Черен Чай

Черен Чай с портокал

Черният чай, белият и зеленият чай се приготвят от растението Чай /Camellia sinensis/. За трите вида чай се подбират различни части на растението, през различен период от време. Освен това се оставят да ферментират различен период от време. За белия чай се събират най-младите части на растението, които не се подлагат на ферментация. За зеленият чай се използват всички части на растението, а ферментацията му се прекъсва бързо.

По време на този окислителен процес, листата променят цвета си от зелен на черен. Черният чай претърпява пълна ферментация.След това чаят се пакетира и му се дава търговска марка. През последните години черният чай се е превърнал в една от най-предпочитаните напитки - без значение студена или топла.

През последните години се постави ново ударение над терапевтичните предимства от пиенето на чай. Разбира се има най-различни видове чай, от които можете да избирате, но докато не сте изследвали задълбочено тази тема, може да не правите разлика между различните сортове.

Ако не знаете нищо за черния чай, не сте сам. Много хора не са запознати с тази уникална успокояващa напитка. Но веднъж научили за черния чай, може лесно да замените сутрешното кафе с чаша чай. Нека да разгледаме какво толкова му е специалното.

За да разберем наистина феномена на черния чай, трябва да поговорим и малко за географията. Черният чай се отглежда нависоко, в райони като Хималайските сини планини. Assam, с чиято култивация се занимават повече от 800 имения, е сред най-големите производители на чай в света.

Този черен чай може да бъде смесен с африкански или цейлонски чайове, за да се получат английските и ирландските чайове. Тази смеска е често срещана в европейските градове, като Хамбург и Амстердам. Несмесените чайове са също много популярни и се наричат „single estate teas”.

Състав на черния чай

Черен Чай

Черният чай съдържа редица ценни съставки, които доказано подобряват здравословното състояние. В него има голямо количество кофеин, витамини С и Е. Черният чай е много силен антиоксидант. Други съставки, които могат да се открият в него са полифеноли, теофилин и теобромин, флуор, редица микроелементи, катехини и етерични масла.

Една чаша черен чай съдържа 45 мг кофеин.

Приготвяне на черен чай

Ако искате да си приготвите чаша хубав черен чай използвайте около 2 г листа или 1 ч.л. Залейте ги с много гореща вода /90-95 градуса/, запарете за около 5 минути с след това прецедете сместа.

Черния чай има горчив, дори леко натрапчив вкус. Първите една-две глътки не са приятни за повечето хора, но след изпиването на няколко чаши истинските ценители се влюбват в него. Може да се съчетае с мляко, захар или мед.

Ползи от черния чай

Една от ключовите причини за феноменалната популярност на черния чай се крие в успокояващата му природа. Отдавна почитателите на чай шеговито са обяснявали, че тази напитка е за нестабилни нерви, но сега вече има проведени и научни изследвания, доказващи тази теза.

Учени от университетския колеж в Лондон са открили, че черният чай редуцира нивата на кортизол - стресов хормон - в кръвта. Изследването е показало, че стресовите нива на пиещите чай спадат по-бързо, отколкото на тези, които не пият.

Чаша Черен Чай

Изследването е обхващало 75 младежи, които били разделени на две групи и наблюдавани в продължение на шест седмици. Едната група е пиела кофеинова чаена напитка с плодов вкус, но направена от съставките, намиращи се в черния чай. Другата група получила плацебо, съдържащо кофеин и с вкус на чай, но без да съдържа истински чаени субстанции.

Двете групи били подложени на стресови ситуации - възможност от безработица, обвинение в кражба от магазин, или някакъв болничен инцидент. След това групите трябвало да дадат своя устен отговор и да обосноват твърденията си пред камера. През това време изследователите премервали кръвното им налягане и нивата на кортизол.

Учените открили, че тези ситуации предизвикали значително увеличение на кръвното налягане и при двете групи. Но около час след това при тези, които пиели чай, нивата на кортизол спаднали с почти 50%, докато при тези, консумирали плацебото, нивата се намалили само с 27%.

Изследователят Андрю Степто казва: ”По традиция се смята, че пиенето на чай е асоциирано с успокояване и много хора смятат, че като пият чай той ще им помогне да се справят със стреса от всекиднвения живот. Макар да не редуцира реалните нива на стреса, който изживяваме, чаят има уникалния ефект да връща нивото на стресовите хормони пак в нормално състояние.”

Степто добавя:” Това има важно лечебно значение, тъй като бавното възстановяване след стрес се свързва с висок риск от хронични болести, като коронарната болест на сърцето.”

Черният чай е известен с терапевтичните си способности. В Китай например феновете му твърдят, че имат минимален риск от рак или разни други болести. Ясно е обаче, че те имат по-рядко здравословни проблеми, отколкото тези, които не консумират чай.

Ползи от Черен Чай

Черният чай има и тонизирашо действие върху организма, благодарение на високото съдържание на кофеин в състава му. Той притежава възбуждащо действие, сходно с това на кафето. Друга съставка на чаят – катехинът, пък има антиоксидантно действие върху организма.

Ще е грешно да наречем черният чай магически лек. Пиенето на напитката не ни гарантира, че ще се предпазим от сериозните заболявания. Но е доказано, че редовната консумация на черния чай има безбройни терапевтични предимства и че ако този чай ни стане навик, ще сме по-предпазени от сърдечните болести, рака и свързаните със стреса заболявания.

В резултат на това можете да дадете шанс на черния чай. С пиенето му не са асоциирани почти никакви странични ефекти, докато има доста доказателства, предлагащи го за здравословна алтернатива на другите напитки.

Отслабване с черен чай

Редовното пиене на чист черен чай може значително да подобри теглото ви и да ви отърве от излишните килограми.

В черният чай се съдържат ценни вещества, които намаляват нивото на лошия холестерол в кръвта, редуцират до минимум приема на мазнини от организма. Напитката има отслабващо действие само ако към нея не се добавят подобрители като захар, мляко, сметана и други.

Вреди от черния чай

Важно е да се знае, че чаят не трябва да се консумира в по-големи количества от 2-3 чаши на ден, тъй като може да предизвика безсъние, както и нарушения в храносмилателната система.

Рейтинг

5 9
4 7
3 5
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
Мариана Александрова
Мариана Александрова
24.07.2014 07:29
Пия по 400 мл.чай всяка сутрин вместо кафе а черен чай от един месец но нямах много информация за качествата му докато не се поинтересувах повече.В началото ми беше горчив но с изцеден лимон става чудесен и което е по важно сваля килограми.
3
3
Зюмбюлчо
Зюмбюлчо
16.03.2015 20:19
Сега колко килограма си
3
0
иван николов
иван николов
14.02.2014 10:38
пищете че има кофеин а нищо за таин елемент носещт името си от азиатското име на чая аз лично сьм почитател на черния чай пия го чист
2
1
Niki
Niki
03.01.2014 13:14
Пише, че за диетата не трябва да се добавят подобрители...лимонът не е такъв, нали?
2
1
Мери
Мери
18.12.2013 09:51
Черният чай е прекрасен през всички сезони. В много горещите дни действа прекрасно тонизиращо, защото изравнява температурата ни с тази навън, помага ни да сме по-свежи и работоспособни! В Шри Ланка не случайно хората отглеждат десетки хиляди декари с чаени храсти и изнасят в Русия, Англия и т.н. изключително качествен черен чай, приготвен от най-младите листенца на растението! В Турция се изпиват средно по около 25 чая в малки чашки на ден от местните жители! Хората работят много и чаят им действа добре! Препоръчвам повече хора да пият чай, ако не черен то някакъв билков. Чаят не случайно е причина за церемонии в някои държави! Водата като цяло има пречистващо и подмладяващо действие, а в комбинация с билките е лек за тялото и душата!
5
4
Катя
Катя
22.08.2013 07:44
Черният чай наистина е чудесна напитка аз научих повече за него в Истамбиул започнах да го пия редовно и съм много доволна успокоява ме и най вече стреса ми намаля и не е като кафето да дразни нервната система.
7
0
Владо
Владо
24.03.2013 13:04
Аз също съм голям почитател на черния чай.Той не възбужда нервите като кафето.Препоръчвам го на всеки.Внякои страни като Англия и Китай той е тадиционна напитка.
5
0
вики
вики
23.02.2012 16:21
Чудесен чай! Препоръчвам го!
6
0
adrqna
adrqna
09.10.2015 17:21
mojeli dami dadete nomera za por4ka na 4aq
0
0