Арарут

Арарут

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651643215k
Арарут
Органайзер за хладилник - 4.85л-50%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
3.75 лв.
Виж ››

Арарут /Marantha arundinacea/ представлява многогодишно растение, чиито корени се използват за храна, като сгъстител и като добавка в различни лекарства. Арарутът произхожда от тропиците на Южна Америка.

Има дълга история на отглеждане от местните хора, които са развили интензивен процес на обработка за извличане на използваемото нишесте от корените. Те се измиват, остъргват, накисват и намачкват, накрая се прекарват през сито и изсушават.

Когато европейците попадат за първи път на арарут, виждат как индианците поставят много висока стойност на корена като храна.

В наши дни корените от арарут се изсушават фабрично, за да се получи прах, който намира приложение във фармацевтиката и кулинарията. Много прилича на царевичното нишесте.

Състав на арарут

Арарут е богат на витамин А, витамини от В-групата, фолиева киселина. От минералите много добре са представени калций, манган, калий. Количествата протеин и диетични фибри също са много добри.

Избор и съхранение на арарут

Арарут се среща предимно под формата на нишесте. Може да се открие в специализираните магазини или онлайн, като цената за 50 г е около 3 лв. Съхранявайте на сухо и прохладно място.

Готвене с арарут

Нишестето от арарут се използва предимно за сгъстяване на сосове, пълнеж за сладкиши и различни сладкарски изделия.

Подобно на тапиоката и царевичното нишесте, арарутът е много известен и подходящ сгъстител, който обаче все още не се радва на широка популярност в нашата страна.

Царевичното нишесте е изключително подходящо за сгъстяване на сосове на млечна основа, докато арарутът е по-подходящ за сгъстяване на по-кисели течности. За разлика от царевичното нишесте, арарут няма никаква миризма и не придава вкус на скорбяла в ястията.

Сосове

Друга важна причина, поради която арарут се използва в рецептите, е, че той е изключително лесно смилаем. Освен като сгъстител, арарутът може да се използва и като заместител на част от брашното в различни сладки и соленки.

Ако искате да замразите ястие, най-добре използвайте арарут като сгъстител. Арарутът е подходящ сгъстител за много ястия, защото няма да промени вкуса им.

С арарут се работи по-лесно на ниски температури, толерира киселинните съставки, както и по-продължителното готвене.

За да го използвате като сгъстител, смесете арарут с равно количество вода, а след това разбийте кашата в топла течност за около 30 секунди. Една супена лъжица сгъстява една чаша течност.

Ползи от арарут

Най-голямото предимство на арарут е, че е лесно смилаем. От друга страна корените на арарута се използват като много ефективен лек срещу диария заради високото съдържание на нишесте в тях.

Корените от арарут помагат при стомашно-чревни нарушения, прахът може да се прилага и върху кожата за успокояване на болезнена, раздразнена или възпалена лигавица.

Мекият вкус на арарут го прави подходящ в спазването на неутрални диети. Наистина нишестето не е много питателна храна, но много хора споделят, че помага за успокояване на раздразнен стомах.

Благодарение на съдържащите се в арарут витамини и ценни минерални вещества, той намира заслужено място в здравословното хранене. Предимствата на арарута пред царевичното нишесте са безспорни.

Единственият недостатък е, че е малко по-скъп в сравнение с царевичното нишесте и в същото време не може да се използва като сгъстител за млечни сосове, защото разваля вкуса им и ги прави по-мазни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес