Смръчкула

Смръчкули

Смръчкулата /Morchella esculenta/ е вкусна гъба, която в България е известна като бучка гъба, корминка, шарденче. Смръчкулата е гъба с немски произход, но се среща и в нашите земи. Смята се, че притежава силни свойства на афродизиак, а дори Казанова е ял всеки ден смръчкули, за да укрепва своите сили. В нашата страна смръчкулата е вписана в Червената книга на България, защото е почти застрашен от изчезване вид.

Гуглата на смръчкулата е удължено-кълбеста или кълбеста, куха и заоблена в горния край. Височината на гуглата варира от 3 до 10 см, а широчината – между 4 и 7 см. Повърхността на гуглата на смръчкулата е изградена от множество малки кратерчета. Те са свързани помежду си с неправилна по форма ребра, а в долния край са сраснали с пънчето.

Цветът на смръчкулата в началото е белезникав, по-късно става жълтеникавокафяв, до тъмнокафяв в сушено състояние. Ребрата са по-светло обагрени от ямките и обикновено са белезникави. Гуглата може да се оприличи на пчелен кошер.

Пънчето на смръчкула е леко мъхесто и кухо, достига височина от 3 до 8 см и диаметър – 1 до 3 см. В повечето случаи е удебелено в основата си, цветът му е бял до жълтеникав. Месото на смръчкулата е много крехко и нежно, има много приятен аромат и вкус.

Ще откриете смръчкулата в храсталаци и тревисти места около дерета и реки, в овощни градини и гори. Расте от края на март до края на месец май. Възможно е да се срещне и по-късно, но на по-големи надморски височини. Срещат се както отделни екземплярни на смръчкулата, така и целии колонии на гъбата. За щастие смръчкулата няма отровен двойник.

Смръчкула

Избор и съхранение на смръчкула

Тази гъба има сравнително висока цена, която в някои случаи надвишава 20 лева. Когато купувате смръчкули, обърнете внимание на външния вид и аромата. Смръчкулата има приятен, леко плодов аромат, ако усетите неприятен мирис, не я купувайте.

Съхранявайте смръчкула в хладилник, но за съвсем кратко, защото подобно на повечето видове гъби, тя е нетрайна. Смръчкулата е подходяща за замразяване. Може и да се суши, но цената на сушената смръчкула е изключително висока.

Смръчкула в кулинарията

Смръчкулата е много добра ядлива гъба, която притежава отлични вкусови качества. Все пак някои автори препоръчват да се консумира само след термична обработка и то в неголеми количества. Месото на смръчкулата е малко жилаво, но все пак е вкусно.

Най-често се приготвя задушена с малко масло, но може да се използва и като гарнитура за месо или да се комбинира със зеленчуци. Изсушената смръчкула се слага като подправка за луканки и различни меса. Отварата от смръчкулата е отлична за сосове и ястия с месо.

Смръчкули със сметана и свинско

Интресен факт е, че в Швейцария леко бланшираните смръчкули се пълнят с гъши дроб. Готвят се във фурна за няколко минути и се сервират без подправки. Естествено цената на това ястие е доста висока, но за сметка на това е истински деликатес.

Ползи от смръчкулата

Подобно на повечето гъби, смръчкулата е бедна на мазнини и богата на редица полезни вещества, които са необходими на организма. Консумацията на гъби е предпоставка за добро здравословно състояние, най-вече ако са приготвени с по-малко мазнина. Смръкулите са полезна храна, съдържат много целулоза, а освен това са с изключителни вкусови качества. Както спомехме, смръчкулата се смята за силен афридизиак, но тези твърдения не са научно потвърдени.

Вреди от смръчкулата

Въпреки че няма познати отровни двойници, смръчкулата трябва да се събира само от опитни гъбари, защото може да се обърка с някоя съмнителна гъба. Не бива да се консумира в големи количества, особено вечерно време. Гъбите са трудносмилаема храна, която може да предизвика стомашни проблеми при някои хора. Ако все пак получите неразположение след консумацията на смръчкула, най-добре се обърнете към медицинско лице. Като цяло отравянето с гъби е много опасно, поради късната поява на симптоми и уврежданията, които възникват през това време.

Рейтинг

5 3
4 5
3 4
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Лазар
Лазар
05.06.2014 15:28
Продавам 2кг сушена Смръчкула екстра качество 0899979959
0
2

Топ Статии Днес

Свързани рецепти