Черница

Черница

Черници

Черницата /Morus nigra L./ представлява род покритосеменни растения, които принадлежат към семейство Черничеви. В тази група влиза около 10 дървета, които главно са разпространени в субтропичните части на Европа, Азия, Америка и Африка.

Тези дървета достигат височина до около 15 метра, имат разперена корона, силно набраздена кора и дебело стъбло. Листата им са зелени, а плодчетата достигат размери между 3-5 см. Те са продълговати, вкусни с сочни, с къси дръжчици и много семена. Плодовете на черницата зреят между средата на юни до началото на юли месец.

Смята се, че черницата е пренесена от Индия. В нас се култивира, но може да се срещне и диворастяща. Черници са онези сладки плодове, които ни връщат в топлите летни месеци, когато зреят и надвиснали от тежките клони чакат да бъдат опитани. Те съчетават редица полезни вещества, имат леко странен, но в никакъв случай лош привкус.

Видове черница

В нашата страна два са най-разпространените видове черница. Това са черната черница /Morus nigra L./ и бялата черница /Morus alba L./ Листата на бялата черница са по-едри и лъскави, с грапави власинки. Тя расте по топли места. Ежегодно у нас се берат около 160 тона черница.

Състав на черницата

Черница

Плодовете на черница са изключително богати на витамини. Особено високо е съдържанието на витамин А, С и В2. От минералните вещества, най-добре са представени фосфор, натрий, калий и магнезий. В черницата има пептин и пектоза.

Листата на черницата съдържат аспарагинова киселина, калциев карбонат, аденини, пептон и гликоза.

100 г черница съдържат 43 калории, 9.8 г въглехидрати, 88 мл вода, 1.44 г белтъци, 1.7 г фибри, 0.4 г мазнини.

Избор и съхранение на черница

Пресни черници може да срещнете само през летните месеци. Черниците са много нетраен плод, поради което обработката или консумацията им трябва да се извършват непосредството след набиране/закупуване. Ако имате желание сами да си наберете черница разстелете чисто платно под дървото и клоните и го раздрусайте.

Все пак за да си хапнете изключително вкусна и ненаранена черница, най-добре си я откъснете сами. Не забравяйте, че черните черници оцветяват много. В някои био магазини може да срещнете сушени черници, които задължително трябва да имат етикет с информация за продукта.

Черница в кулинарията

Освен пресни, черниците могат да се консумират и под други форми. Те се приготвят на компоти, петмез, сиропи, вино и желе. Възможно е да се замразяват. От тях още се правят вкусни сокове и сиропи.

Представяме ви много вкусна и лесна рецепта за мармалад от черна черница. За целта са ви необходими 5 кг черница и 1.5 кг захар.

Начин на приготвяне: Измийте и почистете добре плодовете, след което ги смачкайте добре с голяма дървена лъжица или ги прекарайте през месомелачка. Варете ги с половин литър вода на слаб огън, като постоянно ги разбърквате. Прибавете захарта и варете до пълно сгъстяване. Насипете в малки бурканчета, запечатайте и стерилизирайте за около 5-10 минути.

Чай от черница

Ползи от черницата

Както разбрахме, плодовете на черница са богати на много витамини, поради което влизат в състава на много рецепти от нашенската народна медицина. Черницата има слабително и отхрачващо, пикочогонно, слабително, хипогликемично и седативно действие. Често се прилага в болестни състояния като бронхит и начална форма на диабет.

С листата на черницата се приготвят отвари, които са полезни при задух, авитаминоза, както и за укрепване на имунната система. Корените и корите на самото дърво имат благоприятен ефект при полова слабост. Смята се, че консумацията на черница е особено полезна за сърдечно-съдовата дейност.

Народна медицина с черница

За запарка от черница са необходими 2 с.л. плодчета, които се заливат с 400 мл вряща вода и се оставят похлупени за около 1 час. Приемайте запарката 4 пъти дневно, най-добре преди хранене.

Ако искате отвара от черница, залейте 1 с.л. ситно нарязани листа с 250 мл вряща вода. Оставете да се охлади и прецедете. Приемайте на малки глътки през целия ден. Отварата от черница е чудесен лек за нередовна менструация и както вече споменахме при задух, авитаминоза и за общо укрепване на организма.

Вреди от черницата

Не са установени сериозни опасности от консумацията на черница, но все пак е важно да знаете, че според количеството изядени плодове може да се получи запек, ако не са достатъчно узрели или ако са твърде узрели да се случи противоположния вариант.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 4
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Валентина
Валентина
10.06.2014 15:12
Днес ядох черна черница. Знам, че е полезна за черния дроб и въобще...
3
0