Батат

Батат

Батат

Бататът (Ipomaea Batatas) е вид сладък картоф, който всъщност не е истински картоф, а принадлежи към отделен вид. Той е част от друго растително семейство — Convolvulaceae. Бататът е многогодишен вид принадлежащ към семейство грамофончета. Известен е още с имената патат, земна ябълка или сладък картоф.

Бататът е голям и вкусен корен, произхождащ от тропическите райони на Америка. Има много разновидности, но двете най-разпространени са светлият сладък картоф и тъмнокорият сладък картоф, наричан от американците ям. В тропическите райони на Америка бататите образуват силно наделени и богати на въглехидрати грудки. Макар и да са близки по химичен път до картофите, все пак имат доста различен вкус.

Бататите са едни от най-древните селскостопански култури, а днес има огромен брой техни сортове – около 400 разновидности. Доказателства за това, че бататът е бил познат на хората още от праисторически времена, са открити в перуански пещери останки, а находките са датирани на възраст 10000 г. пр.н.е.

Английската дума „potato“ идва от испанската дума „batata“, означаваща сладък картоф (Ipmoea batatas). Знае се, че сладкият картоф е донесен от самият Христофор Колумб, който го открива по Карибите. Всъщност обикновеният картоф има много далечна връзка със сладкия картоф. Двата корена си приличат и всъщност и при двете култури се консумира подземната им част, което е било причина през вековете често да се бъркат батат и картоф. Между двата вида се открива разлика във формата, кората и цвета на сърцевината.

Днес около 90% от бататите се отглеждат в Азия, затова и са особено популярни в тамошната кухня. Бататите се считат за едни от най-хранителните растителни продукти по света. Вътрешността на батата може да бъде с различен цвят – най-често оранжев. Счита се, че бататът е по-здравословен от обикновения картоф и се култивират заради богатите на въглехидрати подземни грудки. Обикновено те са бели, жълти, розови или червени. Достигат 30 см в дължина и тегло до 500 г.

Състав на батат

Батати

В 100 г батати се съдържат между 84-90 ккал. В тези грудки има голямо количество скорбяла - 10-30 %. 6 % са захарите, а има и доста витамин А, B и С, соли на калия, мангана, фосфора, желязо и др.

Бататите имат доста захар и каротин, но са без мазнини и холестерол. Имат доста ниско съдържание на натрий и са добър източник на растителни влакна. Бататът е с нисък гликемичен индекс и могат да се консумират от диабетици без никакви притеснения.

Китайските батати съдържат гликозид, холин, оксиданти, множество витамини, фолиева киселина, много аминокиселини и други хранителни съставки.

100 г батат съдържат:

Витамин А – 709 мг; -SS каротин – 8509 мг; Тиамин (витамин B1) – 0.1 мг; Рибофлавин (Витамин B2) – 0.1 мг; Ниацин (Витамин B3) – 0.61 мг; Пантотенова киселина (Витамин B5) – 0.8 мг; Витамин B6 – 0.2 мг; Фолат (Витамин B9) – 11 мг; Витамин С – 2.4 мг; Калций – 30 мг; Желязо – 0.6 мг; Магнезий – 25 мг; Фосфор – 47 мг; Калий – мг 337; Цинк – 0.3 мг; Калории – 90 ккал (360 кДж).

Видове батат

Сортове Картофи

Съществува голямо разнообразие в сортовете на батати. По съдържание на захар, бататите се разделят на сладки, полусладки и несладки. Несладките батати се консумират както картофите - печени, варени или пържени.

Полусладкият батат напомня вкуса на орех или кестени. Може да се консумира напълно суров или подобно на предишния вид - след всички видове термична обработка.

Сладките батати се използват точно както плодовете, от тях се приготвят сладка, вино или спирт. Освен това се използва и наземната част на растението - младите листа се слагат в различни салати.

Избор и съхранение на батат

Когато купувате батати, изберете такива, които имат равна и гладка кожа. Избягвайте грудки с натъртвания, наранявания и меки места. Не купувайте замразени батати, защото те са с променен вкус и полезни свойства. Имайте предвид, че бататите се развалят много по-бързо, отколкото картофите.

Съхранявайте бататите на тъмно, хладно и сухо място, при температура, която не надвишава 15 градуса. Колкото по-висока е влажността в помещението, толкова по-бързо се развалят. Не съхранявайте сладки сурови картофи в хладилник. Съхранявани правилно, бататите могат да се запазят от една седмица до 10 дни. Веднъж сготвени може да ги държите охладени за около седмица.

Кулинарна употреба на батат

Кулинарна употреба на батат
Снимка: Йорданка Ковачева

Изключително вкусни и с приятен сладникав вкус, бататите се приготвят, тъй както сме свикнали да приготвяме обикновените картофи. Акцент можем да сложим върху разликата, че с батат се приготвят и доста вкусни сладкиши, докато с обикновени картофи няма такава практика. Корените не са единствената ядлива част на бататите. Листата на този зеленчук се използват по начин, сходен с тези на спанак.

Често бататите се приготвят варени, като печени сладки картофи, сотирани, добавят се към различни готвени ястия, супи с батат, от тях се прави пюре от батат. Мариновано печено месо с батат е гарантирано вкусно, а филии от сладкия картоф може да запечете дори на скара. Батат може да добавите към кекс, палачинки и пикантни суфлета. Освен това може да го готвите и без мазнина, което е добре за талията ви.

Гарантиран начин за тяхното приготвяне е изпичането им във фурна. Освен основно ястие от батат може да приготвите и десерт. Освен това бататите се използват също за производство на алкохол, нишесте, за брашно и люспи.

Много популярни са ориенталските чипсове от батат. В Китай може да откриете чипс от сладък картоф, покрит със захар, в САЩ ги предпочитат пък солени, а в Бангладеш този вид чипс се овкусява с кайенски пипер и лимонена киселина.

Ползи от батат

Картофи батати

Белтъчините в батат притежават антиоксидантни свойства, което автоматично ги прави изключително ценна и полезна храна. Бататите са препоръчителна храна за хора, страдащи от сърдечносъдови заболявания, рак на тънкото черво или рак на дебелото черво. Не предизвикват запек и намаляват риска от диабет, сърдечни проблеми и затлъстяване.

Смята се, че сладките картофи предпазват от астма, остеопороза или ревматоиден артрит. Те са идеална храна за възрастни хора и бременни жени.

В Китай традиционно се използват като лекарство срещу диабет, често уриниране, хронична умора, диария, астма, кашлица, загуба на апетита, полюция и сексуални смущения.

Наличието на бета-каротин в тези сладки картофи помага на тялото да се справи със свободните радикали. Сладкият вкус на батата и по-точно веществата, които го причиняват, помагат на кръвта да се пречисти и да се поддържа нормални нива на кръвното налягане. Редовната консумация на батат е добра за стомаха, като повлиява положително язви и премахва възможност за възпаление на дебелото черво.

Голямата хранителна стойност на бататите ги прави подходяща храна за хора, подложени на един или друг вид физическо натоварване. Освен всичко останало бататът, консумиран като закуска, може да ви помогне да отслабнете, защото създава чувство на ситост часове наред.

Вижте всички рецепти с батат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати