Кайсии

Кайсия

Кайсиите са малки, златни, оранжеви плодове, с мека и гладка като кадифе повърхност, не са прекалено сочни, но определено са сладки. Кайсиите са едни от най-очакваните през лятото плодове. Златисто-оранжевият цвят и кадифената кожичка правят кайсията неустоима.

Кайсиите произхождат от Китай, но чрез Армения се пренасят и в Европа, поради което и научното им наименование е Prunus armenaica. Кайсиевите дървета се пренасят във Вирджиния през 1720 г., а испанските мисионери ги разпостраняват в Калифорния през 1792 г. Климатът там е напълно подходящ за кайсиевите култури, поради което основният добив на кайсии в Съединените щати е от слънчевите градини на Калифорния.

Състав на кайсиите

Кайсиите са отличен източник на витамин А, витамин С, фибри, калий, триптофан и калий. Те съдържат завидни количества витамини от В групата, Е и РР. Богати са на въглехидрати, по-голямата част от които са пектинови вещества и лесноусвоими захари - фруктоза, глюкоза и малтоза.

Кайсиите съдържат фитохимикали, наречени каротеноиди - съединения, които придават червени, оранжеви и жълти цветове на плодовете и зеленчуците. Мощният антиоксидант ликопен е един от каротеноидите, които се съдържат в кайсиите. Една кайсия съдържа 16.8 калории, 0.49 гр. протеини и 1 милиграм холестерол.

Избор и съхранение на кайсиите

Кайсии

Сезонът на кайсиите е от месец май до месец август. През зимата те се внасят от Южна Америка. При избора на кайсии трябва да се търсят плодове с наситен портокалов цвят, като се избягват тези, които са бледи и жълти. Кайсиите трябва също така да са леко омекнали. За да бъдат най-добри антиоксиданти, трябва да се избират напълно узрели плодове. Избягвайте кайсии с прекалено меки места и кафяви петна, защото това са признаци за презряване.

Съхранявайте кайсиите до 2-3 дни при стайна температура, в тъмно, сухо и хладно помещение може да ги запазите за период до 3 седмици.

Кулинарна употреба на кайсиите

Кайсиите могат да се консумират както като пресни плодове, така и сушени или да се използват за направа на сладки изделия и сладка. Плодовете също могат да се дестилират за направа на ракия и ликьор. Плодовият нектар от кайсии е един от най-вкусните. Кайсиите влизат в състава на много кремове. Те се използват за украса, а за да се запазят и през зимата се приготвят на компот.

Етеричните масла от костилките им се продават в търговската мрежа като горчиво бадемово масло. Турция, Италия, Русия, Испания, Гърция, САЩ и Франция са водещите производители на кайсии.

Ползи от кайсиите

Хранителните вещества, съдържащи се в кайсиите могат да помогнат за опазване здравето на сърцето и очите. Консумацията на три или повече кайсии на ден редуцира риска от свързаната с възрастта дегенерация на макулата. Дегенерацията на макулата е една от основните причини за загуба на зрението хора в напреднала възраст. Витамин А, съдържащ се в изобилие в кайсиите, е добър антиоксидант, който спомага за доброто зрение и защитава от свободните радикали.

Кошница с кайсии

Високата концентрация на бета-каротин и ликопен в кайсиите ги прави изключително важна за здравето на сърцето храна. Те предпазват LDL холестерола от окисляване, което може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания. Каротиноидите и ликопенът значително намаляват и риска от развитие на рак на простатата. Само една шепа кайсии съдържа препоръчителната дневна доза бета каротин необходим на организма ни.

Кайсиите съдържат също и хранителни вещества като витамин А, които спомагат за добро зрение. Витамин А е мощен антиоксидант, който се бори със свободните радикали и увреждането на клетките и тъканите. Свободните радикали могат да наранят очните лещи.

Кайсиите са и добър източник на фибри, които спомагат за подобряване процеса на храносмилане. Кайсията е идеална срещу запек и при нарушения на храносмилателната система като дивертикулоза. Консумирайте сушени кайсии при запек, защото те съдържат повече фибри от пресните и в случая са по-полезни при запек. Кайсия е известна също като мощен помощник срещу борбата с глисти.

Безкрайният списък със съставки и ползи от кайсиите може да бъде продължен още, не е учудващ и факта, че сухите кайсии са били под номер едно в списъка с провизии на астронавтите на НАСА.

Вреди от кайсиите

Сушените кайсии, които се произвеждат с търговска цел е възможно да са третирани със серен диоксид. Те се третират със сяра, за да се удължи техният срок на годност, тъй като тя е един вид консервант, който предотвратява окисляването и избелването на цветовете. Сярата може да предизвика остри реакции при хора, страдащи от астма.

Кайсиите не се препоръчват на хора, които страдат от диабет, намалена функция на щитовидната жлеза и заболявания на черния дроб.

Разкрасяване с кайсии

Кайсиите освен вкусен и полезен плод, намират широко приложение и в козметиката. Козметичните маски с кайсии действат благоприятно върху кожата - освежават я и я подмладяват. Кайсиевото масло, приготвено от костилките също се използва в козметични маски, които изглаждат бръчките.

Може да си направите сами кайсиев крем. За целта разтопете 2 с.л. бадемово масло, 2 с.л. ланолин и 1 с.л. кайсиево масло. Смесете всичко и добавете 3 с.л. лимонов сок.

Рейтинг

5 1
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес