Хек (Мерлуза)

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
Панирано филе от хек

Хекът, познат още като мерлуза, представлява издължена и тънка риба, която има вретеновидна форма, бодливи перки по гърба, изпъкнали очи и силно издадена долна челюст. Главата и гърбът на хека имат стоманено сив цвят, а коремът е сребристобял. Дължина на хека достига до 75 см, а теглото до 3.7 кг. При някои екземпляри теглото може да достигне до внушителните 25 кг.

Познати са на 10 вида хек, които са наименовани според цвета на кожата – бял, червен, сребърен и др.

Основният улов на хек се регистрира предимно в Югозападната част на Атлантическия океан (Аржентина и Уругвай); Средиземно и Черно море (Италия, Испания, Португалия, Гърция и Франция); в южните части на Африка, в Югоизточната част на Тихия океан (Перу и Чили).

Поради прекомерния улов на хек в местата, където той се улавя, се отчита драстично намаляване на броя на тази риба. Уловът на хек в Европа вече е доста под историческите нива, поради изчерпването на рибата в Черно и Средиземно море. Редица са причините за този спад – екологични проблеми, нерегистриран улов, улов на по-малки риби, неустойчив риболов.

Несъмнено най-високото търсене на хек е в Европа. Испания е страната, където се консумира най-много хек – средната годишна консумация на човек е 6 кг. Другите европейски държави, където се консумира повече хек, са Италия, Португалия и Франция.

Състав на хека

Чорба от мерлуза

В 100 г пресен хек се съдържат 87 калории, 308 мг калий, 83 мг натрий, 15.8 г протеини, 0.4 г омега-3 мастни киселини, 2.2 г мазнини, 0.4 г наситени мазнини.

В състава на мерлузата влизат голямо количество мастноразтворими витамини, много минерални вещества като йод, цинк, мед, манган. Морските риби, какъвто е хекът, съдържат и много микроелементи като флуор, желязо, бром и литий.

Избор и съхранение на хек

Хекът е една от рибите, които много лесно могат да се намерят в по-големите магазини. В търговската мрежа хекът се предлага най-вече цял, филе от хек и пресни или замразени котлети от хек. Когато купувате пресен хек, търсете риба с блестяща кожа и чисто бяло месо, по което липсват следи от надрасквания или петна от почерняване. Мирисът на хека трябва да е на прясна морска вода.

Готвене на хек

Хекът е много предпочитана риба заради своето вкусно бяло месо, което е бедно на мазнини. Структурата на месото му може да е нежна или твърда, а цветът му е с розов оттенък. Огромното предимство на хека е, че костите му са малко и се отстраняват без усилие. Ароматът му е по-силно изразен в сравнение с останалите риби.

Хекът е подходящ за всички традиционни начини за приготвяне на риба: паниран, печен на фурна или на скара, задушен и пържен. Отлично се комбинира с домати и доматен сос. Най-подходящите вина за поднасяне на ястия с хек са Совиньон блан и Шардоне.

Най-често се приготвя паниран хек, който е много вкусен. Предлагаме ви една стандартна рецепта за вкусен хек пане.

Необходими продукти: 4-5 филета хек, 100 г галета, 2 яйца, олио за пържене, 2 с.л. брашно, черен пипер и сол

Начин на приготвяне: Филетата риба се нарязват на по-големи парчета и се овкусяват с черен пипер и сол. Парчетата хек се панират последователно в брашно, яйце, галета и отново яйце. Пържат се в силно сгорещено олио до златист цвят. Панираният хек се поднася с лимон и гарнитура по избор.

Ползи от хека

Хек филе със задушени картофи

Хекът, подобно на всички риби, носи редица ползи. Смята се, че хората, които консумират риба поне веднъж седмично, ще намалят с 50% вероятността от отслабване на зрението след навлизане в средна възраст.

Съществува и силна връзка между консумация на риба и работата на сърцето. Рибата и рибеното масло горещо се препоръчват за профилактика на сърдечно-съдови заболявания. В хека аминокиселините, които са полезни за сърцето, са редица.

Освен всичко друго месото му изобилства на витамини от групите А, Е и D. Хекът е отличен източник на калций, магнезий, селен, цинк, желязо и фосфор. Посочените витамини несъмнено се съдържат и животинските меса, но в много по-малки количества.

Испански учени провежда проучване, в което изучават свойствата на хайвера на много морски риби.

В хода на проучването си те установяват, че най-високата концентрацията на изключително полезната омега-3 мастна киселина се съдържа в състав на три риби, една от които е именно хек. Недостигът на омега-3 може да причини хипертония, депресии, диабет, проблеми със сърдечно-съдовата система и др.

Благодарение на консумацията на риба организмът възпроизвежда и хормона серотонин, който е изключително важен за настроението и психическото спокойствие.

Месото на хек е бедно на мазнини, което го прави отлична храна за хората, които спазват диетични режими.

Вижте още вкусни предложения за:

- риба пане;

- риба на тиган.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес