Сини сливи

Сини Сливи

Сините сливи представляват плодовете на овощната култура Prunus domestica, спадаща към подсемейство Prunoidae на семейство Розоцветни. Обикновено дървесният вид достига височина от три до осем метра. Цветовете на растението са бели, като дървото се окичва с тях, още преди да са се появили листата.

От своя страна листата на сините сливи се отличават с елипсовидна форма и зелен цвят. Те са също така различно заострени. Плодовете на овощната култура са готови за хапване към края на лятото. Ще ги разпознаете по продълговатата или елипсовидна форма, както и по синята кожеста обвивка, която на места е обагрена повече в лилаво, отколкото в синьо.

Докато зрее, месото на плода е кисело на вкус и зеленикаво на цвят. Постепенно вкусът придобива сладост, а месестата част се обагря в жълто. Когато плодът е напълно готов за консумация, той е доста сочен и приятен на вкус. Разбира се, вкусът при различните сортове не е еднакъв, ето защо някои са по-сладки от други. Сините сливи виреят основно в Европа и Азия, като са склонни да се развиват на различни видове почва. У нас се отглеждат няколко сорта сини сливи. Най-разпространените сред тях са Габровската синя слива, Кюстендилската синя слива и Стринава.

История на сини сливи

Сливи

Според някои източници сини сливи са били култивирани в Китай, откъдето впоследствие са се разпространили на нашия континент, както и на други места по света. Оказва се дори, че нашите прадеди са използвали тези плодове за храна още преди две хилядолетия. И за да могат те да се радват на вкуса им по-дълго време, си служели с различни техники за тяхното съхранение. Нерядко прибягвали и до сушене на хранителния продукт.

Състав на сини сливи

Сините сливи са източник на куп полезни вещества. Те имат в състава си пектин, дъбилни вещества, органични киселини, витамини В1, В2, РР, С, калий, магнезий, желязо, фосфор.

Съхранение на сини сливи

Ако нямате възможност сами да си отгледате тези вкусни плодове, то при всяко положение бихте могли да ги намерите на пазара. Когато избирате сини сливи, не взимайте такива, които са прекалено меки, тъй като по принцип сините сливи не издържат дълго и при едно такова положение, биха се скапали много скоро, ако не бъдат изконсумирани на момента.

Иначе сушенето е вече добре познат начин за съхранение на сини сливи. За целта се избират лъскави, здрави и еластични плодове, по които няма следи от мухъл или някакво заболяване/повреждане/. Плодовете се сушат цели, след като преди това са били измити добре. После те се подсушават и се оставят на слънчево място за не повече от десетина денонощия.

Преминалите успешно през процеса сини сливи са сравнително по-малки, свити, черни на цвят, лъщящи. След сушенето месестата част потъмнява и придобива кафеникав цвят. Те съдържат голямо количество хранителни вещества и са много полезни. Все пак недостатък е, че не биха могли да издържат много, ако не се съхраняват хартиен плик, и при температура от 12 градуса.

Печени Сини сливи

Ако се съхраняват на влажно място, не е изключено в плодовете да се образуват нежелани микроорганизми. Обикновено при правилно съхранение на сухо място продуктите ще запазят годността си до една година. Когато сте решили, че е настъпил моментът да похапнете сушените сливи, можете да ги накиснете предварително във вода за около час-два, тъй като те ще са силно дехидратирани и твърди. Сините сливи могат да се съхраняват и във фризера. За целта не е лоша идея предварително да ги измиете, подсушите и почистите от костилката.

Ползи от сини сливи

Сините сливи винаги са се славели като много полезен хранителен продукт, но напоследък сякаш все по-често специалистите започнаха да тръбят за невероятната полза от консумацията им. През годините учените са открили, че тези вкусни плодове действат пикочогонно, противодиабетично, хипотензивно, очистващо, жлъчегонно и общоукрепващо. Ако страдате от лениви черва, то приемът на тези плодове може само да ви подейства благотворно.

Множество изследвания показват, че те помагат при анемия, астма, артрит, проблеми с дебелото черво, стомашно-чревни оплаквания, проблеми с бъбреците. Сините сливи също така нормализират кръвното налягане и подсилват черния дроб. Приети по време на простудни заболявания и упорита кашлица, те спомагат неприятните усещания да отшумят по-бързо. Консумацията им се препоръчва още за жените, които са в менопауза. Сините сливи не бива да се изключват от менюто по време на физическа умора и стрес, тъй като те помагат на организма да се възстанови.

Торта със Сини сливи

Американски проучвания показват още, че честият прием на сини сливи може да се пребори с проблеми на венците и дори с кариесите. Според учените тези плодове съдържат вещества, които притежават способността да унищожават бактериите, виновни за образуването на зъбен камък. Диетолозите пък са очаровани от сините сливи, тъй като те не само са полезни, но дори дейно спомагат за премахването на излишните килограми. В същото време помагат на организма да се освободи от така наречения лош холестерол.

Освен всичко друго сините сливи са и доста хранителни и зареждат тялото с енергия за дълго време. Благодарение на Prunus domestica успяват да се балансират процесите в човешкия организъм. Сините сливи успяват да послужат като разкрасително средство. Маска за коса, приготвена с тях, възвръща блясъка и еластичността на косата. Ако пък включите чудодейните плодове в помада за лице, ще забележите как тенът ви се е избистрил, а кожата ви е станала по-гладка и мека. Днес сините сливи се употребяват и в направата на различни козметични продукти.

Сини сливи в кулинарията

Вземайки под внимание факта, че сините сливи са не само полезни, но и вкусни, не можем да не споменем, че те масово се употребяват при приготвянето на редица популярни специалитети. Питата със сливи, сливовият пай, пудингът от сливи и свинското, комбинирано с тези невероятни плодове, са само една много малка част от всички кулинарни изкушения, които можете да поканите на трапезата си. Открай време от сини сливи се приготвят нектари, сиропи, сладка, желета, ошав, компоти, ликьори. В България е изключително разпространена сливовата ракия. Иначе много добре сините сливи се съчетават с мед, орехи, канела и кокос.

Вреди от сини сливи

Въпреки че са изключително полезни, със сините сливи не бива да се прекалява. В случай че имате по-чувствителен стомах, прекомерната консумация на тези плодове може да ви причини нежелан слабителен ефект.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати