Мартини

Мартини

Мартини

Мартини представлява много популярен коктейл, който се състои от няколко части джин и една част вермут. Напълно оправдано може да се твърди, че това е най-известният класически коктейл, който светът познава.

Названието му идва от едноименната италианска марка вермут, произвеждана от компания, която е основана през 1863 година от торинците Алесандро Мартини, Луиджи Роси и Теофило Сола. Днес тази компания предлага над 100 различни спиртни напитки и вина по цял свят.

История на мартини

Историята на тази легендарна напитка започва още в края на 80-те години на 19 век. Напитката, която дава началото на тази легенда е Martinez, който представлява сладък коктейл, приготвян от 2 части сладък вермут, 1 част подсладен джин Олд Том, 1 капка битер и 2-3 капки ликьор мараскино – всичко това разбито в шейкър.

Бащата на Martinez е Джефри Томас – легендарен барман, който работел в Occidental Hotel в Сан Франциско. Той приготвял коктейла, за да сгрее свой редовен клиент, който всяка сутрин пътувал с ферибот до град Мартинес, който тогава е бил столица на щата Калифорния. Така именно крайната дестинация на пътуването дава името на култовата днес напитка.

Въпреки всичко мартинито изминава много дълъг път до получаване на своя съвременен вид и вкус. През 1906 година Луис Макенстром публикува своята рецепта Dry Martini Cocktail, чиито съставки са ориндж битерс, кюрасао, а джинът и вермутът вече са сухи. От компанията, която произвежда Martini започват много сериозна рекламна кампания, с която представят новото Dry Martini.

Мартини

Естествено рецептата търпи някои промени през годините – вече не се използва кюрасаото, а битерса си остава до 40-години на 20 век. След Втората световна война участието на вермута като пропорция в мартинито спада рязко и стига до познатите ни и приети за стандартни 7 към 1 в полза на джина.

Според някои твърдения истинската история на създаването на коктейла мартини е забулена в мистерия. Повечето от онези, които се провъзгласяват за създатели използват различни една от други рецепти и имена.

Друга версия за създаването на коктейла е историята на главния барман в хотел Knickerbocker в Ню Йорк от 1911 година. Барманът Martini di Arma di Taggia смесил вермут Noilly Prat и London Dry Gin в съотношение 1:1, добавяйки няколко капки горчив портокалов ликьор. Той охладил добре питието върху лед и сервирал в добре охладена чаша. Смята се, че маслинката е добавена от негов клиент за разнообразяване на коктейла, но няма категоричност по този въпрос.

Колкото и различни истории за създаването на мартини да има, неоспорим факт е, че това е един от най-разпознаваемите коктейли в световен мащаб.

Приготвяне на мартини

Приготвянето на мартини е много дискутирино и оспорвано. Съставките му трябва да са с най-високо качество, както и да са много студени. Те задължително се разбъркват с лед в подходяща чаша за бъркане или пък се раздрусват върху лед в шейкър и след това страхотното питие се изсипва в чашата за пиене, като ледът винаги остава в самата цедка на шейкъра. Не е задължително чашите за мартини да се охлаждат предварително, но е препоръчително.

Вкусът и ароматът на мартинито определено са в пряка зависимост от студенината. Ако напитката не е достатъчно охладена, тя може да има не толкова приятен блудкав вкус. Ледът и продължителността на разклащането/разбъркването играят важна роля. Като завършек на мартинито по правило се използват зелени маслинки, които са потопени в саламура, а не олио.

Предлагаме ви една универсална рецепта за сухо мартини. Необходимите продукти са 70 мл сух джин и 15 мл сух вермут. Евентуално може да добавите 4 капки ориндж битерс. За украса са необходими зелени маслини.

Мартини

Начин на приготвяне: В цилиндрична или широка кана се наливат вермутът и джинът, добавят се 4 или 5 кубчета лед и плавно се разбъркват за 10-тина секунди. След това напитката се прецежда в предварително охладената чаша за мартини и се поднася с маслинка. Чашата за мартини е специфична и придава допълнително усещане за изисканост на питието.

Друг много популярен коктейл, производен на оригиналният коктейл Джин Мартини е Водка Мартини. Единствената разлика между двата е, че за основен продукт се използва водка, а не джин. Каква водка ще се използва в направата на коктейла е въпрос на лични предпочитания, но разбира се, колкото по-качествена водка се избере, толкова по-хубав ще е коктейлът.

Представяме ви примерна рецепта за Водка Мартини, необходимите продукти за която са: 60 мл водка, 10 мл сух вермут, 2-3 коктейлни маслинки или една лентичка от лимонова кора.

Начин на приготвяне: напълнете шейкъра с достатъчно лед, налейте водката и вермута. Разклатете добре и налейте в коктейлна чаша за мартини. Украсете с маслинки или лимонова кора. По желание с лентичката лимон може да се разтърка ръба на чашата и тогава да се пусне в коктейла.

Като за финал е важно да се отбележи, че мартини не е коктейл, който се пие в чаша за бира, а в специална чаша, която е неразделна част от него. Идеалното количество на едно мартини е около 90 мл. Мартинито се пие бавно и с наслада.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати