Рамбутан

Рамбутан

Рамбутан

Рамбутанът представлява декоративен екзотичен плод, който е изключително популярен в югоизточната част на Азия, но вече се предлага и по нашите пазари. Рамбутан /Nephelium lappaceum/ е плодът на едноименното дърво, което произхожда от Малайския архипелаг и Югоизточна Азия. Кората на плода е покрита с косъмчета, дълги около 4-5 см. Има лилав, оранжев или жълт цвят, а косъмчетата са жълтеникаво-зелени.

Рамбутанът носи името си именно поради тези косъмчета /от малайски „рамбут“ – косъм/. Заради външния си вид, екзотичният плод е наричан „космат личи“. Рамбутанът е много малък – с размерите на слива. Затова често е наричан и слива с иглички.

Рамбутанът има твърда обвивка с червеникаво-оранжев цвят, под която се намира бялата и сочна сърцевина. Вътрешността има много лек аромат на зелен чай и сладък, до тръпчиво-кисел вкус. Вкусът му може да се определи като нещо средно между пъпеш и желирани бонбони. Рамбутаните, идващи от Тайланд са най-вкусни през месеците май-септември, докато онези от Латинска Америка са най-сочни през зимата.

Състав на рамбутан

Рамбутани

Рамбутанът е много добър източник на важни витамини и минерали, сред които витамин С, желязо, фосфор и калций. Съдържа мазнини, протеини, фибри и въглехидрати.

100 г рамбутан съдържат едва 64 калории, 0.1 г мазнини, 1 мг натрий, 0 мг холестерол, 16.5 г въглехидрати, 53 мг витамин С, 20 мг калций, 1.9 мг желязо.

Избор и съхранение на рамбутан

Ще познаете узрелия рамбутан по червената до тъмно-червена кора и добре обособените косъмчета. Плодът е най-сладък, когато косъмчетата са започнали да съхнат. Рамбутанът не продължава да зрее след откъсване, затова внимавайте – избирайте само добре узрели плодове.

Запазва се в хладилник около една седмица, а на стайна температура значително по-кратко – около 2-3 дни. Ако все още не сте опитвали това екзотично чудо, вече е време, защото той е не само много вкусен, но и полезен.

Рамбутан в кулинарията

С пръсти отстранете кората на рамбутана и разделете обеления плод на две половинки. Консумирайте само прозрачната сърцевина на плода. Сервирайте го само добре охладен, за да се насладите максимално на вкуса му. Вкусовите качества на косматия личи се подобряват още повече, ако се поръси с малко захар и канела или с ванилова захар.

Рамбутан и екзотични плодове

Използвайте рамбутан като съставна част на различни екзотичнични салати, дори за конфитюри и компоти. Той е много добра добавка към различни меки сирена или месо. В голяма част от азиатските страни ядката му се използва за произвеждане на сапун и готварска мазнина, поради значително високото съдържание на мазнини.

Ползи от рамбутан

Стана ясно, че рамбутанът е добър източник на важни витамини и минерали, което го прави ценен за здравето. Ако спазвате диетичен режим и се стараете да отслабнете, рамбутанът е идеалния плод за вас.

С него може не само да се отслабне здравословно, но и да се осигурят на организма ценни вещества. Помага при диабет, полезен е за дейността на храносмилателната система, за намаляване на риска от възникване на сърдечно-съдови заболявания.

Понижава нивата на лошия холестерол. Според най-новите изследвания, редовната консумация на рамбутан помага за регулиране нивата на кръвното налягане. Заради високото съдържание на полезни вещества, рамбутанът поддържа здравия и красив вид на кожата и косата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес