Боб адзуки

Росица СтояноваРосица СтояноваДарт Вейдър / Автор
Боб адзуки

Бобът Адзуки /Azuki bean/, познат още като червен азиатски боб е изключително вкусен представител на семейство Бобови. В Япония дори го наричат цар на бобовите растения. Адзуки /азуки/ е основна култура в Китай и Япония, която се събира през месеците ноември и декември.

В Япония малките червени бобчета са изключително популярни и заемат второ място след соята по консумация. Адзуки боб притежава силен и сладък вкус, а освен това е много полезен.

Състав на боб адзуки

Боб адзуки е много добър източник на магнезий, калий, желязо, цинк, мед, манган и витамини като ниацин, тиамин и рибофлавин. Червеният боб е с високо съдържание на калий и с ниско съдържание на натрий. Сред различните видове боб, боб адзуки е с най-високо съдържание на протеини и с най-ниско съдържание на мазнини.

Около 200 г боб адзуки съдържа 294 калории, 57 г въглехидрати, 17 г фибри, 4.6 мг желязо, 4 мг цинк, 119 мг магнезий, 1.2 г калий.

Избор и съхранение на боб адзуки

В нашата страна боб адзуки може да се закупи от специализирани- и биомагазини. Цената му е около 5 лв за 500 г. В повечето азиатски пазари червеният боб може да се закупи и под формата на прах. Адзуки боб може да се съхранява от 6 до 12 месеца на сухо и прохладно място.

Червен азиатски боб

Боб адзуки в кулинарията

Боб адзуки е превъзходен за салати и ястия с ориз. Японците го използват за приготвяне на червена бобова паста. Преди термична обработка, бобът адзуки трябва да се накисне за 12 часа в достатъчно количество вода.

След това водата се сменя, бобът се вари около 30-40 минути и накрая се добавя сол. Бързото сваряване на адзуки боб е едно от най-големите му предимства.

Боб адзуки се използва и за приготвянето на невероятни кюфтенца, а в Япония е особено популярна съставка на сладкарските изделия. Бобът адзуки има силен и специфичен вкус, което го прави подходящ за сладки.

Предлагаме ви невероятна рецепта за кюфтенца с боб адзуки.

Необходими продукти: 1 яйца, 200 г боб адзуки /предварително сварен/, 1 глава лук, сол, кимион, магданоз, галета, черен пипер

Пасирайте яйцето, лука и боба. Овкусете ги с подправките на вкус и при необходимост добавете галета за по-добро спояване на кюфтетата. Оформете кюфтенцата, наредете ги в тава с пекарска хартия и ги изпечете на умерена фурна за около 20 минути.

Aдзуки Боб

Следващата рецепта, която ще ви предложим е за прочутата паста от червен боб.

За нея се необходими 300 г боб адзуки, 300 г захар и ½ ч.л. сол.

Изплакнете боба и го поставете в голяма купа с вода, която да покрива зърната. Трябва да кисне в продължение на 3 до 8 часа. След това водата се изхвърля и бобът се слага в тенджера с достатъчно количество вода.

Оставя се да заври. След като заври се изплаква добре с течаща вода, а водата в тенджерата се сменя с чиста. Бобът трябва да заври втори път. Стъпката се повтаря още веднъж. Този път се долива малко над 5 чаши вода и се оставя да заври. Котлонът се намалява и тенджерата се покрива с капак. Бобът къкри около 2 часа, докато омекне много. Към края се разбърква по-често.

Когато зърната са напълно меки се добавя захарта и солта. Оставя се да къкри, като се разбърква много често докато сместа става все по-плътна. Пастата се оставя да престои в хладилник за една нощ.

Ползи от боб адзуки

Консумацията на бобови продукти помага за намаляване нивата на лошия холестерол. Боб адзуки е ниско калоричен и помага за сваляне на излишни килограми. Той е известен със своите лечебни свойства по отношение на бъбреците, пикочния мехур и репродуктивните функции. Има диуретичен ефект, укрепва бъбреците, а оттам предотвратява дисфункции в уринирането и инфекции на пикочния мехур.

Високото съдържание на фибри, ниското съдържание на мазнини и наличието на фитоестрогени са отлична превенция срещу рак на гърдата чрез намаляването на нивата естрогени в организма.

Фитоестрогените в червения азиатски боб действат и като слаби естрогени, които могат да блокират рецепторите, които иначе могат да бъдат заети от по-силни естрогени. Както е ясно, естрогенът играе важна роля в развитието на рак на гърдата, поради способността да образува естроген-продуциращи тумори.

За да се извлече максимална полза от боб адзуки, специалистите препоръчват консумацията на поне половин чаша седмично. За хора с вече съществуващи проблеми, консумацията трябва да се удвои.

Рейтинг

5 5
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Valentina Psaltirova
Valentina Psaltirova
03.06.2016 16:03
Колко черен боб съм изяла, докато бях в Родопите учителка.
0
0
Диди
Диди
11.06.2013 16:55
В края на октомври ще пътувам за Япония и ще го пробвам и ще ви напиша моята оценка за боба.
1
0
Simo
Simo
09.01.2015 11:08
Чакаме ти оценката :)
0
0

Топ Статии Днес