Розова ябълка
gotvach.bg»Статии»Плодове»Розова ябълка

Розова ябълка

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651643215k
Розова ябълка
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
18.00 лв.
Виж ››

Розовата ябълка /Syzygium jambos/ представлява голям храст или малко до средно дърво, обикновено достигащо от 3 до 15 метра височина с ниски разклонения. Розовата ябълка не може да се оприличи нито на розата, нито на ябълката. Принадлежи към семейство Миртови.

Розовата ябълка идва от Източна Индия. В Азия дървото има определна символика и е свързано с много легенди. Смята се, че розовата ябълка е златен плод на безсмъртието, а самият Буда е има просветление, точно когато е седял под дървото. Розовата ябълка има гъста кора с тънки, разклоняващи се клонки.

Вечнозелените листа на розовата ябълка са срещуположни, тънкоелиптични или ланцетни. Дължината им е от 10 до 22 см, а широчината варира между 2.5 и 6 см. Възрастните листа са тъмнозелени, а младите – розови.

Индийска розова ябълка

Розовата ябълка има кремави или зелено-бели цветове, дълги от 5 до 10 см. Те се състоят от 300 забележими тичинки, 4-листни венчелистчета и 4 зелено-бели огънати листчета. Най-често 4 или 5 цветове са събрани заедно в плътни гроздове. Плодът на розовата ябълка е запечатан, излиза от твърда зелена чашка. Има овална или леко крушовидна форма, дължина 4-5 см.

Кожицата е гладка и тънка, бяла или бледожълта, а понякога има наситено розов оттенък. Плодовото месо е сладко напомня аромата на роза. В средата на сърцевината на плода има от едно до четири кафяви семена, средно плътни с дебелина от 1-6 см.

Дълбоката и глинеста почва се счита за най-подходяща за отглеждане на розова ябълка, но това не е задължително условие. Тя расте също така добре в пясък или варовита почва с бедна органика. Розовата ябълка се нуждае от топло и слънчево местоположение, което е добре защитено от сериозни студове. Дървото се нуждае и от много място. Расте бързо и започва да дава плодове при навършване на 4-годишна възраст.

Съществуват много разновидности на розова ябълка, включително и невзрачни, диви дървета. В Тайланд например, най-култивирания сорт дава бледо зелени плодове. Малайзийските сортове обикновено раждат плодове с червени кожи.

Растение Розова ябълка

Състав на розова ябълка

Розовата ябълка е богата на тиамин, витамин С, калций, желязо, магнезий, калий и сяра. Тя е добър източник на фибри, а в същото време е с много ниско съдържание на мазнини и калории. В 100 г розова ябълка има едва 56 калории.

Избор и съхранение на розова ябълка

Розовата ябълка по нищо не прилича на обикновената ябълка. Когато кожата има яркочервен цвят, значи плодът е добре узрял. Розовата ябълка трябва да се съхранява в хладилник. В нашата страна почти не може да се открие този екзотичен плод.

Розова ябълка в кулинарията

Сред тропическия свят розовата ябълка е едно от любимите лакомства на малките деца. В родината на плода плодовете понякога се варят с малко захар и се поднасят като десерт. Кулинарните експериментатори пък разделят плода на две и пълнят вътрешността с различни смеси.

Розовата ябълка много лесно се натъртва и разваля. Плодовете трябва да са току що набрани, за да са свежи и годни за консумация. Розовата ябълка е по-сладка от истинските ябълки, а вътрешността й е леко хрупкава. Кожата на розовата ябълка е годна за консумация, но семената не са. Розовата ябълка може да се консумира сурова или под формата на желета и конфитюри, както и консервирана с други плодове за по-изразен вкус.

Зрели розови ябълки

В пудинги и сладкиши придава нежен аромат на роза. Плодовият екстракт от розова ябълка може да се използва за направата на сладка на миризма розова вода. От розовата ябълка се правят и сосове, които добавят приятен аромат на различни напитки.

Ползи от розова ябълка

Розовата ябълка е с ниско съдържание на калории и е богата на антиоксиданти. Причината за ниското съдържание на калори в розовата ябълка е, че тя е съставена от около 90% вода. В Индия плодът се счита за много добър тоник, който подпомага дейността на мозъка и черния дроб.

Хората в някои части на Африка използват кората на розова ябълка за лечение на инфекциозни заболявания. Плодът действа като диуретик, а семената помагат при разстройство. В Куба вярват, че коренът от розова ябълка е лекарство срещу епилепсия. В Никарагуа настойки от семената се прилагат при лечение на диабетици.

Кората от плода се използва за лечение на астма. Чай, направен от цветовете понижава висока температура, а отвара от листата облекчава болки в очите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 6
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати