Нишадър

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
95916101k
нишадър
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
22.80 лв.
Виж ››

Нишадър или амониев хлорид /NH4Cl/ в чистата си форма представлява бял кристален прах без мирис, с неприятен парлив, горчиво-солен вкус, леко хигроскопичен и лесно разтворим във вода. Бързо се всмуква от стомашно-чревния тракт. Отделя се отчасти от лигавица на бронхите във вид на амониев карбонат, който действа като основа, усилвайки секрецията на слизестите жлези и разводнявайки заседналия жилав секрет. Това помага секретът да се придвижи по-лесно навън.

Амонякът в черния дроб се превръща в урея, а хлорните йони водят до подкиселяване с диуретичен ефект. Нишадърът се предписва при бронхити с оскъдна секреция.

В природата веществото се намира във вулканични райони, където се образува по вулканични скали близо до отвори, от които излиза дим. Кристалите се образуват направо от газово състояние и са с кратък живот, защото, както вече стана дума, лесно се разтварят във вода.

История на нишадъра

От историческа гледна точка нишадърът е познат под наименованието амониева сол, като това е най-ранната известна сол на амоняк. За първи път нишадърът е произведен в Египет и на територията на Европа около 13-ти век. С течението на времето първоначалното историческо име отпада.

Естественото материализиране на амониев хлорид се случва около изходните отвори на активни вулкани. Кристалните частици са получават по време на химичната реакция между вулканичная газ, солната киселина и богатите на азот растителни остатъци, намиращи се в почвата и утайката около вулкана. Везувий в Италия е един от най-забележителните вулкани, където амониевият хлорид се формира по естествен път.

Нишадър може да се направи и синтетично чрез прокарване на амоняк във вода. Тогава ще се образува амониев хидроксид, който може да се комбинира със солна киселина до получаване на амониев хлорид.

Химичен състав на нишадъра

Във воден разтвор амониевият хлорид се отнася като силен електролит и се дисоциира на амониеви катиони и хлоридни аниони. При термична дисоциация се разлага на амоняк и хлороводород.

Ползи от нишадър

Амониевият хлорид се прилага като отхрачващо и много рядко като помощно средство за усилване действията на някои диуретични препарати. Той дразни бронхиалната лигавица и засилва секрецията на бронхиалните жлези.

По този начин се намалява гъстотата на секрета и се улеснява изхвърлянето на храчки. До голяма степен се премахват спазмите на бронхитите и се облекчава дишането. В народната медицина нишадърът се използва предимно при остри бронхити и ангини. Нишадър се съдържа в голяма част от сиропите за кашлица.

Със смес от нишадър и силна ракия или с нишадър и оцет се жабури при зъбобол. Нишадърът е съставка на прахове и мехлеми при жълтеница, главобол, екземи, треска, лишеи, кели, хемороиди, обриви, краста. Със смес от нишадър и печен яйчен белтък се налага синя пъпка. При простуда гърбът се налага с лапа от мед и нишадър.Билкови отвари с нишадър се пият при проблеми с уринирането или уплаха.

Амониевият хлорид се прилага за подкисляване на урината при тежки пикочни инфекции, причинени от уреаза, позитивни микроорганизми, протеус, коли, ентеробактер, клебсиела, които променят реакцията на урината към алкална и подпомагат за изкристализирането на фосфатите и образуването на конкременти. Нишадърът също така има и антибактериално действие, той успешно се използва при лекуване на гъбички и остри вирусни заболявания.

Амониевият хлорид се синтезира лесно и често се получава като страничен продукт от други производства. Използва се за почистване на медни предмети преди калайдисване и участва в производството на „сухи” батерии. Интересен факт е, че нишадърът служи като противоотрова при убождане от риба Зебра.

Народна медицина с нишадър

Нишадърът намира широко приложение в народната медицина. При астма нашата народна медицина препоръчва 1 супена лъжица мед да се разбърка с 1 г нишадър. Сместа се приема сутрин на гладно.

При атеросклероза 1 г нишадър се изсипва в 1 винена чаша вода. Пие се 3 пъти дневно 20 минути преди хранене.

Зачервени или гнойни сливици се лекуват, като се поръсят с нишадър. Също така се прави гаргара с ракия, в която е разтворен малко нишадър.

При воден плеврит българската народна медицина предлага следната рецепта: Втасало тесто се поръсва с нишадър, намазва се с мед и се поставя върху гърдите. Процедурата се прави три вечери подред, като тестото се слага вечер и се отстранява на сутринта.

При трудно уриниране една ябълка се почиства от семките и вътрешността ѝ се запълва с 1/4 чаена лъжичка нишадър. Запича се във фурната, докато нишадърът се разтопи и се изяжда наведнъж 30 минути преди закуска. Това лечение се прилага в продължение на 4-5 дена.

При хрема няколко пъти ден се вдишва нишадър.

При циреи пък една узряла смокиня се разрязва, наръсва се добре с нишадър и се превързва върху цирея.

Нишадърът може да помогне и при ухапване от паяк, оса и стършел. За целта се приготвя компрес с разтворен във вода нишадър и малко оцет (или ракия). Правят се компреси до спадане на отока.

За да пречистите организма си, можете да приемате следната смес: 1 пакетче нишадър се разбърка с 500 грама мед. Приема се след ядене по 1 чаена лъжичка. Почива се най-малко 6 месеца, преди да се повтори. За да се смеси по-добре нишадърът с меда, е препоръчително сместа да се разтопи на водна баня, докато се разбърква много добре.

Болките в кръста са неприятни и честно ни причиняват дискомфорт. За да ги облекчите, пригответе следния компрес: Стриват се хубаво 30 люти чушки заедно със семето. Добавят се 20 грама пчелен мед и 3 супени лъжици нишадър. Съставките се разбъркват внимателно и получената смес се разпределя върху малка кърпа. Компресът се превързва върху кръста, като се държи колкото се може повече. Процедурата се прави само един път.

Нишадър в кулинарията

В някои страни нишадърът се използва като хранителна добавка под името E510. Амониевият хлорид участва често в състава на маята за хляб. По света тази съставка се използва като подправка на някои тъмни сладкиши при печене, за да придаде на бисквитките много хрупкава консистенция. Нишадърът участва в състава и на водка Salmiakki Koskenkorva като ароматизатор. В Индия и Пакистан амониевият хлорид се нарича "Noshader" и се използва, за да направи някои типични местни храни по-хрупкави.

Вреди от нишадър

Нишадърът не бива да се употребява без лекарски контрол, тъй като отделя амоняк, който води до най-различни промени в клетките. При малки деца може да промени алкално-киселинното равновесие и да доведе до ацидоза. Всички храни, лекарства, препарати увеличаващи амоняка в кръвта могат да бъдат опасни при някои чернодробни и остри бъбречни заболявания.

По-продължителната употреба на нишадър и в по-големи количества е противопоказна, защото може да увеличи уреята в кръвта. В по-големи дози препаратът нерядко предизвиква гадене и повръщане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес