Водка

Водка

Водка

Водката е сред емблематичните, алкохолни питиета, допадащи както на мъжете, така и на жените. Питието е направено въз основа на вода и етилов спирт. Съществуват различни видове водка. Някои от тях са без мирис, цвят и вкус. Други обаче са обогатени с различни аромати и оцветители. Има и такива, които са с плодов вкус. Водка се произвежда в редица страни, сред които Русия, Полша, Украйна, Естония, Латвия и Чехия, като за руснаците тази напитка е традиционна. Съдържанието на алкохол при този вид питие обикновено е около 40°, но може и да е повече.

Производство на водка

Този вид алкохол се приготвя от ректифициран спирт. Като разредител се ползва преварена вода. Други добавки, които се употребяват в производството на този алкохол, са захар, натриев карбонат, билкови смеси, ръж, ечемик, картофи. Водката се филтрира през филтри от кварцов пясък и активен въглен, така че да се добие течност с прозрачен и бистър цвят. Наименованието на питието произлиза от думата вода. То е дадено заради приликата между двете течности.

Водката води началото си от източна Европа, като страните, в които нейното производство е популярно, са няколко. Интересно е, че различните народи я правят по свой начин и така оставят по нещо от себе си. За най-крупните производители на този вид алкохол се смятат Русия и Украйна. При тях течността се дестилира от ръж, а най-добрата продукция се предлага на западния пазар.

Поляците също произвеждат водка, като за целта си служат с домати и зърнени култури. Финландците, литовците и латвийците пък предпочитат да ползват пшеница. Американците и канадците се спират на водка от меласа и зърно. Японците също произвеждат водка, но като цяло в този регион на света производството на спиртното питие е занижено.

Музей на водката

История на водка

Според някои източници прототип на днешната водка е приготвен още през девети век от арабски медик. По това време течността е била предназначена за медицински цели. По-късно в Европа рецептата е разработена от италианския монах-алхимик Валентиус. През петнадесетото столетие водката достига и до Русия, където става задължителен елемент от празниците и обичаите на населението.

Петър Велики сътворил така наречената перцовка, като добавил към спиртното питие и червено люто чушле. Към днешна дата руснаците разполагат с музей на водката, който първоначално се разполага в Санкт Петербург, но после е изместен в Москва. В него има различни бутилки от водка, като най-старата е от осемнадесети век. Всички те обаче са празни, тъй като питиета се оказали прекалено изкушаващи, за да успеят да се опазят непокътнати.

Съхранение и поднасяне на водка

По правило водката се консумира много студена. За целта преди поднасяне, може да се постави за един час в камерата. Силно охладената водка се сгъстява. Тя се разлива с малки чашки, които приличат на шотове. Те също трябва да са предварително охладени. Могат да се използват и по-големи чаши със столче. Водката се пие на екс, като веднага след това се поглъща мезе. Традиционно мезе към водката са кисели краставички и мариновани гъби. Други вкусотийки, подходящи за добавка, са херингата, сланината, руска салата и пелмени. Покрай водката руснаците консумират още борш и печено месо.

Водка в кулинарията

Водката е широко разпространено алкохолно питие, което се приема в чисто състояние, а също и смесено с други алкохоли и неалкохолни напитки. В различните коктейли тя се смес с шампанско, червено вино, различни видове ликьор, мента, вермут, бренди, джин и др. Водката може да се комбинира с всякакви плодови сокове и газирани напитки. Ароматна водка можете да добавите още в топли питиета като кафе и чай. От много години тази напитка присъства в руската кухня.

Мезе за водка

Водка се използва при приготвянето на конфитюри и желета. Влага се успешно в различни руски супи, яхнии, ястия с риба и месни ястия. Варени и печени специалитети могат да бъдат допълнени перфектно само с една-две супени лъжици от спиртния еликсир. Няколко капки водка биха придали очарование на печива като кексове без яйца, бисквити, икономични торти и ретро курабийки. Плодовите салати също могат да бъдат подобрени с водка.

Ползи от водка

Ако се консумира разумно, водката може да бъде полезна за нашето здраве. Тя загрява тялото и подобрява кръвообращението. Също така действа дезинфекциращо, така че повърхностни наранявания спокойно могат да се обработят с тази течност. Водката също така действа общоукрепващо и е особено полезна през студените зимни месеци, когато сме податливи към простуда и грип. Консумацията на водка в малки дози подобрява работата на сърцето и подсилва кръвоносните съдове. Сред положителни черти на водката е свойството ѝ да отпуска и обезболява.

Ето по-конкретни сведения за ползите от водката:

Водката е естествен дезинфектант и антисептик. Може да се прилага за лечение на зъбобол, почистване на рани и дезинфекция на жилището. Всъщност ще бъдете изненадани от това колко от вашите домакински почистващи и хигиенни продукти включват алкохол в съставките си. Така че може просто да ги замените с малко водка, разредена във вода.

Понижава стреса и напрежението

Може би сте чували, че червеното вино действа релаксиращо и отпускащо, но това не е нищо в сравнение с водката, за която проучванията показват, че облекчава напрежението по-добре от виното.

Полезна в превенцията срещу сърдечни заболявания

Водката може да увеличи притока на кръв и циркулацията в тялото ви, което може да предотврати кръвни съсиреци, инсулти и други сърдечни заболявания. Водката може също да помогне за понижаване на холестерола. А за онези, които следят теглото си, обикновено се счита и за по-нискокалоричен алкохол. 

Освежава дъха

Вече споменахме как водката може да успокои зъбобола, но жабурене с нея също може да помогне в борбата с лошия дъх.

Ползи от водката за кожата

Водка на косата

Използвате ли тоници за лице? Водката действа като естествен стягащ тоник и благодарение на своите дезинфектантни свойства, може да почисти дълбоко порите ви. (Само не забравяйте първо да я разредите с равни части вода.) Той също така може да намали акнето с изсушаващи и детоксикиращи свойства. Но може да има дехидратиращ ефект, за който трябва да внимавате, ако имате особено суха или чувствителна кожа.

Ползи от водката за косата

Водката може да бъде включена във вашата рутина за красота. Може да се добавя към шампоан, балсам и да се използва като тоник за изплакване на косата. Като добавите 1 с.л. водка към бутилката шампоан, това може допълнително да помогне за премахване на натрупванията върху скалпа. Разклатете бутилката, така че водката да се разпредели равномерно в целия продукт. Ако имате пърхот, има допълнителен бонус. Водката може да помогне за облекчаване на сърбящия скалп и намаляване на пърхота. За изплакване смесете супена лъжица водка и чаша вода и изплакнете косата си след дълбоко подхранване с балсам за коса. Косата ви трябва да изглежда чиста, блестяща и по-сочна.  

За блестяща коса

Всички ние прилагаме безброй продукти на косата си. Тези продукти оставят след себе си остатъци. Ако тези частички не се измият, косата ще изглежда мръсна скоро. За да я спасите от натрупване на продукти, смесете една супена лъжица водка в чаша с вода. След като измиете шампоана, използвайте водката за последно изплакване. Тя почиства косата и я оставя блестяща.

Въпреки че водката може да има много положителни ползи за косата ви, важно е да запомните, че тя трябва да се използва умерено. Ако се използва твърде често или не се разрежда, водката може да изсуши естествените масла в скалпа и косата. 

За лечение на пърхот

Много от нас страдат от лющеща се кожа на скалпа и пърхот. И това е неудобно. Прогонете пърхота завинаги, като използвате водка! Към чаша водка добавете три чаени лъжички изсушен розмарин и оставете тази смес за една нощ, за да може съставките на розмарина да се миксират с водката. Сутрин масажирайте сместа в скалпа си и след това измийте със студена вода.

Народна медицина с водка

Употребата на водка като лекарствено средство също е залегнала в народната медицина на Русия. В случай че страдате от болно гърло, опитали сте какво ли не, но все още няма ефект, можете да пробвате и лек с водка. За целта вземе две супени лъжици от напитката и ги разредете с 250 мл вода. Добавете две супени лъжици мед и една супена лъжица лимонов сок. Разбъркайте всичко и го изпийте. След няколко часа повторете процедурата.

Вреди от водка

Все пак водката е алкохолно питие и като такова, не бива да се консумира често и в големи количества. Консумацията на водка не се препоръчва на бременни жени, а също и на възрастни хора със сериозни заболявания в напреднал стадий.

Рейтинг

5 1
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати