно забравимо и уникално със своя орехов вкус, съчетан с билкова пикантност.

Сиренето Appenzeller се прави от сурово краве мляко. В Швейцария строгият контрол на качеството гарантира, че фермерите снабдяват майсторите на сиренето само с първокласно, чисто мляко, издоено от крави, хранени със сено и трева. Сирената Апенцелер са ръчно изработени с кръгла, плоска форма. Всяка пита сирене се третира от 3 седмици до минимум 3 месеца със саламура, която придава силен аромат и изискан, леко пикантен вкус на сиренето. Цветът му е жълтеникав, текстурата плътна и е лесно за разрязване.

Съдържание на сирене Апенцелер в 1 oz (28, 25 g):

Калории - 110

Мазнини - 9 g

Наситени мазнини - 5 g

Трансмазнини - 0 g

Натрий - 170 mg

Въглехидрати - 0 g

Диетични фибри - 0 g

Захари - 0 g

Протеин - 7 g

Витамин А - 0, 1 %

Витамин С - 0 %

Калций - 0, 2 %

Фондю с Апенцелер

Желязо - 0 %

Има три разновидности на сиренето Апенцелер. Най-лесно се разграничават по цвета на етикета им:

- Appenzeller classic. Това сирене отлежава 3-4 месеца докато придобие своя мек и изтънчен вкус. Етикетът му е сребърен.

- Appenzeller Surchoix. При него процесът на отлежаване е малко по-дълъг от 4-6 месеца, което му придава по-силен и плътен вкус. Етикетът му е златен.

- Appenzeller Extra. За да носят това име, сирената трябва да отговарят на дълъг списък от специфични критерии. Сирената отлежават 6 месеца и се подбират най-качествените и ароматните. Етикетът му е черен.

В допълнение към трапезите или придружено от хубав домашен хляб, сиренето Апенцелер е деликатес и е идеално за фондю. Подходящи за него напитки са бирата, сайдер и червеното вино. Това сирене се топи лесно и често се ползва, като топинг за подправяне на картофи, салати и тестени изделия от швейцарската кулинария. Ако искате да опростите нещата просто го нарежете и му се наслаждавайте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати