Сапунени ядки
gotvach.bg»Статии»Ядки и Семена»Сапунени ядки

Сапунени ядки

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651643216k
Сапунени ядки
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

Едни от най-рекламираните продукти са почистващите препарати, прахове и омекотители. В момента на пазара навлиза алтернатива на химикалите, с които почистваме домовете и перем дрехите си. Това са сапунените ядки /soapnuts/. Те не са ядки в истинският смисъл на думата и не са годни за консумация.

Сапунените ядки се добиват от сапуненото дърво /Sapindus mukorossi/, което вирее в Индия и Непал. Сапуненото дърво е наистина необикновено, защото на практика произвежда сапун. Узрелите плодове се събират, ядката се отделя от обвивката и самата обвивка се изсушава на слънце. Точно тези обвивки са сапунените ядки.

Когато плодовете паднат на земята, местните фермери ги прибират, отделят обвивката и я изсушават на слънце. Избягва се употребата на каквито и да химикали или вредни вещества. Сапунени ядки са използвани стотици години в Индия за пране на дрехите.

Състав на сапунени ядки

Сапунените ядки са напълно екологичен продукт. Свойствата им се дължат на съдържащите се в тях сапонини. След изплакване тези сапонини се отделят във водата. Те са напълно безвредни за околната среда. Няма отделни изкуствени аромати, фосфати, пенители или други синтетични материали.

Избор и съхранение на сапунени ядки

Сапунените ядки тепърва навлизат в нашата страна. Могат да се закупят от специализираните и биомагазини. Цената за 1 кг сапунени ядки е около 25 лв. Това количество е достатъчно за пране за една година.

Естествено се продават и по-малки разфасовки, като цената за 200 г е между 4-6 лв. Обикновено сапунени ядки се продават с малки торбички от естествени материи. Сапунените ядки се съхраняват на прохладно място.

Употреба на сапунени ядки

Сапунените ядки се използват за направата на натурални почистващи препарати. Сапонините в ядките се разтварят при температура от 30 градуса. Те са изключително лесни за употреба. Както споменахме, сапунените ядки се продават с торбички.

Употреба на Сапунени ядки

За пране в пералнята поставете 5-6 половинки сапунени ядки в торбичката, завържете я и прибавете към прането. При пране под 60 градуса, черупките могат да се използват повторно. При пране със сапунените ядки не е необходимо да използвате омекотител. Тъй като те нямат мирис, може да капнете малко етерично масло в пералнята.

Сапунените ядки и сапунената течност може да се използват за миене на всякакъв вид повърхности, в миялна машина, за къпане, миене на съдове. Пригответе препарат за миене на съдове като накиснете 100 г ситно натрошени ядки в три литра вода.

Кипнете сместа на котлона и оставете да поври 10-тина минути. Сипете готовата смес в шише и я използвайте за измиване на съдовете. Ако ползвате съдомиялна, на мястото на таблетката поставете сложете ядките.

Сапунената вода, която е добита от сапунени ядки може да бъде използвана за почистване на кухнята, детската стая, банята, пода. Ефектът е толкова добър, колкото и при почистване с не така безопасните химични препарати.

Почистване

За почистване на прозорци и стъкло напълнете празна спрей бутилка с 2 чаши вода, 1 с.л. течност от сапунени ядки и 1 с.л. оцет. С получената смес почиствайте прозорците както обикновено.

Може да използвате сапунената течност като репелент срещу комари. С нея напръскайте ръцете, краката и лицето си.

Използвайте сапунената течност за измиване на козината на домашния любимец; като шампоан; за почистване на бижута. За да почистите бижутата си е необходимо да ги накиснете в течността за няколко минути. Сапунените ядки се използват и за измиване на плодове и зеленчуци. Достатъчно е да ги оставите за 10-тина минути в сапунената течност, след което ги изплакнете със чиста вода.

Сапунените ядки притежават голямо предимство пред познатите почистващи препарати, защото са биологично разградими, антибактериални и евтини. Те не увреждат тъканите, подходящи за пране на коприна и кашмир, както и за ръчно пране.

Сапунените ядки имат доказан хипоалергенен ефект и могат да се използват при алергични състояния. Изключително подходящи са за бебета и хора с чувствителна кожа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати