Кефал

Кефал

Кефалът /Mugil cephalus/, известен още като морски кефал, представлява риба от семейство Кефалови риби, към които принадлежат още тънкоустият кефал, иларията и платерината. Като сред тях единствено морският кефал наддава повече. Теглото му може да достигне до 5 килограма, а дължината му да надхвърли 60 сантиметра.

Случвало се е, макар и рядко, да бъдат уловени екземпляри с тегло от 7 килограма. Кефалът имат доста издължено тяло странично сплескано, обагрено в сив цвят, като при гърба цветът е по-наситен и тъмен, а в областта на корема-изсветляващ. Главата на морският кефал е голяма и широка. Очите му също са с големи размери. По хрилете и главата на рибата има едри люспи, които изглеждат като подредени. Този вид разполага с две гръбни перки.

Характеристика на кефал

Морският кефал е разпространен вид. Той спокойно може да обитава не само сладка вода, но и солена. Понася добре умерени и топли води. Може да се срещне в Тихия, Атлантическия и Индийския океан, както и в моретата им. Черно море също е обитавано от морски кефали. През летните месеци кефалите нерядко се отправят към устията на вливащите се в морето реки.

Полова зрялост този вид риба достига след навършване на втората си година. После настъпва време за хвърляне на хайвера. Обикновено това се случва през летните месеци, като за целта се избират зони в открито морели или около крайбрежието. Хайверът на морския кефал е плаващ. Той се излюпва от две до пет денонощия, след като като е хвърлен. Този процес зависи от температурата на водата.

Първоначално основна храна за малките се явява зоопланктонът. След като нараснат, започват да поглъщат ракообразни и червеи. Растителността по дъното на водния басейн също им се услажда понякога. Младите морски кефали наддават най-забележимо през първите две години от появата си. Кефалът се движи в стада и може да мигрира на големи разстояния.

Ловене на кефал

По българското крайбрежие сезонът за улов на кефал е от месец юли до месец октомври. Този вид риби могат да бъдат хванати с помощта на спортна въдица. Опитните рибари използват и някои хитрини. Когато се лови на плувка, се ползва подвижна кука. Подходящи места за улов са устията на реките, вливащи се в Черно море. С кефала трябва много да се внимава, тъй като е борбена риба и не би се предал лесно. Добре е да се подготвят много здрави дънни такъми. Отлична стръв за кефала се явяват морските червеи и земните червеи. Понякога може да се използва и млечна царевица.

Избор и съхранение на кефал

Както при подбора на останалите видове риба, така и в този случай обърнете внимание на състоянието на месото. Когато рибата е прясна, то е запазило своята еластичност. Специалистите съветват винаги да се проверява състоянието на очите, защото ако те са мътни, рибата е стара. За да сте сигурни в качеството на закупения кефал, не пазарувайте от случайни места или съмнителни търговци, които вадят продуктите от багажници и гаражи.

Печен Кефал

При закупуване на риба трябва да се наясно и как правилно да я съхранявате. Ако избрания от вас кефал е в замразено състояния, можете да го приберете в камерата за не повече от две денонощия и да го извадите няколко часа преди преди да пристъпите към приготвянето му. Ако рибата е цяла и не възнамерявате да я готвите веднага, можете да я почистите от вътрешностите и да я измиете добре със студена вода.

След това я подсушете и увийте в полиетиленово фолио. Така опакованият кефал поставете в фризера и извадете да се размрази отново няколко часа преди готвене. Не забравяйте, че когато пристъпите към приготвянето на рибата, тя не трябва да е топла, а охладена.

Почистване на кефал

При почистването на кефала трябва да се извършат няколко стъпки. Първо измийте добре рибата със студена вода. Преминете към махането на люспите. За целта придържайте тялото на кефала с едната ръка, а с другата отстранете люспите. Помогнете си с остър нож или със специален за целта уред. Идва ред на махането на перките. Сега отстранете и опашката.

След това сцепете тялото през гърба. Махнете внимателно вътрешностите, като съблюдавате да не ги разнесете. Почистете и ципата от коремната кухина. Когато приключите с премахването на всички нежелани части, измийте и подсушете месото. След това можете да пристъпите към по-нататъшната обработка.

Готвене на кефал

Кефал във фолио

Месото на кефала е бяло и сравнително сухо. Неговите вкусови качества в никакъв случай не бива да се подценяват. Положителна черта на кефала е, че костите му бързо се почистват, а месото се отделя лесно. Ако разполагате с такъв вид риба, но не сте сигурни как точно да го приготвите, пробвайте да го запечете на фурна. Комбинирайте рибата с домати, лук, моркови. Сложете и гъби. Резултатът със сигурност ще ви удовлетвори.

Ако кефалът е сред по-големите, можете да го напълните с орехи, лук, стафиди и ориз. Можете да изпечете кефала и на скара. Преди да метнете рибата на огъня, я поръсите обилно с черен пипер, сол, къри, девесил, розмарин, мащерка и естрагон. Друг вариант е, преди да подредите рибките върху скарата, да ги овкусите с марината от лимонов сок, червен пипер, чесън, копър и бяло вино. От месото на кефала се приготвят още яхнии, чорби, шишчета. Нежното му месо може да се добави към всякакви салати, особено такива с домати.

Ползи от кефал

Кефалът е полезен за правилното развитие на нашия организъм, тъй като е източник на мазнини, протеини, фосфор, витамин В1, витамин РР, флуор, омега-3 мастни киселини. Доказано че, че редовната консумация на кефал може да намали риска от сърдечни проблеми. В същото време похапването от рибата се отразява положително на работата на мозъка. Оказва се също така, че консумацията на кефал спомага за доброто настроение. Според учените хората, които ядат риба 2-3 пъти в седмицата, сравнително по-рядко страдат от депресивни състояния.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати