Джаботикаба - Бразилско грозде

Джаботикаба

Джаботикаба /Myrciaria cauliflora/, позната още като стълбовидна мирциария представлява вечнозелено бавнорастящо дърво, което произлиза от Южна Бразилия. Позната е и под наименованието бразилско гроздово дърво или бразилско грозде, поради голямата прилика с гроздето. Джаботикабата е разпространена в много тропически райони по света. Има кръгла компактна кора, която е покрита с дребни ланцетни листенца. Дървото достига височина до 12 метра, но само в своята родина. Когато е отглеждано в плантации по други краища на света израства до 3-5 метра.

Листата на джаботикаба се характеризират с приятен дафинов аромат. Ствола и клонките на дървото са покрити със светла кора, която има розов оттенък и сиви петънца. През пролетта и лятото джаботикабата се покрива с множество малки бели цветове с дълги тичинки, израстващи директно на ствола и на основните клонки.

Това явление е познато като каулифлория – формиране на цветните пъпки на ствола и основните клонки, но не и на крайните – както се случва при болшинството плодови дръвчета. Този процес може да се забележи при какаото и някои други тропически плодови дървета.

Джаботикабата е наистина уникално по своя външен вид дърво. То дава реколта от пролетта до есента, а плодовете узряват за 3-4 седмици. В началото плодчетата са зелени, след което в процеса на узряване придобиват тъмночервена, а след това почти черна окраска. Узрелите плодове наподобяват много на гроздовите. Имат костилка, която е обградена с полупрозрачно плодово ароматно месо, което има изключително сладък вкус.

През зимата дървото може да загуби част от листата си, но още през пролетта се появяват розовите листенца, които в по-късен етап придобиват обичайния си тъмнозелен цвят.

Отглеждане на джаботикаба

Джаботикаба, Бразилско грозде

Джаботикабата е чудесно дръвче за отглеждане в контейнер в стайни условия или като растение в зимна градина. Благодарение на своя сравнително бавен растеж, може да се формира като бонсай. Растението, което е формирано като малко дръвче изглежда много декоративно – зелена кора, съчетана с розови листенца, светъл ствол и клонки, които са покрити с много плодове и цветове. Дръвчето привлича много пеперуди, пчели и птици.

Джаботикабата може да се развива чудесно в лека, добре дренирана, неутрална или съвсем слабо кисела почвена смес. Най-хубаво е да се използват безхумусна почвена смес, на основа на кокосови влакна или торфа. Дренажът е напълно задължителен. Пресаждането трябва да се прави при нужда, отчитайки се растежа на дървото.

Джаботикабата обича редовното поливане, пресушаването или заливането на почвата влияят отрицателно. Поливайте растението, когато горния слой на почвата /1-2 см/ изсъхне. Подхранвайте с комплексни минерални торове. Джаботикабата расте отлично на полусянка и само няколкочасово сутрешно и вечерно слънце.

Състав на джаботикаба

100 г джаботикаба съдържат 0 г мазнини, 1 г протеини, 13 г въглехидрати, 6 мг калций, 0.01 мг тиамин, 9 мг фосфор, 0.6 г фибри, 22 мг витамин С.

Избор и съхранение на джаботикаба

Плодовете на джаботикаба са големи около 3-4 см. Добре узрелите плодове имат виолетов цвят, кръгла форма и мека желатинова сърцевина, с 1-4 зърна. Плодът е много сладък. В нашата страна много рядко може да се открие този екзотичен плод.

Джаботикаба в кулинарията

Джаботикаба - стълбовидна мирциария

Плодовете на джаботикабата се консумира в свеж вид, за предпочитане веднага след обирането им. Ако са обрани недобре узрели, можете да ги съхранявате до няколко дни.

Начин на консумация: стиснете плода между палеца и показалеца и го поднесете към устата си. Благодарение на натиска кожичката се разкъсва и вкусното месо попада директно на езика.

Плодовете джаботикаба могат да се използват за приготвянето на вкусни желета и мармалади, както и за сладолед. В Бразилия от тях се прави изключително ароматно вино. Използват се и за ликьори. Сладоледът от джаботикаба притежава много екзотичен вкус, освен това е идеален за летните месеци. Ако искате домашно приготвен сладолед с аромат на този плод са ви необходими 3 чаши джаботикаба, 2 ¾ чаши захар, 2 литра прясно мляко.

Начин на приготвяне: махнете кожичката на плодовете, и ги пуснете в тенджера. Сипете вода, колкото да ги покрие. Варете до пълно омекване на плодовете и ги оставете така за 1 нощ.

След това ги кипнете още веднъж и ги оставете в марля, за да се отцедят. Добавете захар в получения сок и бъркайте до пълно разтваряне. Накрая прибавете млякото и бавно замразете.

Ползи от джаботикаба

Джаботикабата е вкусен плод, който е подходящ за всяка една диета, поради липсата на каквито и да е мазнини. Фибрите го правят идеален за пречистване на стомаха и червата. Витамин С в състава му е отличен антиоксидант, който предпазва клетките от вредни влияния и забавя процесите на стареене. Чрез консумацията на джаботикаба, организмът си набавя важни витамини и минерали, които са необходими за поддържане на нормалните, здравословни функции.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати