Личи

Личи

Личи

Личи /Litchi chinensis/ представлява бавнорастящо, вечнозелено дърво, което достига височина до 12 метра, но обикновено се среща в по-малки размери. Листата на личи са много красиви, лъскави и плътни, с тъмнозелен цвят.

Произхожда от Китай, но много бързо се е разпространило в цяла Югоизточна Азия, към 1870 година е пренесено в Хавай, след това във Флорида, а към края на 19 век – в Калифорния. Личи се култивира в Индия, Бангладеш, Тайланд, Филипините, Тайван, Виетнам, Южна Африка и някои страни от Латинска Америка. Личи вирее в тропичен или субтропичен климат, може да понесе леко застудяване, но в никакъв случай отрицателни температури.

Цветовете на личи са дребни, жълто-зелени и събрани в съцветия, като всяко едно съцветие образува грозд от 3 до 15 плода. Първите плодове се появяват между 4-10 години, според отделния сорт.

Узрелият плод има червено-кафява, а в някои случаи розова или с кехлибарен цвят кора, под която е скрита мека, бяла и сочна, подобна на желе вътрешност. В центъра на плода личи има една единствена едра семка, която прилича на зеница на митично животно.

Поради тази причина китайците наричат личи „окото на дракона“. Размерът на семката може да варира, а най-ценните сортове на растението са онези, които има недоразвити семена. Наричани са от местните жители „пилешко езиче“.

Състав на личи

Дърво на Личи

Личи е много богат на фибри, не съдържа наситени мазнини или холестерол, има много ниско съдържание на калории. В състава му влизат олигонол, витамини от В-групата – тиамин и ниацин. Добър източник е на минерали като мед и калий. Плодовете са изключително богати на витамин С – само 100 г дневно осигуряват 119% от препоръчителния прием на този витамин.

Видове личи

Съществуват повече от 100 вида личи, но по-известните са:

No Mai Tsze – названието идва от плътна и дебела, но мека част на плода, която напомня вкуса на меда. Има червена кора, която е твърда, но не и грапава. Семето е по-малко от другите сортове, а някои плодове дори нямат семе.

Kwa luk Hanging Green – най-известният, но и най-редкият представител на това растение. Получил е наименованието си поради своя светло-зелен оттенък и едва забележима зелена линия върху кората на плодовете. В миналото е бил специален подарък за важни и почетни персони.

San yueh hung – в превод означава мартенски червен. Това е най-ранния сорт личи, плодовете му се берат през май месец. Меката част на плода е средно сладка на вкус.

Rose-scented – този вид личи узрява в средата на сезона. Плодовете са дълги около 3 см, имат закръглена форма. Меката част е с цвят на слонова кост, плътна е и много вкусна и сладка.

Early Large Red – ранно узряващ сорт. Има тъмночервени плодове, достигащи големина до 3.5 см. Кората е твърда, леко залепнала за меката част, която е много вкусна и мека.

Late Seedles – късен сорт личи. Плодовете имат оранжево-червен до тъмночервен цвят, а формата им е конична. Меката част има отличен, сладък вкус, но с доближаване до семката се усеща лека горчивина.

Китайски плод Личи

Fei tsy Hsiao – това е най-легендарният сорт личи, познат като “Усмивката на наложницата“. Известен е още от епохата на Тан – 1 в.пр.н.е. Кората на този плод отделя червен сок, а меката част е изключително вкусна.

Избор и съхранение на личи

Пресни плодове личи могат да се открият на пазарите от юли до октомври месец. Кората на зрелия плод трябва да се отделя много лесно. Избирайте плодове, чиято обвивка леко поддава на натиск, има червен или тъмночервен до кафяв цвят. Избягвайте личи с тъмни петна. Ако плодът е леко розов, това е сигурен признак, че не е дозрял.

Може да съхраните плодовете личи до 5 седмици, но само поставени в хладилник. Ако ги оставите на стайна температура, след по-малко от 3 дни ще се развалят.

Личи в кулинарията

В югоизточната част на Азия от плодовете личи се приготвят сироп и желе, които от своя страна служат за направата на ликьор. Ликьорът от личи може да се пие самостоятелно или да се добавя в най-различни коктейли. От плодовете личи се прави пюре, което се състои от 90% меката част на плода и 10% захар. Това пюре може да се използва за сладоледи и плодови напитки.

Пюре от личи и чили пипера са основни съставки на сосове за месо, риба и зеленчуци. Чай от кората на плода, комбинирана с традиционен черен чай може да се пие както топъл, така и изстуден с кубчета лед.

Пресните плодове личи може да сервирате като десерт – необелени и леко охладени. Кората се разцепва, а меката част много леко се изстисква. В Китай запазват плодовете в осолен вид, в бамбукови стъбла.

Ползи от личи

В Китай семената от личи са признати като много добър аналгетик, използват се при възпаления и невралгии. Чай от обелена кора на личи облекчава симптомите на стомашно разстройство. Китайската медицина използва личи в комбинация с китайски лимонник и други билки за лечение на онкологични заболявания.

В Индия семената от личи се стриват и понеже имат стягащ ефект, се дават на хора с чревни проблеми. Отвара от корените, цветовете и кората на личи се препоръчва за гаргара при зъбобол. Източната медицина използва личи за стабилизатор на нивата на кръвната захар при хипогликемия и диабет. Плодовете оказват влияние и върху функционирането на бъбреците, черния дроб и белите дробове. Подпомагат храносмилането и помагат при анемия.

Рейтинг

5 4
4 4
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес