Китайско Зеле

Китайско зеле

Китайското зеле е кръстоцветно растение, което е сродно на зеле и броколи. Това е зеленчук, чието име е съвсем заслужено, защото родината му е Китай и по-точно - делтата на река Яндзъ. Там то се отглежда още от 1500 година. Китайците са много добре запознати с отглеждането му, но то се отглежда и в някои европейски страни - Германия, Италия, Холандия, Испания, Австрия. Една зелка тежи средно от 400 г до 1 кг.

Състав на китайско зеле

В 100 г китайско зеле се съдържат 1.5 г белтъчини, 13 ккал, 1 г фибри, 0.2 г мазнини и 2.2 г въглехидрати. Китайското зеле е богато на витамин А, В и С, както и на минералите калций, калий, желязо, фосфор и магнезий. В него се съдържа бета-каротин и витамин К.

Видове китайско зеле

Китайското зеле се разделя на два вида - пекинско зеле /Brassica pekinensis/ и китайско зеле /Brasicca chinensis/.

Пекинското зеле има гъста и изправена розетка, която достига диаметър от 30 до 60 см. Листата му са светло или тъмно зелени, в различна степен окосмени. Зелките на пекинското зеле се отличават с много добри вкусови качества. Пекинското зеле не е студоустойчиво и е силно чувствително към влагата. То образува розетка или свива зелка - по-удължена или по-заоблена.

Видове китайско зеле

Китайското зеле също образува изправени розетки, но те са много по-малки от тези на пекинското зеле - диаметър от 20 до 40 см. Листата на китайското зеле не са окосмени и не свива зелка. Те са гладки или едромехуровидни, със синьозелена или сивозелена украска.

Китайските видове зеле изискват висока почвена и въздушна влажност, прохладен климат и плодородна структурна почва. Не понасят високите температури и резките температурни промени.

Избор и съхранение на китайско зеле

При избора на китайско зеле, трябва да се има предвид, че листата трябва да са чисти и свежи, главите да са здрави, без почерняване или петна по листата. Необходимо е също да се погледне в центъра на розетката, за уверение, че не е загнила.

За правилно съхранение на китайското зеле е необходимо то да се измие, постави в найлонова торбичка и да се сложи в хладилник. Оптималните условия за съхранение са 32 градуса по Фаренхайт и 95% относителна влажност.

Готвене на китайско зеле

Китайското зеле има много приятен аромат и вкус. Яде се сурово на салати, или приготвено по най-различни начини. Използва се в основни ястия и редица салати. Комбинира се много добре с царевица, домати, моркови, чушки, яйца и някои видове твърди сирена.

На запад китайското зеле се комбинира с плодове - ябълки, ананас, мандарини и портокали. В азиатската кухня зелето се съчетава с джинджифил, соев сос и чили.

Китайското зеле притежава редица предимства пред другите видове зеле. Най-важното от тях е, че увира много бързо - готово е само за 10-15 минути, поради което е предпочита за бързо готвене. Подготовката му се състои в почистване на увехналите или повредени листа, а кочанът се изрязва. За салати и готвене обикновено се нарязва на ивици.

Ползи от китайското зеле

Зеленчуци с китайско зеле

Китайското зеле е диетичен и лечебен зеленчук, който е много полезен при сърдечно-съдови заболявания. То премахва висока температура и възпаления, инфекции и болки в гърлото. Редовната консумация помага за подобряване на храносмилането и уринирането.

Смята се, че китайското зеле активизира мозъчната дейност и засилва дейността на бъбреците. Помага при кашлица и инфекции на очите, а редовната консумация на зелето предпазва от ракови заболявания.

Китайското зеле може да се използва при стомашна язва, авитаминоза, анемия и за повишаване на имунитета. Китайските лекари смятат, че пречиства кръвта и подпомага активния и пълноценен начин на живот.

Китайското зеле е чудесно и най-вече здравословно допълнение към всяка една диета. То съдържа много малко калории - едва 9 в една купичка.

Вреди от китайско зеле

В китайското зеле се съдържат глюкозинолати. В малки количества те са полезни, но в големи дози стават токсични. По-леките симптоми от консумация на зелето може да включват гадене и виене на свят, проблеми с храносмилането при хора, които имат по-слаб стомах. Понякога страничните ефекти от консумацията на зеле се получават и неправилно приготвяне.

5 4
4 1
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати