Уиски

Уиски

Уиски /Whiskey/ представлява популярно алкохолно питие. Обикновено то се произвежда от ръж или пшеница. Може също така да се направи и от ечемик. Самото наименование на продукта произлиза от келтската дума usquebaugh, която се превежда като вода на живота. В началото англичаните чували дума uishgi, която с течение на времето се превърнала в whisky.

История на уиски

Уискито е от алкохолните напитки, които могат да се гордеят със своята богата история. Според запознати преди повече от пет века келтите вече успешно са приготвяли главозамайващия еликсир. Шотландия и Ирландия ожесточено спорят коя от двете е родина на уискито. Все пак е прието, че корените на напитката трябва да се търсят при ирландците. До петнадесетото столетие алкохолното питие е приготвяно най-вече в манастирите. Шотландците обаче започват да го произвеждат и у дома и така то напуска пределите на духовните храмове.

Всъщност до първата четвърт на деветнадесети век почти всяка ферма вече се е сдобила с казан, в който да се забърква прословутото питие. След това, с появата на акцизите, тази практика драстично намалява. Уискито, което тогава шотландците и ирландците са консумирали, доста се е различавало от това, което съвременният човек познава. В онези времена алкохолното питие се е консумирало непосредствено след производството му, тъй като хората са смятали, че в противен продуктът няма да е годен за консумация.

Бъчви

После обаче съвсем несъзнателно производителите открили, че отлежаването, не само че не вреди на субстанцията, но дори я прави още по-уханна и приятна на вкус. С течение на времето се зародили нови техники в производството на напитката. През деветнадесети век този тип алкохол не бил особено известен в световен мащаб, а негови основни консуматори оставали ирландци и шотландци. После обаче той започнал да набира популярност и в Америка, а към днешна дата е сред любимите алкохолни напитки на световния пазар.

Производство на уиски

Различните производители използват разнообразни техники за производство на уиски. По тази причина към днешна дата съществуват толкова много видове. Все пак е прието, че когато алкохолът се прави от ечемик, той се накисва във вода, поне за две-три денонощия. Така зърната се навлажняват достатъчно, за да покълнат после. После материалът се нарежда внимателно върху плоскост и се изчаква, докато покълне.

Докато това се случи (обикновено отнема не повече от десетина дни), зърното се разбърква редовно и се обработва против плесен. Впоследствие получените кълнове се слагат върху специална мрежа в пещ. Малцът от своя страна се суши на торфен пушек около две денонощия, а след това се изчиства от отпадъци и се смила. Полученият продукт се поставя в каца, като към него се прибавя вода.

Полученият разтвор може да ферментира. Той се пречиства и се държи в резервоар. После сместа ферментира с мая до получаване на несилна алкохолна субстанция. Тя бива подложена на дестилация по-нататък. Ако дестилацията е протекла успешно и всичко с течността е по стандарти, тя се разлива в бурета. Най-често те са произведени от дъбово или черешово дърво.

Пиене на уиски

Видове уиски

В съвременния свят съществуват какви ли не видове уиски. Разбира се има няколко вида, които непременно трябва да бъдат споменати. Такова например е малцовото уиски. То се произвежда от покълнал ечемик, който може да е опушен малко или много. Ценителите биха посочили като впечатляващ вид и така нареченото едномалцово уиски, за което се счита, че е приготвено от единична малцова суровина. Не е изключено обаче да се използват продукти, добити през различни години. Този вид уиски се съхранява в бъчва поне осем години.

Най-популярно на световния пазар е смесеното уиски. То се приготвя от малцови и зърнени дестилати. Често се добавя и спирт. Смесеното уиски притежава златист цвят, тъй като е обагрено с карамел или други оцветители. Любителите на този алкохол са запознати и с американското уиски. То се явява микс от няколко вида зърнено уиски. Друг известен вид е ирландското уиски. То се различава от шотландското по това, че при него е налице сушене с въглища, като до самото зърно не може да стигне пушек. По тази причина обаче в ирландското уиски липсва специфичният вкус и ухание.

Съхранение и поднасяне на уиски

Експертите съветват уискито да се държи на тъмно, като температурата трябва да е около 8-9 градуса. Също така е добре бутилката с напитката да е в изправено положение. Според обичая в Шотландия уискито се поднася заедно с чаша вода. Гостите разреждат алкохола според предпочитанията си. Добавят и лед. Ирландците обаче имат други разбирания за консумирането на този тип алкохол-те предпочитат да го пият в чист вид. Уискито се пие бавно, на малко глътки, така че да се усети добре както вкусът, така и ароматът. Чашата за уиски е с формата на цилиндър, като при сервиране тя не се пълни много. Към уискито може да се поднесе мезе. Типична добавка към този алкохол е пушената риба. Други мезета за уиски са стридите. У нас уискито се консумира с различни ядки.

Печено пиле

Уиски в кулинарията

Както споменахме, на пазара вече присъства голямо разнообразие от уискита. Това е причина алкохолното питие бързо да набира популярност сред използваните в кулинарията продукти. То с успех се влага в рецепти за кексове, бонбони, еклери, торти, кейкове, рула, сладоледи, кремове, конфитюри и много други. Сред незабравимите десерти с уиски са Ирландски сладкиш, Шоколадово топче и Желирано ирландско кафе. Солените специалитети с уиски също са много апетитни.

Не пропускайте да добавите от ароматното питие към печеното пилешко месо или към задушеното свинско. Уискито присъства и в множество коктейли. То се комбинира с различни натурални сокове и безалкохолни. Приятни резултати се получават и ако този вид питие се смеси с бейлис, ром, вермут, вишновка, бренди или друго питие. Разбира се, не трябва да се прекалява с количеството на изпитите коктейли. Иначе малка част уиски може да се налее в чай или кафе. По желание се прибавя и сметана.

Ползи от уиски

Въпреки че специалистите не са единодушни за влиянието на алкохола върху здравето ни, за уискито голяма част от тях твърдят, че е полезно, стига да се приема в разумни количества. Според различните проучвания качественото уиски действа общоукрепващо и поддържа имунитета. То предпазва от ракови болести и укрепва дейността на сърцето.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати