Неотам

Неотам

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
96016101k
Неотам
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
150.00 лв.
Виж ››

Неотам представлява изкуствен нехранителен подсладител, който е между 7 000 и 13 000 пъти по-сладък от захарта. Неотамът е познат още под като E 961 и N-(N-(3, 3-Dimethylbutyl)-L-α-aspartyl)-L-phenylalanine 1-methyl ester. Той се използва за подслаждане на всякакви храни и напитки, като може да се употреби самостоятелно или да се комбинира с други хранителни или нехранителни подсладители.

Този заместител на захарта се усвоява добре от тялото и не се натрупва в него. Освен това Неотамът е одобрен от Европейския съюз през 2010 година и досега не са открити странични ефекти от него.

Неотамът е бил обект на повече от сто изследвания. След преглед на направените проучвания Американската федерална агенция по храните и лекарствата (FDA) съобщи, че употребата на неотам като подсладител и овкусител на храни и напитки е съвсем безопасна и не оказва никакви последици върху нашия организъм и развитието ни. Оценката на Американската федерална агенция по храните и лекарствата се базира на изследвания, проведени с хора и животни, които са приели количество неотам, далеч надхвърлящо очакваните нива на потребление.

Резултатите от изследванията потвърждават, че неотамът може да се ползва дори от бременни и кърмещи жени, деца и хора, болни от диабет и такива, които страдат от фенилкетонурия. Той има същия сладък вкус като захарта, но заради силните си подслаждащи свойства трябва да се използва в изключително малки количества.

Състав на неотам

Сладолед

Неотамът съдържа аминокиселини, аспарагинова киселина и фенилалалин.

История на неотам

Неотамът е дело на компанията NutraSweet, която е създател и на аспартама. Неотамът е произведен от химици в края на двадесети век. Целта била новият изкуствен подсладител да бъде значително по-сладък от аспартама и също така да се разтваря по-лесно във вода и алкохолни напитки. Освен това производителите искали неотамът да не оставя горчив послевкус, както повечето изкуствени подсладители и упорито работели точно в тази насока.

Химиците успели да изпълнят намеренията си, а неотамът се оказал много по-добър от аспартам и ацесулфам К, които след употреба оставят специфичен леко нагарчащ вкус в устата. В началото на двадесет и първи век неотамът е одобрен за обща употреба от Американската федерална агенция по храните и лекарствата и Европейския съюз, а към днешна дата този подсладител е одобрен за употреба в над петдесет страни, сред които са САЩ, Канада, Русия, Китай, Япония, Израел и Иран. Неотамът присъства и на българския пазар.

Производство на неотам

Този кристален или гранулиран прах е производно на нехранителния изкуствен подсладител аспартам и е от тридесет до шестдесет пъти по-сладък от него. Неотам се синтезира от аспартам и 3.3-диметилбутилалдехид чрез специфична химична обработка. Химичното вещество се промива, суши, след което се пакетира.

Дневна доза неотам

Препоръчително е на един килограм човешко тегло да се приема по 0.1 мг от веществото. Заради връзката си с аспартама, който все повече се оценява като канцерогенен и токсичен подсладител, неотам е бил изследван и тестван много пъти от учените. Проведените са множество опити с животни и хора, които доказват, че консумацията на неотам дори в количества, надвишаващи значително очакваната дневна доза, не влияят на растежа и развитието на поколението. Не се наблюдават токсични ефекти дори с количества, надвишаващи с до 40 000 пъти очакваната дневна доза.

Избор и съхранение на неотам

Този изкуствен подсладител се предлага под формата на таблетки или прах, пакетиран в вакуумирани опаковки, като тези продукти се отличават с по-ниската си цена. У нас се предлагат подсладителни блендове с неотам. При покупка на неотам или продукти, които го съдържат, винаги проверявайте срока на годност. Ако се съхранява на сухо, тъмно и хладно място, една опаковка неотам може да се употребява до пет години.

Дъвки

Ползи от неотам

Въпреки че потребителите все още гледат с недоверие към този продукт, той е успял да се докаже като безвреден подсладител. Неотамът напълно успява да замени захарта в много продукти като зърнени закуски, замразени десерти, сладоледи, дъвки, печива, пюрета, сокове, шейкове, нектари и др. Може да се употреби веднага или да се приложи в някоя кулинарна рецепта, изискваща термична обработка. И в двата случая вкусовите му качества се запазват все така добри.

Неотамът е нискокалоричен и подходящ за хора с наднормено тегло, които се опитват да спазват специални хранителни режими, но пък не могат да си представят живота без нещо сладичко. Страдащите от диабет също вече могат да похапват любимите си десерти, замествайки захарта в тях с неотам, без това да оказва странични последствия върху здравето им.

В същото време проучванията доказват, че неотамът може да се ползва от бременни жени и кърмачки, тъй като той не оказва последствия в развитието на плода. Въпреки това бъдещите майки не бива да забравят, че в този важен за тях период е добре да приемат продукти с висока хранителна стойност, а неотамът не е сред тях. Ето защо е нужно бременните жените и тези, които кърмят, да се консултират със специалист, преди да започнат употребата на подсладителя.

Доказано е още, че неотам може да се употребява и от деца, защото не влия на развитието и не води до промени в поведението им. Консумацията му обаче не е много препоръчителна за деца под 2-годишна възраст, защото те най-много се нуждаят от естествени хранителни продукти, богати на полезни вещества. Според учените неотамът може да се включи в здравословната диета на деца, страдащи от затлъстяване, стига родителите да са се консултирали преди това с педиатър.

Неотамът е обект на проучвания от вече двадесет години. Доказани е, че той няма отношение към бактериите в устната кухина и освен това не причинява кариеси. Кариеси могат да бъдат получени от други съставки, съдържащи се в храната, но не и от E 961.

Вреди от неотам

Въпреки множеството изследвания, които са проведени с неотам, някои учени все още настояват, че този заместител на захарта е вреден и не по-малко токсичен от останалите изкуствени подсладители. Нещо повече-по думите на някои изследватели точно приемът на подсладители, различни от захарта, карат тялото да се „обърква“ и да напълнява. Ето защо с диетичните напитки и хранителни продукти, съдържащи както неотам, така и аспартам, захарин и сукралоза и дори стевия трябва да се внимава и в никакъв случай да не се прекалява.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес