Черница

Черница

Черници

Черницата /Morus nigra L./ представлява род покритосеменни растения, които принадлежат към семейство Черничеви. В тази група влиза около 10 дървета, които главно са разпространени в субтропичните части на Европа, Азия, Америка и Африка.

Тези дървета достигат височина до около 15 метра, имат разперена корона, силно набраздена кора и дебело стъбло. Листата им са зелени, а плодчетата достигат размери между 3-5 см. Те са продълговати, вкусни с сочни, с къси дръжчици и много семена. Плодовете на черницата зреят между средата на юни до началото на юли месец.

Смята се, че черницата е пренесена от Индия. В нас се култивира, но може да се срещне и диворастяща. Черници са онези сладки плодове, които ни връщат в топлите летни месеци, когато зреят и надвиснали от тежките клони чакат да бъдат опитани. Те съчетават редица полезни вещества, имат леко странен, но в никакъв случай лош привкус.

Видове черница

В нашата страна два са най-разпространените видове черница. Това са черната черница /Morus nigra L./ и бялата черница /Morus alba L./ Листата на бялата черница са по-едри и лъскави, с грапави власинки. Тя расте по топли места. Ежегодно у нас се берат около 160 тона черница.

Състав на черницата

Черница

Плодовете на черница са изключително богати на витамини. Особено високо е съдържанието на витамин А, С и В2. От минералните вещества, най-добре са представени фосфор, натрий, калий и магнезий. В черницата има пептин и пектоза.

Листата на черницата съдържат аспарагинова киселина, калциев карбонат, аденини, пептон и гликоза.

100 г черница съдържат 43 калории, 9.8 г въглехидрати, 88 мл вода, 1.44 г белтъци, 1.7 г фибри, 0.4 г мазнини.

Избор и съхранение на черница

Пресни черници може да срещнете само през летните месеци. Черниците са много нетраен плод, поради което обработката или консумацията им трябва да се извършват непосредството след набиране/закупуване. Ако имате желание сами да си наберете черница разстелете чисто платно под дървото и клоните и го раздрусайте.

Все пак за да си хапнете изключително вкусна и ненаранена черница, най-добре си я откъснете сами. Не забравяйте, че черните черници оцветяват много. В някои био магазини може да срещнете сушени черници, които задължително трябва да имат етикет с информация за продукта.

Черница в кулинарията

Освен пресни, черниците могат да се консумират и под други форми. Те се приготвят на компоти, петмез, сиропи, вино и желе. Възможно е да се замразяват. От тях още се правят вкусни сокове и сиропи.

Представяме ви много вкусна и лесна рецепта за мармалад от черна черница. За целта са ви необходими 5 кг черница и 1.5 кг захар.

Начин на приготвяне: Измийте и почистете добре плодовете, след което ги смачкайте добре с голяма дървена лъжица или ги прекарайте през месомелачка. Варете ги с половин литър вода на слаб огън, като постоянно ги разбърквате. Прибавете захарта и варете до пълно сгъстяване. Насипете в малки бурканчета, запечатайте и стерилизирайте за около 5-10 минути.

Чай от черница

Ползи от черницата

Както разбрахме, плодовете на черница са богати на много витамини, поради което влизат в състава на много рецепти от нашенската народна медицина. Черницата има слабително и отхрачващо, пикочогонно, слабително, хипогликемично и седативно действие. Често се прилага в болестни състояния като бронхит и начална форма на диабет.

С листата на черницата се приготвят отвари, които са полезни при задух, авитаминоза, както и за укрепване на имунната система. Корените и корите на самото дърво имат благоприятен ефект при полова слабост. Смята се, че консумацията на черница е особено полезна за сърдечно-съдовата дейност.

Народна медицина с черница

За запарка от черница са необходими 2 с.л. плодчета, които се заливат с 400 мл вряща вода и се оставят похлупени за около 1 час. Приемайте запарката 4 пъти дневно, най-добре преди хранене.

Ако искате отвара от черница, залейте 1 с.л. ситно нарязани листа с 250 мл вряща вода. Оставете да се охлади и прецедете. Приемайте на малки глътки през целия ден. Отварата от черница е чудесен лек за нередовна менструация и както вече споменахме при задух, авитаминоза и за общо укрепване на организма.

Вреди от черницата

Не са установени сериозни опасности от консумацията на черница, но все пак е важно да знаете, че според количеството изядени плодове може да се получи запек, ако не са достатъчно узрели или ако са твърде узрели да се случи противоположния вариант.

Рейтинг

5 2
4 4
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Валентина
Валентина
10.06.2014 15:12
Днес ядох черна черница. Знам, че е полезна за черния дроб и въобще...
3
0