Сироп от якон

Сироп от якон

Сиропът от якон не е добре познат и популярен у нас, но това е наш пропуск, защото в негово лице имаме изключително полезен пробиотичен подсладител с отлични вкусови качества. Той успешно замества захарта и меда и има благотворно действие върху чревния тракт.

Препоръчва се и за диабетици и на практика почти няма противопоказания. Затова представянето му пред потребителите трябва да бъде по-широко, запознаването с него ще даде още една алтернатива на хората, които държат на здравословно хранене или страдат от заболявания, които изискват ограничаване на захарта в храната.

Същност и суровина за получаване на сиропа от якон

По същността си сиропът от якон е подсладител, подобен на кленовия сироп с начина си на производство и приложение. Този биопродукт се получава от сладко кореноплодно растение, наречено якон. То се отглежда от хиляди години в Южна Америка, по-специално в Перу. В ботаниката това растение е познато с името Smallanthus sonchifolius. Растението се откроява с тъмнозелените си листа и височината си от 2-2.5 метра.

По-интересна обаче е кореновата система, образувана от коренища, върху които са разположени пъпки, даващи живот на нови растения и коренови клубени. Клубените образуват снопчета с големи кореноплодни растения. Благоприятните условия дават урожай от 20- 25 зеленчука.

Този зеленчук на външен вид прилича на нещо средно между картофа и крушата, макар че се нарича земна ябълка. Вкусът му е приятен, леко сладни и може да се оприличи на вкуса на пъпеша и ябълката. Съдържа основно вода и индианците са го използвали като воден източник по време на пътуване.

Сладникавият му вкус се дължи на веществото инулин, което е несмилаема от човешкия организъм захар, подхранваща полезни чревни бактерии и така подобряваща храносмилането. Поради това е ценна добавка към диетите за отслабване. Не вдига нивата на кръвна захар и диабетиците могат да се възползват от полезните му свойства.

От него се произвежда сиропа от якон, който има невероятни здравословни ползи, благодарение на своя химичен състав и действието си върху организма.

Химичен състав и хранителна стойност на сиропа от якон

Химичният състав на якона се отличава с богатство на витамини и минерали. Съдържа значително количество витамин С, необходим за имунитета, витамини от група В, РР, които заедно с фенолните антиоксиданти и кофеиновата и хлорогеновата киселини удължават младостта на клетките и на цялото тяло.

Селенът в състава влияе на гъвкавия строеж на ставите, подобрява и възпроизводителните функции. Фосфорът и калият засилват здравината на костната тъкан.

Сироп от якон

Богатството на фрукоолигозахаради го слага редом с йерусалимския артошок. Яконът държи първенството за най-голям източник на захариди в целия растителен свят.

В същото време сиропът от якон е много нискокалоричен продукт, съдържа само 14 килокалории на 100 г.

Сиропът от якон се произвежда по специална технология, наподобяваща тази при добив на кленов сироп. От корена на якона се извлича сокът, който съдържа основно вода. Той след това се филтрира, а за да се сгъсти, се изпарява чрез безхимичен процес, за който е необходимо технологично време.

Крайният продукт е сироп, който се характеризира със сладкия си вкус, тъмен цвят и плътност на консистенцията. Вкусът е сравним със този на стафиди и карамелизирана захар. Той придава сочност на ястията, към които се добавя.

Здравословни ползи и вреди на сиропа от якон

Като изключителен източник на желязо сиропът от якон поддържа здравето на имунната система. Това е много хранителен сироп, който съдържа калориите на половин буркан мед. Несмилаемата от организма захар - инулинът, подхранва полезните бактерии в червата и улеснява храносмилането. Той има способността да се свързва с тежките метали и токсините в клетките и да ги извежда от тялото. Има меки слабителни свойства и може да участва в диети за отслабване при всички, включително вегани, защото в него няма животински продукти.

Към полезните му действия се добавя доброто усвояване на калция, благодарение на него се намаляват нивата на холестерол, оказва се подкрепа за тялото в борбата с рака, той се грижи за здравето на костите и зъбите.

Има и силно антибактериално и антимикробно действие и е естествен прочистващ агент.

Антиоксидантите в този сироп са предпоставка за здравословно хранене. Те неутрализират свободните радикали и пазят тялото от вредното им действие.

Ползите му за сърдечното здраве се дължат на съдържанието на цинк в сиропа. Той е профилактика срещу атеросклерозата, инсултите и други тежки сърдечни заболявания.

Вреди на практика не съществуват освен евентуална непоносимост към якона, но това се случва изключително рядко. Хората с повишени нива на метеоризъм и производство на много газове трябва да го употребяват внимателно, защото усилва тези прояви.

Дневната доза е 2 чаени лъжички и е добре да се спазва, защото нейното превишаване може да предизвика някои неприятни симптоми като проблем с изпражненията, хрема, временна загуба на апетит и засилено производство на газове.

Приложение на сиропа от якон

Сиропът от якон участва в диетичното хранене при провеждане на кето диети и всякакви диети за отслабване. Активните съставки в продукта спомагат за изгаряне на мазнините и подобряване на метаболизма. Особено ефикасно е приложението му, ако диетата се комбинира с физически упражнения за извайване на фигурата и намаляване на обиколката на талията.

Използването му при диети за прочистване също е много ефективно заради фибрите, богатството на храносмилателни ензими и активиращи метаболизма елементи.

Сиропът не се обработва от тялото както нормалната захар и това го прави подходящ за кето диети. Нискокалоричният въглехидрат има вкуса на захарта, но не се метаболизира като нея и това е съществената отлика, която го прави приложим за диетично хранене.

Местните хора в Перу консумират сироп от якон, като го добавят към месна салата от плодове и най-вече като подсладител към всякакви ястия. Често го използват като подсладител към кафето и чая. Не се препоръчва обаче за използване при печени изделия, защото при обработката губи много от свойствата си.

Сиропът от якон е известен като храна за диабетици и се смята, че има потенциала да се превърне в следващата суперхрана, която ще бъде много популярна и търсена на пазара.

Къде да се закупи сироп от якон и как да се съхранява?

Сиропът от якон може да се намери в специализирани магазини, принадлежащи на търговци, които го внасят. Той се продава като холистична и натурална храна.

Може да се закупи и онлайн, но след задължителна проверка, че идва от сертифицирано производство, което гарантира качествата му.

В аптечната мрежа този сироп се предлага като диетична храна. Предлага се в бутилки и трябва да се съхранява в тях след отварянето им.

Бутилките сироп от якон се държат в хладилник до изчерпването на количеството, а предписанията за срок на годност трябва да се прилагат.

Като заместител на сиропа от якон може да се използват сироп от агаве, меласа, стевия или кленов сироп.

Въпреки че не причинява странични ефекти като захарта, се препоръчва сиропът от якон да се използва в умерени количества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest