Маки бери

Маки бери

Маки бери

Маки бери /maqui berry/ са малки плодчета с лилав цвят, които растат в далечна Патагония. В далечното минало индианците са консумирали листата, стъблата и плодовете на маки бери срещу най-различни заболявания. В момента се смята, че маки бери е най-мощният антиоксидант в света. Маки бери се берат от индианците по традиционен начин. Те брулят гъвкавите клони на дървото и събират падналите плодове, след което оставят падналите вейки и листа под дървото за по-ефективно наторяване.

Състав на маки бери

Маки бери с право е наречен един от най-известните суперплодове на нашето време. Той е богат източник на витамин А и С, желязо, калий и калций. Съдържа много протеини, минерали и фибри. В маки бери има огромна концентрация на антоцианини и по-специално делфинидин. В този плод има голямо количество полифеноли.

Ползи от маки бери

Високите нива на делфинидин в маки бери го правят едно от най-ценните естествени противовъзпалителни средства. Той помага при различни възпалителни заболявания – от артрит до диабет. Най-голямото му предимство е липсата на странични ефекти, които са характерни за обикновените противовъзпалителни средства.

Маки бери е мощен антиоксидант, който значително помага в борбата с лошия холестерол в кръвта. Това означава, че този био продукт е отличен ресурс в борбата със сърдечно-съдовите заболявания, най-разпространението от които са инфаркт, инсулт и артериално запушване.

Изследванията показват, че маки бери много силен антиоксидант, който помага на човешкото тяло да се предпази от голям брой заболявания, причинявани от окисление на свободните радикали. Една от най-опасните такива болести е рак. Маки бери спира процеса на стареене; поддържа нивата на кръвна захар и помага за контролирането на проинфламаторните цитокини и ензими, които причиняват възпаления.

Маки бери заздравява костите, предпазва кожата от вредните слънчеви лъчения, като в същото време я прави по-мека и сияйна.

Отслабване с маки бери

Маки бери значително засилва метаболизма на процесите в тялото, което подпомага процеса на отслабване. Според редица проучвания, хората, които използват маки бери за да намалят излишните килограми, постигат желаните резултати и най-важното – поддържат новите си килограми и след това. Както е известно, един от най-големите проблеми на отслабването е лесното възвръщане на загубените килограми след спиране на диета. Специалистите твърдят, че маки бери предотвратява този процес. Маки бери премахва токсините и химикалите от тялото, подпомага здравословното отслабване.

Маки бери срещу стареене

С напредването на възрастта клетките в човешкото тяло стават все по-засегнати от действието на свободните радикали. В резултат от това органите започват постепенно да стареят. Тялото е изградило редица защитни механизми срещу този процес на износване, но самата защитна система също отслабва с увеличаването на годините. Добавянето на антиоксидант в менюто има голяма полза, заради ограничаващото действие върху вредните свободни радикали. Най-подходящият антиоксидант е маки бери, заради доказаните му свойства.

Употреба на маки бери

сушено маки Бери

В нашата страна този мощен антиоксидант не е толкова познат. Той се среща в различни таблетки за отслабване, използва се в козметиката и медицината. Маки бери може да се открие в био магазините под форма на свежо замразен и изсушен прах.

Избор и съхранение на маки бери

Маки бери е много полезен плод, но за съжаление е много краткотраен. Почти веднага след откъсването му, той започва да се разваля, което прави транспортирането му по различните части на света в пресен вид невъзможно. Поради тази причина маки бери се предлага в изсушен вариант. Изсушаването на маки бери се извършва чрез скоростно замразяване на плодовете и последващото им затопляне. По този начин се изпарява замръзналата вода. Това позволява запазването на възможно най-много полезни вещества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати