Водка

Водка

Водката е сред емблематичните, алкохолни питиета, допадащи както на мъжете, така и на жените. Питието е направено въз основа на вода и етилов спирт. Съществуват различни видове водка. Някои от тях са без мирис, цвят и вкус. Други обаче са обогатени с различни аромати и оцветители. Има и такива, които са с плодов вкус. Водка се произвежда в редица страни, сред които Русия, Полша, Украйна, Естония, Латвия и Чехия, като за руснаците тази напитка е традиционна. Съдържанието на алкохол при този вид питие обикновено е около 40°, но може и да е повече.

Производство на водка

Този вид алкохол се приготвя от ректифициран спирт. Като разредител се ползва преварена вода. Други добавки, които се употребяват в производството на този алкохол, са захар, натриев карбонат, билкови смеси, ръж, ечемик, картофи. Водката се филтрира през филтри от кварцов пясък и активен въглен, така че да се добие течност с прозрачен и бистър цвят. Наименованието на питието произлиза от думата вода. То е дадено заради приликата между двете течности.

Водката води началото си от източна Европа, като страните, в които нейното производство е популярно, са няколко. Интересно е, че различните народи я правят по свой начин и така оставят по нещо от себе си. За най-крупните производители на този вид алкохол се смятат Русия и Украйна. При тях течността се дестилира от ръж, а най-добрата продукция се предлага на западния пазар.

Поляците също произвеждат водка, като за целта си служат с домати и зърнени култури. Финландците, литовците и латвийците пък предпочитат да ползват пшеница. Американците и канадците се спират на водка от меласа и зърно. Японците също произвеждат водка, но като цяло в този регион на света производството на спиртното питие е занижено.

Музей на водката

История на водка

Според някои източници прототип на днешната водка е приготвен още през девети век от арабски медик. По това време течността е била предназначена за медицински цели. По-късно в Европа рецептата е разработена от италианския монах-алхимик Валентиус. През петнадесетото столетие водката достига и до Русия, където става задължителен елемент от празниците и обичаите на населението.

Петър Велики сътворил така наречената перцовка, като добавил към спиртното питие и червено люто чушле. Към днешна дата руснаците разполагат с музей на водката, който първоначално се разполага в Санкт Петербург, но после е изместен в Москва. В него има различни бутилки от водка, като най-старата е от осемнадесети век. Всички те обаче са празни, тъй като питиета се оказали прекалено изкушаващи, за да успеят да се опазят непокътнати.

Съхранение и поднасяне на водка

По правило водката се консумира много студена. За целта преди поднасяне, може да се постави за един час в камерата. Силно охладената водка се сгъстява. Тя се разлива с малки чашки, които приличат на шотове. Те също трябва да са предварително охладени. Могат да се използват и по-големи чаши със столче. Водката се пие на екс, като веднага след това се поглъща мезе. Традиционно мезе към водката са кисели краставички и мариновани гъби. Други вкусотийки, подходящи за добавка, са херингата, сланината, руска салата и пелмени. Покрай водката руснаците консумират още борш и печено месо.

Водка в кулинарията

Водката е широко разпространено алкохолно питие, което се приема в чисто състояние, а също и смесено с други алкохоли и неалкохолни напитки. В различните коктейли тя се смес с шампанско, червено вино, различни видове ликьор, мента, вермут, бренди, джин и др. Водката може да се комбинира с всякакви плодови сокове и газирани напитки. Ароматна водка можете да добавите още в топли питиета като кафе и чай. От много години тази напитка присъства в руската кухня.

Мезе за водка

Тя се използва при приготвянето на конфитюри и желета. Влага се успешно в различни супи, яхнии, рибни и месни ястия. Варени и печени специалитети могат да бъдат допълнени перфектно само с една-две супени лъжици от спиртния еликсир. Няколко капки водка биха придали очарование на печива като кексове, бисквити, торти и курабийки. Плодовите салати също могат да бъдат подобрени с водка.

Ползи от водка

Ако се консумира разумно, водката може да бъде полезна за нашето здраве. Тя загрява тялото и подобрява кръвообращението. Също така действа дезинфекциращо, така че повърхностни наранявания спокойно могат да се обработят с тази течност. Водката също така действа общоукрепващо и е особено полезна през студените зимни месеци, когато сме податливи към простуда и грип. Консумацията на водка в малки дози подобрява работата на сърцето и подсилва кръвоносните съдове. Сред положителни черти на водката е свойството ѝ да отпуска и обезболява.

Народна медицина с водка

Употребата на водка като лекарствено средство също е залегнала в народната медицина на Русия. В случай че страдате от болно гърло, опитали сте какво ли не, но все още няма ефект, можете да пробвате и лек с водка. За целта вземе две супени лъжици от напитката и ги разредете с 250 мл вода. Добавете две супени лъжици мед и една супена лъжица лимонов сок. Разбъркайте всичко и го изпийте. След няколко часа повторете процедурата.

Вреди от водка

Все пак водката е алкохолно питие и като такова, не бива да се консумира често и в големи количества. Консумацията на водка не се препоръчва на бременни жени, а също и на възрастни хора със сериозни заболявания в напреднал стадий.

Рейтинг

5 1
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес