Акай бери

Акай бери

Акай Бери

Акай бери (Acai berry) представлява малък лилав плод, голям колкото череша. Той расте в горите около Амазония, а вкусът му може да се определи като много приятна комбинация от ядки и къпини. Акай бери е сравнително непознат в нашата страна, но някои култури използват лечебните му свойства векове наред.

Състав на Акай бери

Акай бери е изключително богат на витамини А и С, фибри, протеини, омега-6 и омега-9 ненаситени мастни киселини. Те са известни със своята роля за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система.

В малките и не дотам познати ни плодчета има високо съдържание на желязо, флавоноиди, калций, глутаминова, аспартанова и олеинова киселина. Акай бери има богато съдържание на антоцианини /подобни на онези в червеното вино/, които са изключително полезни за поддържането на организма в добро здравословно състояние и с доказани антиракови свойсва.

Акай бери е един от плодовете с най-високо съдържание на антиоксиданти. Мастните киселини, които се съдържат в него са много близки по съдържание на тези в зехин и маслини. Комбинацията от фибри, мононенаситени мазнини, комплексът от микроелементи и аминокиселини го прави един от т.нар. супер плодове, които оказват редица полезни въздействия върху човешкия организъм.

Акай бери съдържа много ценни фитостероли. Стеролите представляват компоненти в клетъчните мембрани, които намаляват плазмените нива на холестерол в кръвта. Стеролите се използват в лечението на доброкачествената простатна хиперплазия.

Акай Бери

Избор и съхранение на Акай бери

Основният проблем на Акай бери е липсата на дълготрайност, поради което транспортирането му става едва след неговото замразяване. Това води до намаляването на качествата му. Поради тази плодът се преработва под формата на сокове и таблетки.

Ползи от Акай бери

Смята се, че редовният прием на Акай бери води до загубата на излишни килограми и намалява количеството на лош холестерол в кръвта. Други ползи, които се приписват на този чудотворен плод са намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания, рак и артрит, подобряване на зрението. Кожата става по-мека и здрава, а проблемите със съня изчезват.

Лошото храносмилане също може да се коригира чрез редовна консумация на Акай бери и като цяло тялото се детоксикира. Има някои наблюдения, според които Акай бери влияе положително и върху потентността.

Според последните проучвания Акай бери намалява рисковите фактори, свързани с метаболитните нарушения при хората с наднормено тегло. Освен сърдечно-съдовите заболявания, в тези нарушения влизат затлъстяване и диабет тип 2. Освен това Акай бери понижава апетита, избистря ума, забавя процеса на стареене и подобрява храносмилането.

Някои данни сочат, че преобладаващия стерол в Акай бери /бета-ситостерин/ може да помогне при тежката имунна слабост, породена от тежък физически стрес в мускулите.

Отслабване с Акай бери

Акай бери съдържа голямо количество фибри, а е известно, че храните богати на фибри потискат чувството на глад за по-дълго време, като по този начин можете да постигнете ефективно отслабване. Така нуждата от допълнително хранене и съответно преяждане е сведена до минимум. В същото време фибрите играят важна роля за пречистването на мастните натрупвания, премахват токсините в дебелото черво, които са отговорни за натрупването на лоши мазнини.

Освен това Акай бери е много богат на аминокиселини. Те подпомагат тялото в ефективното разграждане на мазнините, но в същото време мускулите продължават да функционират нормално.

Енергийните нива в тялото се повишават значително, без да настъпва стрес и негативни странични ефекти. Именно високите нива на енергия предразполагат към физическа активност и изгаряне на повече калории.

Акай Бери

Смята се, че Акай бери е храната с най-нисък гликемичен индекс. Това е сериозно преимущество за хората, които страдат от липса на енергия при намален прием на калории. Това прави Акай бери незаменим помощник в борбата с излишните килограми.

Приложение на Акай бери

Сокът от плодовете на Акай бери се използва широко в индустрията. От плода се приготвят нектари, сокове, каши и много напитки. В северната част на Бразилия Акай бери се сервира в малки кратунки /куиас/, а според предпочитанията може да се консумира със солено или сладко. В бразилската народна медицина този плод се употребява широко – за лечение на диария; запарка от корена се използва при анемия и жълтеница; смачакани семена от плодовете му се прилагат при треска. В нашата страна плодът е предимно познат под формата на таблетки за отслабване, но свойствата на Акай бери в тази област още не са напълно доказани. Акай бери има широко приложение в хранително-вкусовата, фармацевтичната и козметичната промишленост.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати