Биволско мляко
Buffalo MilkBivolje Mleko

Биволско мляко

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651648k
Биволско мляко
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
10.00 лв.
Виж ››

Биволското мляко е изключително ценен продукт, който има висока хранителна стойност и полезни качества. Поради тази причина много хора предпочитат консумацията на биволско мляко пред кравето. В продължение на векове биволското мляко е служило за храна на редица хора в различните краища по света. В наши дни кравето мляко е безспорен лидер сред млечните продукти, но биволското има редица предимства, поради които си заслужава да присъства на трапезата ни.

Смята се, че биволското мляко е изключителен биологичен продукт с много високо съдържание на протеин и млечна мазнина. Именно в биволското мляко е най-благоприятно съотношението между наситени и ненаситени мастни киселини, на заменимите и незаменими мастни аминокиселини. В сравнение с яйцата, които се дават като чудесен пример за аминокиселинна скала, биволското мляко се намира на много високо ниво в нея – цели 85%.

В нашата страна биволовъдството се развива още от незапомнени времена – според някои от 7 век. Биволите са много устойчиви към заболявания, към които останалите млекодайни животни са възприемчиви. Няма регистриран случай на болен бивол от болестта „луда крава“. Едно от най-големите предимства на биволското мляко пред останалите е, че има висока устойчивост на радиационни влияния.

Състав на биволско мляко

В мазнината на биволско мляко преобладава количеството на наситените мастни киселини – 72.25 mol%, докато ненаситените са около 27 mol%. Това мляко превъзхожда редица храни не само от растителен, но и от животински произход, защото има уникален състав, ценни хранителни и лечебни качества.

Биволско прясно и кисело мляко

В сравнение с козето и кравето мляко, биволското има много по-високо съдържание на едни от най-важните хранителни съставки – сухо вещество около 40%, 110% млечна мазнина, 25% общ белтък, 38% казеинен белтък, голямо количество минерални вещества и млечна захар.

Биволското мляко е по-бяло и гъсто от кравето, има по-малко съдържание на вода и е два пъти по-маслено. Протеинът в биволското мляко има сравнително висока биологична стойност, защото има повече глобулини и албумини. В биволското мляко няма каротин /затова е по-бяло/, но количеството на витамин А в него се равнява с това в кравето мляко. Освен това е много богато на витамин С, Е и D.

Избор и съхранение на биволско мляко

В по-големите вериги магазини може да откриете кисело биволско мляко. Прясното биволско мляко се намира сравнително трудно, но ако ви попадне го съхранявайте подобно на другите млека. Киселото се продава в кофички. Задължително проверявайте млякото за етикет и срок на годност. Ако наведнъж не може да употребите кофичката, затворете я добре и я съхранявайте в хладилник.

Биволско мляко в кулинарията

Биволското мляко може да се използва както за директна консумация в течно състояние, така и преработено под формата на най-различни продукти. То може да се използва самостоятелно за направата на кисело мляко или сирене, но може и да се комбинира с други млека. Чистото биволското мляко е особено ценен продукт, а гъстотата на киселото мляко е просто несравнима.

Моцарела от биволско мляко

Едно от най-популярните приложения на биволското мляко е за направата на любимата на мнозина моцарела. Освен полезна, моцарелата е едно от най-вкусните изкушения, които италианците ни предлагат. Класическата моцарела се приготвя от биволско мляко от черна биволица в Югозападна и Централна Италия, предимно около Неапол. В наши дни има много вариации на моцарелата и най-често се приготвя от краве мляко, но оригиналната моцарела е биволска.

Цеденото биволско мляко също има несравними вкусови качества. Ако искате да направите вкусен и полезен сладкиш, биволското кисело мляко върши чудесна работа. Необходими са само една кофичка от него, орехи и мед. Смесете продуктите, насипете в купички и десертът е готов.

Ползи от биволско мляко

Чистото биволско мляко повишава апетита и подобрява обмяната на веществата в организма. Благодарение на млечнокиселите бактерии в киселото мляко и другите млечнокисели продукти от биволско мляко и натрупаните в тях количества метаболити, консумацията води намаляване на лошия холестерол, на газообразуването и нормализиране дейността на червата. Биволските млечни продукти потискат гнилостните микроорганизми, което е предпоставка за добро стомашно здраве.

Биволското мляко предпазва от анемия, подобрява защитните сили на организма и набавя на организма голямо количество ценни вещества. Смята се, че то действа благоприятно върху имунната система.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
53
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Деси
Деси
02.04.2013 08:43
Току-що за пръв път опитах домашно биволско мляко. В първия момент ми беше много странно, миризливо и особено на вкус. След като прочетох статията така ми се ослади!
1
0