Червено цвекло
gotvach.bg»Статии»Зеленчуци»Червено цвекло

Червено цвекло

Червено Цвекло

Цвекло (Beta vulgaris ssp. vulgaris var. vulgaris) е вид кореноплоден зеленчук. Една от неговите разновидности е червеното цвекло, което се разпознава по тъмночервените корени, които доста цапат при рязане. Вкусът на червеното цвекло е специфичен, землист, освежаващ.

Червеното цвекло се хапва или варено, вкусно е много и печеното цвекло и сурово. На практика, всички части от него стават за консумация, като листата на червеното цвекло могат да се хапват на салата. Вкусът им наподобява този на спанака. От червено цвеклото може да се извлича боя. От незапомнени времена се използва в народната медицина като билка за лечение на различни заболявания.

Още древните гърци и римляни са използвали цвеклото за намаляване на висока температура. През Средновековието в Европа сокът от цвекло се е давал на хората, които по една или друга причина не могат да консумират твърди храни. Римляните били твърдо убедени дори, че ако един мъж и една жена ядат от едно и също цвекло, те ще се влюбят.

Червеното цвекло е важна съставка на пълноценното сезонно хранене. То е задължителна храна за активни спортисти, които искат непрекъснато да подобряват спортните си постижения и да имат по-голяма издържливост. Това се дължи на нитратите, които червеното цвекло съдържа. Тези съединения щадят кислородните запаси на организма и дават енергия.

Състав на червеното цвекло

Състав на червеното цвекло

Червеното цвекло съдържа средно 88% вода, 1.2% белтъчини, 9.3% въглехидрати, 0.9% минерални соли, сред които калий, калций, фосфор, желязо, сяра, йод, кобалт, молибден, манган, флуор, бор, ванадий, йод, цезиум и рубидий. По съдържание на йод цвеклото е лидер сред зеленчуците. Това го прави широко използвано за профилактика и лечение на хипотиреоидоза - заболяване на щитовидната жлеза, причинено от дефицит на йод.

В червеното цвекло се съдържат неголеми количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12. Благодарение на наличието на калиеви соли, сяра, фосфор и магнезий се ускоряват процесите на обмяна на веществата в организма.

Червеният цвят на цвеклото се дължи на багрилните вещества, от групата на антоцианините. Освен всичко това червеното цвекло е високо ценено като отличен диетичен продукт, защото в 100 г кореноплодно се съдържат само 44 калории.

В 100 г червено цвекло се съдържат още около: 87 г вода, 1.7 г протеини, 0.1 г мазнини, около 1 г целулоза и около 9.5 г захари и въглехидрати.

Избор и съхранение на червеното цвекло

Избор на червено цвекло

За огромна радост червено цвекло се продава целогодишно по пазарите и веригите супермаркети. Избирайте кореноплодни без наранени участъци, големи и тежки, по възможност с по-къс корен. Кората трябва да е с наситен цвят, а вътрешността кърваво лилаво-червена. При избора му е важно да избирате само такива, които са с плътна структура, тъмно-червен цвят и без бели петна. Смята се, че най-голяма полза за организма имат тези, които имат цилиндрична форма. При рязане червеното цвекло доста цапа, така че пазете дрехите си.

За да съхраните червеното цвекло в продължение на няколко месеца, трябва се погрижите за него добре и да го сортирате. Отстранете повредените глави цвекло – ударени или изгнили. В никакъв случай не мийте главите, защото така създавате предпоставка да започнат да гният. Отрежете с остър нож листата на всяка глава, за да не изсмукват влагата от червеното цвекло.

Оставете всички глави цвекло в проветриво помещение, за да изсъхнат. Докато цвеклото съхне, то не трябва да е изложено на прякото въздействие на слънчеви лъчи. Може да запазите свежестта на червеното цвекло само ако го съхранявате на хладно.

Кулинарно приложение на червеното цвекло

Салата от Червено Цвекло

Популярността на червеното цвекло като пълноценна, здравословна и лековита храна се увеличи у нас през последните 1-15 години. Ако попитате баба си, тя навярно добре ще си спомни, че с червено цвекло едно време са изхранвали животните на село.

Днес приложението му в кулинарията непрекъснато се разширява. Най-популярни са салатите с червено цвекло, в комбинация със зеле, моркови, картофи, ябълки, кисели краставички и какво ли още не.

Свинското печено ще добие уникален вкус, ако под фолиото добавите и резени червено цвекло. От него се приготвят и доста вкусни сосове. Всичко, към което добавите червено цвекло, ще добие наситено кървав до лилав цвят. Разбира се, популярният Борш няма как да мине без добавка на червено цвекло.

Голяма част от търговската продукция се преработва в сварен и стелиризиран вид. Листата на цвеклото също са годни за консумация. Могат да се приготвят варени, на пара или да се хапнат пресни в салати, като вкусът има наподобява спаначените листа.

Вижте още кулинарни хитринки с червеното цвекло.

Салата от червено цвекло и сметана

Необходими продукти: 300 г червено цвекло, 200 г ябълки, 120 г сметана, 1 с.л. настърган хрян, лимонов сок

Начин на приготвяне: Сварете цвеклото в подсолена вода с 1 ч.л. оцет или просто го опечете. Нарежете го на кубчета и добавете нарязаните дребни или настъргани ябълки. Объркайте със сметаната, разбита с хряна, сол и лимонов сок. По желание вместо хрян добавете пащърнак или моркови, а вместо сметана - кисело мляко.

