Раклет

Раклет - уред

Раклет /raclette/ представлява швейцарско полутвърдо краве сирене. За първи път се разработва в Алпите – дом на редица ароматни сирена. Подобно на повечето сирена, Раклет се прави чрез пресичане на мляко, отделяне на изварата и стареене в контролирани условия.

Раклет се продава, когато е достигнало най-малко три месечна възраст, но повечето хора го предпочитат по-отлежало. Най-известното приложение на сиренето Раклет е за приготвяне на едноименното ястие.

История на Раклет

Историята на сиренето датира още от римските времена, когато се е използвало като разменна парична единица. Името му произхожда от глагола „racler“, който означава „стържа“. Раклер се споменава и в Средновековието, когато е било на особена почит сред селяните в планинските части на Франция и Швейцария. В немско говорящите части на Швейцария, сиренето се нарича Bratchas, което в буквален превод означава „печено сирене“.

Традиционно швейцарските овчари са взимали Раклер със себе си по време на преходите из планинските пасища, а вечер го поставяли близо до огъня, а когато омекнело достатъчно го изливали върху филийка хляб.

Въпреки че произходът на сиренето е швейцарски, то се произвежда във Франция, а някои американски производители предлагат свой собствен вариант на Раклет.

Раклет

Избор и съхранение на Раклет

В нашата страна Раклет може да се закупи само в по-големите хранителни вериги и деликатесните магазини. Оригиналното сирене струва около 40-50 лв за килограм г. Естествено Раклет има и по-евтини варианти, които струват два пъти по-малко. Във френските, немските и швейцарските хранителни магазини сиренето се продава директно с грила, необходим за приготвянето му. В нашата страна също можете да си закупите този грил, а цената му варира от 30 до 50 лв.

Раклет в кулинарията

Раклет се консумира разтопено и поднесено към най-различни гозби. Имейте предвид, че когато е сурово има доста неприятна миризма, но при изпичане става изненадващо приятно. За неговото разтопяване се ползва специален уред, който е нещо средно между малка печка и малка скара-грил. Изстъргва се от повърхността на уреда и се сервира. Точно затова сиренето носи името раклет, което както вече споменахме идва от “racler” – стържа, остъргвам.

Ако нямате такъв уред може да си приготвите сиренето и на открит огън. Към порцията вкусен, разтопен Раклет добавете различни зеленчуци – малки лукчета и предварително сварени картофи. Вкусът му се допълва чудесно от изсушено месо - качествена шунка, прошуто, пастърма и т.н..

В някои част на Швейцария, сиренето се сервира с чай или подобна топла напитка, както и с бяло вино. Интересен факт, е че Раклет никога не се сервира с вода, защото се смята, че тя го втвърдява в стомаха и по този начин значително затруднява храносмилането.

Приготвяне на раклет

Един от най-съвременните варианти за обработка на Раклет е специално създаден грил, който има малки тиганчета с дръжки, в които сиренето се нагрява до разтопяване. Често се комбинира със задушени или варени домати. Друг вариант за консумацията му е в напълно разтопен вариант – тогава може да го използвате като сос към основното ястие.

Раклет на грил е чудесен вариант за приготвяне на бърза вечеря за много хора, освен това е идеално ястия за зимните месеци. Комбинирайте с картофки, кисели краставички, малки лукчета, шунки и меса.

Предлагаме ви невероятна и бърза рецепта, за която са ви необходими само сирене Раклет, шунка и картофи, а количеството определете според порциите. Сварете картофите, разтопете сиренето и сложете тънко нарязаната шунка. Ако нямате уреда за разтапяне изсипете варените картофи в тавичка, поръсете с шунка и Раклет и запечете за около 15 минути. В тази рецепта най-много време отнема варенето на картофите. Ястието е доста калорично, но за сметка на това – много вкусно.

Естествено няма как да не ви представим и популярната едноименна рецепта Раклет. Необходими продукти: 200 г сирене Раклет за всяка една порция, 1 бурканче малки мариновани лукчета, 1 буркан кисели краставички, по 2 варени картофа на порция.

Начин на приготвяне: Нарежете сварените картофи на големи парчета. Разпределете ги равномерно в гювечета. Върху тях наредете нарязаното на филийки сирене, така че да покрие всички картофи. Запечете на силно загряна фурна. Извадете ги от гювечето и всяка порция гарнирайте с краставички и лукчета. Това ястие си акомпанира чудесно и с бели, и с червени вина.

Рейтинг

5 3
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Alexandar Ivanov
Alexandar Ivanov
11.10.2013 16:39
А къде може да се намери раклет сиренето и на какви цени не е ясно, никъде го няма. В Австрия го има във всеки супермаркет и е смешни пари.
1
0
Румяна Петрова
Румяна Петрова
27.12.2013 17:23
В магазини Дар от боговете. Единия магазин е на бул. Черни връх, отсреща на музея Земята и хората ,а другия е на бул. България по пътя за Бояна /след Т. Каблешков/,в новите бизнес сгради,отдясно, отивайки към Бояна. Добър апетит!
0
0

Топ Статии Днес