Кленов сироп

Кленов Сироп

Кленовият сироп е 100% алтернатива на захарта, която може да се използва спокойно и от хора, страдащи от диабет. Макар и непопулярен у нас, кленовият сироп се счита за един от здравословните натурални продукти, които могат да донесат доста ползи върху човешкото здраве.

По своята същност кленов сироп е подсладител, който се получава от сока на захарния клен, като добрия и качествен сироп има лек и ненатрапчив вкус на дърво. Кога и как точно хората са добили за първи път кленов сироп, не е ясно, но има свидетелства, че още индианците преди откриването на Новия свят от Христофор Колумб, са използва кленов сироп, добиван по същата технология, както днес.

Историята пази и фактология, като тази, че през 18 век производството на кленова захар е почти спряно и драстично намалява, защото по това време и бумът в разпространението и масовото отглеждане на захарна тръстика. За разлика от магическия кленов сок, захарта от цвекло се добива значително по-евтино.

Канада е страната, в която кленовият сироп е запазена марка. Така или иначе захарният клен расте само в Северна Америка, а канадският кленов сироп се счита за най-добрия и с множество здравословни ползи. Приети са 3 вида категоризиране на кленовия сироп: Клас 1 (Extra light), известен и като като “АА”, Light (светъл) – „A”, Среден клас – „В”, Amber (кехлибар) – „C” и Dark (тъмен) – “D”

Интересен факт е, че 80% от кленовия сироп в света се произвежда в канадската провинция Квебек. Обикновено кленовият сок се събира през ранната пролет, между края на февруари и до края на април. Най-сладкият кленов сироп се добива през март, защото тогава дърветата са обсипани с листни пъпки, през деня температурата е над нулата, а нощем – под нулата.

Kленовият сироп е напълно свободен от мазнини и органичният продукт, макар и доста сладък, е диетичен продукт. Кленовият сироп е 100-процентова алтернатива на захарта във всичките й приложения в готварството.

Лъжица Кленов Сироп

Технология на добиване на кленов сироп

Добиването на тази полезна и вкусна течност следва проста технология от незапомнени времена до ден днешен. В ствола на дървото се пробиват дупчици с диаметър 1.5 см и дълбочина 5 см. В тях се вкарват тръбички, по които се стича сладкия сок направо в нужните съдове. Този сок съдържа 96% вода.

За да се сгъсти така събрания кленов сок, той трябва да се изпари и в крайна сметка се получава същинския кленов сироп, като самото изпаряване изисква доста време. Важно е да отбележим, че към него не се добавя никаква захар, консерванти, оцветители и ароматизатори. Средно от 40 л кленов сок се получава около 1 л кленов сироп или мека кленова захар.

Състав на кленовия сироп

Полезният кленов сироп на практика не съдържа почти никакви мазнини. Вместо вредна захароза, той съдържа изработена от дървото сладка глюкоза и голямо количество полезни микроелементи.

В състава на кленовия сироп се откриват високи концентрации на фитохормони и в частност абсцисиева киселина. Кленов сироп клас С притежава по-малко витамини и минерали от А сиропа, защото сиропът А клас се извлича пръв, а след него се извлича и сиропът предназначен за производството на клас С.

Характерно за кленовия сироп с индекс А е, че не е толкова сладък и притежава подчертани диетични свойства. Като цяло кленовият сироп е много богат на калций, магнезий, желязо, натрий и витамини В1, В2, В6, С. Кленовият сироп е богат на минерали с природен произход като цинк, тиамин и калций и още много биологично активни съединения, които са изключително полезни за здравето ни.

Избор и съхранение на кленов сироп

Кленовият сироп от клас С е по-скъп от клас А. Когато избирате от магичната напитка, освен по цената е добре да се ръководите и от консистенцията и цвета. Вгледайте се в шишето – течността в него трябва да е полупрозрачна без никаква утайка и да има тъмно кехлибарен цвят.

Щом веднъж отворите бутилката с кленов сироп, задължително я съхранявайте добре затворена с капачката на прохладно място. За да се запазят качествата на сиропа, той задължително трябва да се дължи в хладилник. Цената на една бутилка кленов сироп (250 мл) от клас А е около 20-21 лв. Клас С достига до 50-60 лв.

Кулинарна употреба на кленовия сироп

Комбинацията между американски палачинки и кленов сироп е същинска класика. Добрата новина обаче е, че кленовият сироп може да се използва успешно, както в сладкиши, така и при солени ястия. Като заместител на захарта, кленовият сироп се използва в напитки и всички видове сладкарски изделия. В сравнение с клас А, клас С кленов сироп е доста по-сладък и се използва широко в готварството. С него се приготвят много сладкиши, палачинки, кексове, пайове и други.

Ползи от кленовия сироп

Натуралният кленов сироп е екологично чист продукт с доказано диетични свойства. Той се използва в диети за отслабване, за пречистване на организма и редуциране на телесното тегло. Сиропът от клен се счита за мощно и ефективно оздравително средство, А освен това той е много ефикасен за профилактика на рака, диабет и затлъстяването.

Учени са открили над 20 антиоксидантни съединения в кленовия сироп, които са ефективни за профилактика на рака и имат силни антибактериални свойства. В състава му са открити високи концентрации на фитохормони и в частност абсцисиева киселина, които вещества осигуряват естествена защита срещу диабет и метаболитен синдром.

Американски Палачинки с Кленов Сироп

Канадски учени категорично са доказали, че кленовият сироп е най-ефективен в борбата срещу растежа на ракови клетки в главния мозък, простатата, белите дробове в гърдата.

Освен тази важна функция, кленовият сироп е обикнат от много диети за отслабване. Той е главна и неизменна съставка в прословутата диета Master Cleanse, която включва прясно изстискан лимонов сок, лют червен пипер, кленов сироп и вода.

Не една или две холивудски звезди, сред които и Бионсе, твърдят, че тази диета е направила чудеса с тялото им за сравнително кратък период от време. Диетата бързо редуцира теглото, защото изчиства организма от пестициди и химични хранителни добавки.

Тази 7-10-дневна лимонова диета успешно отстранява токсините и стимулира храносмилателната система. По време на диетата се приемат натурални храни и вода и не се изисква гладуване. Позволени са плодове, зеленчуци и риба, домашно направена лимонада от 2 с.л. прясно изстискан лимонов сок, 30 мл филтрирана вода и 2 ч.л. органичен кленов сироп, 1 щипка канела и щипка лют червен пипер.

Рейтинг

5 10
4 1
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати