Шампанско
ChampagneŠampanjac

Шампанско

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
24726k
Шампанско
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Шампанското безспорно е най-изисканата напитка в цял свят. Хармонията от вкусовете при шампанското идва единствено, ако то произхожда от френската област Шампан Champagne) и никое друго пенливо вино не може да се нарече истинско шампанско. По своята същност шампанското спада към шумящите вина, които се делят на пенливи и искрящи. Отличителна черта на шампанските вина е, че те се получават на принципа на вторичната ферментация.

Всъщност шампанско е вид пенливо вино с дълбок френски корен, а използването на името е регламентирано чрез закон (защитено за Европа още с Мадридския договор (1891 г.) ), като само пенливата напитка от Шампан има законовото право да се нарича така. По правило за направата на тази божествена винена напитка се използват само няколко определени сорта грозде. В някои случаи те се комбинират, а в други - не.

Самата област Шампан е най-северната лозарска област във Франция, като се простира на около 145 км североизточно от Париж и заема басейна на някогашно вътрешно море. Красотата на плодородната област Шампан се простира на 33 000 ха и съхранява 3.4% от лозята във Франция.

Изба с шампанско

Заради варовиковите отлагания и геоложките движения са се образували двете плата Монтан де Реймс (Montagne de Reims) и Кот де Блан (Côte des blancs), където се намират най-много от селищата с шампанските наименования Grand Cru и Premier Cru. Най-добрите изби за шампанско по традиция са около градовете Реймс и Еперне.

История на шампанското

До Средновековието в Евора с лозарство и винарство се занимавали основно монаси и църковните служители. Областта Шампан с нейната красота и климатични особености е обеързана дълбоко с френската история. Св. Реми, архиепископ на Реймс, кръщава първия френски крал Кловис именно в Шампан през 496 г. Векове по-късно, от 898 г. до 1825 г. френските крале се освещават в Реймс. Техните разточителни и пищни церемонии и тържества били поливани обилно с шампански вина.

Всъщност за произхода на шампанското се спори и до днес. До скоро се смяташе, че божествената напитка е патент на френския монах – Пиер Периньон, който по-късно получава титлата „дом“. Историята разказва, че дом Периньон случайно достигнал до етапа на втората ферментация и така получил шампанското, кръстено малко по-късно на негово име. И до днес дом Периньон е напитка за „богоизбрани люде“.

Постепенно той подобрил технологията, но основният му проблем бил, че не разполагал с подходящи бутилки, в които да съхранява пленителната напитка. Около 1700 г островитяните изобретили бутилките от дебело стъкло, които са най-подходящи за съхранението на „немирното” вино. Английската любов към напитката била огромна, а не по-малко тачено шампанското било и в руския двор.

Подаръци и Шампанско

Производство на шампанско

Шампанизирани вина се изработват само от три сорта - пино ноар (Pinot Noir), пино мюние (Pinot Meunier) и шардоне (Chardonnay). Пино мюние е разновидност на пино ноар, която се характеризира с изключително плодов характер и придава специфичен аромат на виното. Шардонето се счита за грозде, което придава елегантност и стил на виното, докато Пино Ноар е синоним на силен и категоричен вкус. Шампанските вина рядко произхождат от едно единствено лозе или селище.

Обикновено най-големите изби плащат повече за най-доброто качествона използваната суровина. При тях вината отлежават по-дълго от 15 месеца, което е задължителния минимален и е характерно да добавят най-добрите си резервни вина в купажа за Brut sans année. По-дългото и добро стареене на виното е предпоставка и за неговата по-висока цена.

Това, което отличава шампанското от останалите вина е начина на производство - чрез вторична ферментация. За него са характерни две ферментации, като втората се предизвиква изкуствено. По време на протичането й се отделят малки мехурчета въглероден диоксид, които остават в бутилката, с което рязко се повишава налягането в бутилките. Неслучайно и стъклото, от което се правят бутилките за шампанското, е по-дебело.

Всъщност бутилките, в които се предлага шампанско, издържат на три пъти по-високо налягане от това в автомобилните гуми. Ежедневно бутилките с шампанско се въртят под различен ъгъл, за да се натрупа в нея утайка, която в последствие старателно се отделя. Има 2 вида шампанско в зависимост от степента на сладост и сухота на виното. И двата вида са уникални не само по вкус, но и по цена.

Истинското шампанско държи рекордни цени, заради сложната технология на производство, през която минава тази божествена напитка. Наскоро бе продадено най-старото шампанско в света. Уникалната бутилка е с възраст цели 200 години. Открита в товар на корабокруширал кораб тя бе продадена за рекордната цена от 30 000 евро.

В Шампан има стълбица на отделните парцели (crus), изразена в проценти, по която се класифицират изключително строго лозята. 200 селища произвеждат шампанско, но едва 17 от тях имат привилегията 100 % от лозята им да са класифицирани като cru. Само те могат да се наричат Grand Cru. На 40 селища лозята са класифицирани от 99 до 90 % - те се наричат Premier Cru, а останалите, класифицирани от 89 до 80 % се наричат Second Cru.

Чаши Шампанско

Видове шампанско

Blanc de blancs – това фино бяло вино (превежда се Бяло от бялото) е изработено единствено от шардоне;

Blanc de noirs – вино (превежда се като Бяло от червеното), изработено единствено от червено грозде - пино ноар и пино мюние;

Brut - сухо вино със захарно съдържание под 15 г/л;

Extra brut - захарно съдържание от 0 до 6 г/л;

Sec - захарно съдържание от 17 до 35 г/л, което тук означава полусухо;

Demi sec - захарно съдържание от 33 до 50 г/л;

Doux - сладко

По правило класическото шампанско е бяло. Технологията на производство повелява бяло вино да се произвежда и от червени сортове грозде (Пино ноар), като в този веднага след изтискването шарата се отделя от джибрите. Оцветяването на виното се получава при престояване на шарата с джибрите. Колкото по-продължителен е този престой, толкова по-наситено червено е виното.

Една огромна част от шампанизираните вина са кратко съхранявани като обикновени вина и най-често те се получават от вина с различна година на производство. При използването на зряло вино от една реколта, на етикета това се отбелязва с френския термин Millésimé. Тези вина с посочена реколта се правят само в най-добрите години (средно на всеки 4 години). Основен принципът в Шампан е да се купажира грозде от различни парцели и реколти. Най-продаваните видове шампанско са на вината Brut sans année (сухо без реколта), според стила на всяка изба.

Етикет при консумация на шампанско

Всяко шампанско трябва да се поднесе охладено и няколко часа преди сервирането е добре да се остави в хладилник.

Шампанското се поднася с температура 6-8 градуса в кофичка, пълна с лед и вода.

Дори да ви се струва странно, правилото е шампанското да се отваря внимателно, под ъгъл (около 45 градуса), за да остане непокътнато и да запази качествата си.

Шампанското се разлива внимателно във високи стъклени чаши, което позволява по-дълго удоволствие от консумирането на елитната напитка.

В широките и разлати чаши мехурчетата изчезват доста бързо, докато във високите тяхното гъделичкащо свойство се запазва по-дълго.

Етикетът изисква чашите да се пълнят наполовина. Всяка отворената бутилка шампанско трябва да се изпие след не повече от 24 часа, защото вкусът му се загубва.

Наздравица с шампанско

Ползи от шампанското

Консумацията на шампанско може да ви достави удоволствие и да ви накара да се чувствате доста добре. Това само по себе си е немалка полза, но шампанските вина крият и още доста предимства. Изследвания на специалисти доказаха, че шампанското помага на сърцето, като намалява риска от болестта на Алцхаймер. Изисканата напитка понижава холестерола и предпазва от инсулт, подобрява сърдечната дейност и циркулацията на кръвта. Смята се, че най-много антиоксиданти се съдържат в розовото шампанско.

Съществува дори диета, включваща ежедневната консумация на шампанско до 1-2 пъти дневно. По принцип алкохолните питиета са висококалорични, но една чаша от напитката съдържа само 91 калории. Хранителният режим трябва да е балансиран и в здравословно съчетание на различните хранителни групи. Препоръчително за жените е да не консумират повече от 2 малки чаши дневно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
54
46
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
пепа
пепа
22.01.2015 19:22
Обожавам го
0
0