Ползи от червеното цвекло

Листа от червено цвекло
Снимка: Йорданка Ковачева

Категорично е установено, че редовно консумиращите червено цвекло се грижат превантивно срещу появата на ракови заболявания. Дори са регистрирани случаи на рак на кожата, при които налагането с компреси от сок от цвекло по няколко пъти на ден е довело до пълно изчезване на злокачествените образувания.

Подобно на римляните и днес специалисти препоръчват червеното цвекло при хроничен запек, различни смущения в храносмилателната система и чернодробни заболявания. За целта са достатъчни по 100-150 г червено цвекло на гладно, по възможност сварено.

Китайската медицина отдавна знае, че червеното цвекло укрепва сърцето, уравновесява тялото и пречиства кръвта. Сок от червено цвекло се доста препоръчителен за жени, които са в климактериум. Сокът от цвеклото стимулира черния дроб, бъбреците, жлъчния мехур, далака и червата и оказва цялостно укрепване на имунната система, особенно при борба с настинки.

В народната медицина с червено цвекло лекуват и болни от левкемия, а заради хлорофила, който съдържа, е неотменна съставка в менюто на страдащите от анемия.

Парадоксален е фактът, че въпреки наличието на захари червеното цвекло е полезно за консумация дори от диабетици. То подпомага усвояването на хранителните вещества и ускорява изхвърлянето на токсините от организма. Съдържа добри нива на йод и магнезий, което го прави подходяща храна за възрастни и болни от атеросклероза.

Не пропускайте да консумирате редовно червено цвекло, особено през зимните месеци. Коктейлът от сок от червено цвекло, ябълки и изцедени лимони е бомба от витамини. Може да ви предпази от грип и както вече споменахме - прочиства кръвта и забавя процеса на стареене.

Всъщност съдържащата се в цвеклото целулоза, ябълчена, лимонена и други киселини са тези, които усилват перисталтиката, съдействат за разграждането и усвояването на белтъците, повишават жизнената дейност на черния дроб.

Около 200-300 мл сок от червено цвекло дневно подобрява общото състояние на организма. Този еликсир, смесен с равни части сок от моркови и ряпа, помага при анемии.

Ако го смесите пък с мед, сокът от цвекло се прилага при високо кръвно налягане и като успокояващо средство. 1 ч.ч. сок от червено цвекло на ден ще подобри с 50% паметта ви и способността да запомняте разнородна и неподредена информация. Лапи от стрито цвекло са доказано помощно средство при рани и отоци.

Сокът от червено цвекло е изключително полезен, ако не се наблюдават някакви противопоказания. Добре е да се прави в комбинация с тиквен сок например, а също така да престои около 1-2 часа. След това се пие по малко за около 5-10 минути. Така ползата от него за организма ще е максимална. Не бива да се приема веднага, след като е бил изстискан, тъй като се наблюдават често странични ефекти гадене и главоболие.

Противопоказания при консумация на червено цвекло

Сок от Червено Цвекло

Както всеки един продукт, така и червеното цвекло има своите си противопоказания за употреба при определени здравословни състояния.

- заболявания на стомашно-чревния тракт в остър стадий;

- гастрит с висока киселинност;

- хипотония;

- склонност към диария;

- вторият етап на уролитиаза;

- индивидуална непоносимост.

За да проверите дали ви действа добре цвеклото, е добре да започнете добавянето му в рациона ви постепенно с около 5-10 грама на ден или 1-2 чаени лъжици. Така например можете да добавите варено цвекло към салата ви, което ще добави нова нотка в кулинарното ви творение. Заедно с това е важно да следите и наличието на някакви странични ефекти - гадене, главоболие, обрив, диария. Ако такива не се наблюдават, тогава може постепенно да се увеличава дневната норма до 200 грама.

Експертите съветват да се съчетава приема на суровото червено цвекло със свежи краставици или моркови, които омекотяват активния ефект на зеленчука.

Важно е да се отбележи това, че червеното цвекло е естествено слабително. Кореноплодното не бива да се приема и в големи количества, защото може да предизвика спазъм на кръвоносните съдове. Не бива да се консумира от хората, които страдат от повишена киселинност на стомаха, тъй като този зеленчук ще я увеличи още повече.

Червеното цвекло е противопоказно за употреба в случай на повишено отделяне на оксалова киселина. Също така е забранен за консумация и особено сокът от зеленчука, ако имате оксалурия (повишен уринен калциев оксалат в урината). Не забравяйте и това, че този кореноплоден зеленчук е богат на захари, затова е противопоказен за хората, които имат диагностициран диабет, тъй като повишава кръвната захар.

Диета с червено цвекло

Диета с червено цвекло

Червеното цвекло е нискокалорично и подходящо за хранителни режими за редуциране на теглото. Диетата с червено цвекло, освен че ще ви помогне да се вталите, ще възстанови организма ви след изтощение. Тя помага и за растежа и укрепването на косата.

Спазването на диета с червено цвекло освен всичко други ще направи кожата ви сияйна. В комбинация с упражнения по време на диетата може успешно да се борите и срещу целулита.

Диетата с червено цвекло повелява сутрин на гладно да пиете по 1 ч.ч. прясно изцеден сок от червено цвекло. Втората консумация е вечерта, като преди 20.30 часа трябва да хапнете салата, приготвена от зеле, червено цвекло и моркови, подправена със зехтин.

Рейтинг

5 1
4 3
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Борко
Борко
03.06.2012 20:09
много полезен зеленчук!!!
3
2