Маракуя

Маракуя

Маракуя

Маракуята /Passiflora edulis/ представлява вид увивно растение от семейство Страстоцветни. Маракуята произхожда Бразилия, Парагвай и Северна Аржентина. Растението цъфти в синьо, жълто, червено и много други багри. Размножава се чрез цветове и резници. Повечето от нас са опитвали вкуса на маракуята само от натуралните сокове, но малцина са опитвали самия плод. А определено плодът си заслужава да бъде опитан.

Наименованието на маракуя идва от произлиза от индианската дума “marau-ya” и в буквален превод означава „плод, който може да се яде на един дъх“. От латински език „passio” означава страдание, поради което маракуята много често е наричана мъченица. От английски език „passion fruit” пък означава „плод на страстта“.

Плодът маракуя има кръгла, леко овална форма и много сочна вътрешност, изпълнена със семки. Цветът на вкусния плод варира от тъмно-лилав до светло-жълт или тиквен. Има специфичен аромат, който наподобява мускус. Вкусът е сладко-тръпчив. Пурпурната маракуя се отглежда в тропиците и в субтропиците, а в по-малки количества в Южна Африка, Кения и Австралия.

Вътрешността й е доста по-ароматна и с по-голямо съдържание на сок от жълтата. Жълтата маракуя расте в топли тропически области, каквито са Хаваите, Бразилия и Шри Ланка. Тя има по-големи размери от пурпурната и съдържа три пъти повече провитамин А. За сметка на това, жълтата маракуя е с по-високо киселинно съдържание и затова не е особено подходяща за директна консумация.

Химичен състав на маракуя

В химичният състав на маракуята влизат естествен серотонин, алкалоиди, гликозиди, флавоноиди /хризин/, малтол, апигенин, арибин, алфа-аланин, цитрусова киселина, кумарин, глутамин, харман и хармалин, пасифлорна киселина, пектин, фенолова киселина, фенилаланин, сапонарин, ситостерол, сигмастерол и др.

Маракуята е богата на витамините А, С, както и на витамини от В-групата. Минералите, които са много добре представени са калий, желязо, фосфор и магнезий, ниацин, фенолова киселина, фотохимикали, флавоноиди и др.

Маракуя

100 г маракуя съдържат 17 ккал, 2 г белтъчини, 2 г фибри, 5 г въглехидрати, 0.3 г мазнини.

Избор и съхранение на маракуя

Избирайте големи, здрави и тежки плодове. Ще познаете маракуята по цвета й – пурпурен, червен или жълт. Ако плодът е зелен, това означава, че не е добре узрял и трябва да го оставите на доузрее на стайна температура.

Както вече споменахме, пурпурната маракуя е по-ароматна, докато жълтата е с високо киселинно съдържание, затова ако имате възможност закупувайте пурпурната. Маракуята се съхранява в хладилник до една седмица.

Маракуя в кулинарията

Маракуята е плод, подходящ за директна консумация. Разрязва се на две и месестата част се изгребва с малка лъжичка. Освен за директна консумация, маракуята е подходяща за направата на натурални сокове, плодови салати, коктейли, мармалади, желета, сладоледи и други десерти. Маракуята придава екзотичен и много оригинален вкус на пилешко и свинско месо, както и на рибата. Затова не се страхувайте и експериментирайте.

Маракуята може да се добавя към кисело мляко – така ще получите вкусна и много здравословна закуска. Ако искате да си направите сок от маракуя, разполовете плода изгребете вътрешността и след това пасирайте. Накрая прецедете сместа през сито и се наслаждавайте на вкуса и здравословните качества.

Маракуя

Ползи от маракуята

На маракуята се преписват редица здравословни ползи. Сокът от маракуя е идеално средство, което стимулира храносмилането и помага при лечението на стомашни проблеми. Твърди се, че намалява риска от ракови заболявания. Витамин С спомага за регенериране на тъканите и предотвратява сърдечните заболявания, подсилва костите и имунната система.

Маракуя намалява симптомите при астма, защото блокира действието на хистамина. Семената на маракуята съдържат голямо количество целулоза, благодарение на която успешно се извършват храносмилателните процеси. Високото съдържание на витамин А помага за засилване на зрението и подпомага организма в премахването на изключително опасните свободни радикали.

Маракуята намалява нивото на лошия холестерол в кръвта, намалява кръвното налягане и предпазва от вирусни инфекции. Чаша сок от маракуя преди лягане помага за пълноценен и спокоен сън.

Рейтинг

5 3
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес