Омари

Омари

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
24712920k
Омар
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Омарите са морски дар, ценен с вкусовите си качества по цял свят и от всички – от обикновения рибар, който го лови, до готвача в изтънчения френски ресторант, който подрежда приготвения омар в топло плато сякаш рисува картина.

Омарите (Nephropidae или Homaridae) са род висши раци от разред десетоноги ракообразни, квалифицирани в подразред Pleocyemata. Като вид раци, омарите имат удължено тяло, което може да достигне до цели 80 см дължина и тегло до 15 кг.

Популярен у нас и на Стария континент е европейския омар (Homarus gammarus), който се лови по бреговете на Европа и в Черно море. Този вид омари достигат дължина до 50 см и тегло до 11 кг. Хранят се предимно с малки ракообразни и мекотели и са в стихията си през нощта.

Омарът е доста ценна стока и неговите популации се следят стриктно. Освен това омарите са уникални по своята същност твари. Докато ние хората остаряваме и се свиваме буквално, омарите имат самовъзстановяваща се ДНК. С други думи, това означава, че омарите биха могли да живеят вечно. Жалко е, че повечето от тях не получават този шанс, защото бързо попадат в ръцете на доволните от улова рибари.

Теломеразата е фермент, който възстановява ДНК-то на омара, като му позволява да живее, без да остарява и да достига до огромни размери. Доказателство за това има в Книгата на рекордите Гинес, където е записан омар, който е тежал над 20 килограма. Теломеразата въздейства върху теломерите, които се намират в края на хромозомите и ги защитават от износване.

Омарите никога не престават да изработват теломераза. Може би затова омарите нямат признаци на стареене – те нямат загуба на апетит, нито промяна в метаболизма, нито изчезват репродуктивните им способности. Още един интересен факт свързан с омарите - един на всеки 2 милиона омара се ражда син, което се дължи на рядък ген.

Омари

Състав на омарите

Омарите, подобно на всяка друга морска храна съдържат доста полезни вещества. Те са доста богати на витамините В3, В9 и витамин В12. Освен това те са отличен източник на минералите като магнезий, фосфор и цинк.

В 100 г сурово месо на омар се съдържат: 18-112 ккал; 20.6 г белтъчини; 2.43 г въглехидрати; 1.51 г мазнини.

Избор и съхранение на омари

Когато избирате омар на пазара, има някои важни неща, които трябва да знаете, за да купите наистина качествен морски дар. Първото и главно е, че малките омари не са за предпочитане. По-добре не ги купувайте, защото европейският омар например може да стигне до 3 кг, което на практика означава повече черупки, а не повече месо.

За предпочитане са омари с тегло до 1 кг. Ако купувате живи омари трябва да знаете, че те обикновено се транспортират със завързани щипки, за да не се нараняват. В резултат на обездвижването им мускулите на щипките атрофират. За жалост това е предпоставка от вкусното месо на омара да остане по малко, докато дойде време да го готвите.

Винаги съществува варианта да закупите вече почистен или дори сварен омар. Месото от щипките и тялото на сварените омари е вкусно, като е бяло и твърдо на външен вид. Ако искате да се уверите дали омара, който купувате е качествен, най-добре е да помолите продавача да издърпа месото от опашката.

То трябва да се върне обратно и да остане стегнато, което е белег, че омарът е бил наистина пресен преди да го сварят. Имайте предвид, че всички морски дарове се развалят бързо. При покупката на омар внимавайте, защото некачественият продукт почти сигурно ви гарантира коремно разстройство.

Кулинарно приложение на омари

Както споменахме, ако сте ентусиасти да приготвите този морски деликатес сами, ви трябва само малко кураж и омар около 1 кг (препоръчителен). Истината е, че живият омар се приготвя сравнително лесно, като просто се сварява в подсолена вода, като за 500 грама омар са нужно към 15 минути, за да се свари и да почервенее. Важна стъпка е преди моментът на варенето, да охладите омара за 2 часа. По този начин малките ни вкусни приятели изпадат в т.нар. комотозно състояние, което е по-хуманен метод за умъртвяването им.

Печен Омар

След като омарът е сварен, ви е нужен остър нож или здрави ножици, за да го разрежете на 2. Разбираемо, тялото, опашката и черупката са доста твърди, но не е мисия невъзможна. Когато пред вас застане отворения омар, трябва да потърсите тъмната вена, която минава през средата на месото на опашката и да я отстранете с помощта на върха на малък нож. Отстранете също хрилете и стомаха, който е около устата на омара.

Заемете се със щипките. Удряйте ги с дебелата дръжка на ножа и вадете месото. Вкусното омарско месо от опашката също се вади и се реже на малки парченца. Малка хитринка: може да откъснете краката на омара и притискайки с точилка да изстискате месото им. Месото от щипките може да го поставите в кухината на главогръда или върху месото от опашката. Вкусно е да го сервирате и само така, но може и да прибегнете до някоя рецепта.

Рецепта за Задушен омар с бяло вино

Необходими продукти: омари – отделено месо от 1 сварен омар, чесън – 1-2 скилидки, див лук – 2 стръкчета, бяло вино – 50 мл, сол, черен пипер – прясно смлян, кайенски пипер – 1 щипка, зехтин – 2 с.л.

Начин на приготвяне: Отделеното от черупките месо на омара се нарязва при нужда. В тефлонов тиган се загрява зехтина и за секунди се запържва нарязания на тънки филийки чесън. Веднага след това се добавя омара и се залива с виното. Тиганът се раздрусва, докато алкохолът се изпари и се поръсва със сол, черен пипер и кайенски пипер. Задушаването на омара трае около минута – не му е нужно повече. Поднесете задушения омар с бяло вино в плато, поръсете с накълцани пера див лук и гарнирайте с резени лимони.

Ползи от омарите

Освен вкусни, омарите са и много здравословни морски деликатеси. Те са диетични, защото имат ниско съдържание на мазнини. Освен това омарите се славят като един от най-силните афродизиаци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати