Ацесулфам К

Ацесулфам К

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651643216k
ацесулфам К
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
150.00 лв.
Виж ››

В последните години се зароди истинска параноя около вредите, които бялата захар причинява. Затова все повече хора залагат на храните с изкуствени подсладители, смятайки, че хем са сладки, хем здравословни. Но дали това е действително така?

Постепенно започна да пада завесата около едни от най-използваните подсладители, а информацията е меко казано шокираща. Поредният подсладител, който поражда противоречиви мнения, е ацесулфам К.

Голяма част от храните, които хората консумират ежедневно, са подсладени с изкуствени подсладители. Един от най-често използваните подлсадители е ацесулфам К, познат още като Е950. Ацесулфам К е открит съвсем случайно от немския химик Карл Клаус през далечната 1967 година.

През 1988 година ацесулфам К е одобрен като заместител на захарта. Разрешен е за употреба в различни храни, дъвки, прахчета за моментални напитки и редица други. Представлява нискокалоричен подсладител, който се среща много често в комбинация с небезизвестния аспартам.

Източници на ацесулфам К

Изкуствени подсладители

Както споменахме, ацесулфам К се влага в производството на газирани напитки, сладки, дъвки. Много широко се смесва с аспартам в безалкохолните напитки. Съдържа се в желатиновите десерти.

Ацесулфам К оставя доста специфичен нагарчащ вкус в устата известно време след консумация. Затова в продуктите, които го съдържат, производителите прибавят натриев ферулат, който замаскира този вкус. Ацесулфам не се усвоява от организма.

Вреди от ацесулфам К

Смята се, че ацесулфам К е един от най-близките братовчеди на аспартама, а вредите от последния са редица. Според някои специалисти ацесулфам К може да предизвика тумори на млечните жлези, белите дробове, левкемия и редки новообразувания.

Някои изследвания върху животни показват, че ацесулфам К стимулира многократно секрецията на инсулин, причинявайки атака от ниска кръвна захар.

Проведените експерименти с ацетоацетамид /разпаден продукт на ацесулфама/ показват, че той предизвиква много бързо развитие на доброкачествени тумори на щитовидната жлеза при плъхове.

Желирани бонбони

Ацесулфам К е 200 пъти по сладък от захарта. За сравнение той е приблизително сладък, колкото аспартама; наполовина сладък в сравнение със захарина и има ¼ от сладостта на сукралоза.

Подобно на цикламат, аспартам и захарин, той не се усвоява от организма и бързо се извежда от него.

Метиловият етер, който се съдържа с ацесулфама, влошава работата на сърдечно-съдовата система. Аспарагинова киселина в него влияе възбуждащо върху нервната система и с времето може да доведе до привикване.

Продукти, които съдържат ацесулфам К, не се препоръчват на деца, бременни и кърмачки.

Критиците на ацесулфам К подчертава недостатъчните проучвания за възможен канцерогенен ефект, докато защитниците му изтъкват липсата на данни за странични ефекти, като основно доказателство за безвредност на подсладителя.

Дневни дози ацесулфам К

Смята се, че безопасната дневна доза е не повече от 1 г на ден. Сред няколкото предимства на подсладителя са фактите, че не е калоричен, има дълъг срок на съхранение и не предизвиква алергични реакции.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес