Сирене Бри

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
24731k
Бри
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Бри е френско сирене с благородна плесен, спадащо към групата на меките сирена. Наричано често „кралицата на сирената”, Бри е навярно най-популярното, познато и обичано по цял свят френско сирене. Неговото симпатично име идва от историческа френска област Бри, разположена в централния регион Ил дьо Франс, департамент Сен-е-Марн. Именно там през Средновековието за първи път е направено този мек и ароматен деликатес.

Бри се произвежда от краве мляко, има леко сивеещо-жълтав цвят и е покрито с благородна плесен, бяла на цвят. Конситенцията му е леко желеобразна под плесента и има лек пикантен вкус с лек дъх на амоняк и плодови нюанси.

Бри притежава изразен аромат с лек привкус на ядки. Този млечен шедьовър зрее между 2 и 4 седмици – колкото по-дълъг е процесът на зреене, толкова вкусът и ароматът му се обострят. Бялата му плесенясала коричка е изпъстрена с бежово-розови петна.

Носещо прозвището „Кралско сирене“, през Средновековието Бри е било един от налозите, които се изплащали на френските крале. Производството на този специалитет било концентрирано само в селските ферми до втората половина на 19-ти, но популярността му се разраства, а логично и търсенето на Бри придобива все по-големи мащаби.

Началото на промишленото производство на Бри се става в края на 19–ти век. Едва в началото на 20-ти век Бри започва да се произвежда масово, във вида, в който го познаваме и днес.

Видове Сирене Бри

Сирене Бри

- Бри де Мо (Brie de Meaux) – наричано „Кралско сирене”, защото било сред любимите на Карл Велики, кралица Марго и Хенри IV. След Революцията придобило прозвището Кралят на сирената). Произвежда се в околностите на град Мо от непастьоризирано краве мляко. Зреенето му отнема около 3 седмици, а за една пита са необходими 25 л мляко;

- Бри де Мелен (Brie de Melun) – този вид Бри е запазена марка на фермите. Има мека пастообразна вътрешност под бялата плесен, изпъстрена с кафеникави ивици. Отличава се с висока масленост - около 45%, но има уникален плодов привкус. Една пита се произвежда от 14 литра краве мляко и зрее 4 седмици;

- Бри де Куломие (Brie de Coulomiers) – това подразделение на Бри започна все по-често да се спряга само като Куломие и да се обособява като отделен вид сирене.

Brie de Meaux и Brie de Melun са запазена френска марка и са защитени в ЕС от 1980 г. в списъка на продуктите с деклариран географски произход от френския район на Бри. Все пак сирене Бри се произвежда из цели свят, като дори американското Бри печели световни награди за вкус и качество.

Състав на сирене Бри

Обикновено сиренето Бри съдържа между 45 - 50% мазнини и 20 - 25% - белтъчини. Този френски млечен шедьовър е добър източник на протеини и мазнини, затова и не бива да се прекалява с неговата консумация. В 100 г Бри може да се съдържат около 30-40 г протеин в някои случаи. В него също така се откриват завидни количества на Витамин B12 и Витамин B2.

Приблизителна хранителна информация за 100 г сирене Бри:

Калории 334 Ккал; Мазнини 28 г; Холестерол 100 мг; Натрий 629 мг; Протеини 21 г; Калций 18% от необходимата дневна доза.

Как се прави Бри?

Обикновено Бри се произвежда в пити с диаметър между 30-60 см. и дебелина 3-5 см. Смята се, че по-дебелите пити са с по-лошо качество, защото средата им остава не добре узряла, а краищата им презряват. По правило фината, бяла плесен е ядлива макар и да няма вкус. Някои определят аромата и вкуса на бри, като леко гъбен.

Меки Сирена

Производството на Бри може да стане както от пълномаслено, така и от обезмаслено краве мляко, подсирено с мая за сирене при телесна температура на млякото. За изваждането на пластовете сиренина, която се отцежда, се използват специални сита. Сиренината се посолява и подквасва с бактерии от рода на Пеницилина (Penicillium candidum, Penicillium camemberti).

Това са същите бактерии, които се ползват и при Камембера и с бактерията Brevibacterium linen. Бри трябва да зрее при температура 10 градуса минимум 3-4 седмици за най-добър вкус.

Питите Бри се оформят на плоска торта с диаметър от 22 до 36 см. Оригиналното Бри е нестабилизирано сирене, с комплексен вкус и аромат, които се проявяват едва, когато повърхността му стане леко кафява. Само тогава Бри е зряло.

Кулинарно приложение на Бри

Само по себе си Бри е толкова ароматно и вкусно, че не е необходимо да го подлагате на каквато и да било кулинарна употреба. Най-добре е да го поднесете на малки резени на стайна температура, комбинирано с плодове или сладко. Често Бри се поднася просто с препечена филия или брускети. Дъхавият му аромат се съчетава отлично със смокини, пъпеши, грозде, ябълки.

Почти е закон, когато поднасят Бри с плодове, виното, което завършва идилията от вкусове, да е бяло (разбира се, върви и с червено). Бри отлично се съчетава с шампанско и пенливи вина, както и с Шардоне, Пино Ноар, Шато Кларк, Траминер, Мускат.

Уникалният вкус и щедър аромат на Бри го правят често изпозлвано в различни сосове. Освен с плодове, това френско меко сирене постига вкусова симбиоза и с меса и зеленчуци. Комбинира се добре и с ядки.

Избор и съхранение на Бри

Доброто сирене Бри може да разпознаете по недебелия размер, опушено жълтата мека вътрешност и бялата благородна плесен със съвсем леко по-тъмни нюанси. Презрялото Бри може да разпознаете по покафеняването на плесеновата обвивка и силния мирис на амоняк.

Обикновено една разрязана пита Бри спира процеса на зреене и от там насетне жизненият й цикъл върви на обратно. Разрязаната пита Бри няма голям срок на годност – най-често само няколко дена. Една цяла пита Бри с ненарушена цялост може да издържи при съхранение в хладилник и температура до +4 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

3.8
53
44
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Бисер Генев
Бисер Генев
22.12.2013 19:41
Пишете, че имате сравнение на бри с камамбер. Къде ви е статията? Може би е "някъде измежду другото". Или си оправете сайта или не твърдете, че имате такава статия. Сайта вие предимно рекламно насочен, а не юзер френдли. Не рабирате ли, че така губите посетители.
6
1