Орехи кола
gotvach.bg»Статии»Плодове»Орехи кола

Орехи кола

Орехи Кола

Несъмнено кока-кола е най-известната газираната напитка в света, която и до ден днешен ревностно пази тайната на своята формула. Знае се, че през 1886 година фармацевт на име Джон Пембъртън от Атланта смесва орехи от дървото кола с кока и малко захар в обикновен котел в задния си двор. Така започва историята на газираната напитка.

Само две години по-късно фармацевтът продава всичките права за откритата от него напитка за 2300 долара на бизнесмена Кандлер. Така стигаме до днес, когато интересът към колата е нестихващ. Макар, че коката е била една от първоначалните съставки, компанията гарантира, че наркотикът не се съдържа в напитката.

Името на напитката съвсем не е изненадващо, имайки се предвид, че една от основните съставки са плодовете да дървото кола. Кола /Cola acuminata/ представлява вечнозелено дърво, което принадлежи към семейство Стеркулиеви.

Дървото достига до 18 метра височина, а плодовете му са червено-кафяви на цвят и наподобяват кутийки с формата на красива петолъчна звезда.

Плодовете се разпадат на 3-8 семенни орехчета. Семената имат овална форма, покрити са с тънка ципа, богата на скорбяла, кофеин и белтъчини. Те се наричат орехи на кола. Оцветени са в бял и червен цвят. Листата на дървото са овални и достигат до 8 см.

На едно и също дърво може да има както червени, така и бели семена. Втори се смятат за по-ценни. В много редки случаи едно дърво може да роди само червени или само бели. Количеството на червените семена нараства с напредването на възрастта на дървото.

Кола Ядки

История на орехи кола

Дървото кола е разпространено естествено в Африка. Там орехи кола са се използвали с векове. Местните хора са ги дъвчели, за да се поддържат будни, докато преминават през пустините.

Използвали са ги и за залъгване на жаждата и глада. По местата, където е разпространено, дървото е символ на гостоприемство и се използва в специални церемонии като брак, раждане, погребение.

В Африка, когато младоженецът иска своята булка, подарява на нейната майка няколко орехи кола в различни цветове. Ако той получи обратно бял орех, значи има съгласието ѝ, но ако получи червен – това означава отказ.

Подаряването на тези орехи кола се е считало за изключително уважение. При воюващите племена изпращането на червена ядка е означавало война, а изпращането на бяла – примирие.

Състав на орехи кола

Орехите кола съдържат голямо количество кофеин и белтъчини. Съдържанието на кофеин е до 3%, а на теобромин до 0.1%.

Употреба на орехи кола

Орехите кола основно се използват за производството на енергийни напитки. Най-известните газирани напитки, които се произвеждат от тях са кола и пепси. В сушен вид се използват и за приготвяне на шоколад, а също така и на някои видове вина.

Ползи от орехи кола

Съдържанието на кофеин в орехи кола обяснява изключително широкото им използване в производството на енергийни напитки.

Кофеинът има тонизиращо действие върху тялото, стимулира секреторната функция на стомаха, разширява кръвоносните съдове на мозъка. Той спомага за изгарянето на мазнините и въглеводородите.

Ефектите на орехи кола върху човешкото тяло са много. Те повишават потентността при мъжете, действат като много силен афродизиак и стимулант.

Орехите кола помагат за по-голямата издръжливост при физическо натоварване, дават енергия на организма дори в гладно състояние.

Използват се за лечение на депресия, нервни състояния, тревожност, тъга, главоболие, сърдечни проблеми. Стимулират изключително много мозъка и имат определено антиоксидантно действие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Веселина Константинова
Много ми беше интересна статията! За пръв път виждам такъв плод и никога не съм си задавала въпроса от какво се приготвя кока колата.
0
0