Лин

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
96016101k
Лин
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

Линът /Tinca tinca/ представлява речна риба, която се среща във водите на Европа и Азия. У нас той е известен още под наименованията каленик, блатна пъстърва, царска пъстърва, блатарка. Този вид принадлежи към семейство Шаранови /Cyprinidae/. Линът живее в заблатени водоеми и бавнотечащи реки, които имат кални дъна. Друга характерна за тях особеност е, че обитават води с ниско съдържание на кислород.

Линът наддава бавно. Теглото му рядко надвишава два килограма, но все пак трябва да споменем, че са хващани и по-едри представители на вида. Така например в шведската река Люнгбион е хванат лин, който тежал 4.64 килограма. Иначе дължината може да възлиза и на повече от половин метър. Линът може да се познае и по неговия интересен цвят. Туловището му е обагрено в маслинено зелено, като на места проличават златисти нюанси.

Тялото на рибата е покрито със ситни люспи. То определено не е създадено за бързи и резки движения. Перките на рибата са заоблени и сравнително малки. Очите ѝ са неголеми, оцветени в червено. Линът разполага с чифт мустачки, благодарение на които си проличава към кое семейство спада видът. Тялото на лина е покрито с хлъзгава слуз.

Благодарение на нея той успява да преминава лесно и през непроходими за останалите риби места. Съществува твърдение, че тази слуз е причината той да не бъде нападнат от хищните си съседи във водоема. Друга интересна подробност е, че при този вид мъжките екземпляри ясно се отличават от женските. При самците коремните перки са по-издължени.

Характеристика на лин

Риба Лин

Линът предпочита спокойния и притихнал живот, ето защо може да бъде открит в гьолове и язовири, където растителността е избуяла. Той е изключително ленива риба, поради което се случва да прекара години наред в само дадена зона от водоем. Движенията му са доста меки и протяжни.

В менюто му присъстват основно организми, които може да намери в дънната тиня. Най-често това са червеи и личинки. На лина не му допадат ниските температури и по тази причина може да бъде видян в недълбоки зони на водни басейни.

Те му допадат с това, че първи се затоплят през деня, но пък последни се охлаждат. Единствено условие в близост да има растителност, чието присъствие действа успокояващо на рибата. Линът бързо се размножава. Той хвърля няколко порции хайвер.

Улов на лин

У нас лин може да се хване във водите на реките: Дунав, Лом, Велека, Янтра, Тунджа, Арда, Марица и др. Разпространен е още в много язовири, сред които: Домлян, Байкал, Копринка, Огоста, Пасарел и Лобош. Преследването на лин е амбициозно начинание, което успява да развълнува и най-опитните въдичари. Заради предпазливите и бавни движения на рибата се налага рибарите да измислят най-различни тактики, с които да примамят водния ленивец.

Някои от най-големите ентусиасти дори си приготвят гребла, с които да раздвижват дънната растителност. С тях обаче трябва да се внимава, защото могат много да наплашат ленивата риба. Иначе примамките за лин могат да са най-различни. Вършат работа варената царевица и ароматизираното варено жито.

Най-много се залага на торфен и земен червей. Захранката също е от значение. Тя може да съдържа части от стръвта или пък не. Можете да си набавите такава от специализирани магазини или да си послужите с най-обикновен хляб. Не бива да прекалявате с количеството, достатъчно е само да подразните обонянието на рибата с нея.

Почистване на лин

Преди да преминете към приготвянето на лина, трябва да го почистите старателно. За целта първо измийте рибата на течаща вода. След това я полейте внимателно с гореща вода, така че слузта да се отдели. Следва още едно измиване със студена вода. За да не се хлъзга рибата в ръцете ви, можете да я поръсите със сол. После почистете рибата от вътрешностите. За целта направете разрез на корема и отстранете органите.

Внимавайте да не засегнете жлъчния мехур, тъй като това ще влоши вкуса на рибата впоследствие. След това премахнете и хрилете. Що се отнася до люспите на лина, не всички кулинари ги премахват. Ако все пак държите да го сторите, потопете рибата във вряла вода за не повече от петнадесетина секунди, а след това веднага я пуснете в студена. Сега внимателно изстържете люспите с тъпата страна на ножа в посока от опашката към главата на рибата.

Мариноване на лин

Лин в кулинарията

Линът не е от рибата, които често се срещат в магазините и ресторантите. Така че, за да си похапнете от тази риба, ще трябва да си я уловите и сготвите сами. Според опитните кулинари този вид може да се използва вместо шаран в голяма част от рецептите. Въпреки това на вкус съществуват известни разлики между двата вида риба. Месото на лина е вкусно и много крехко. Друга положителна негова черта е, че в него няма чак толкова досадни кости, както при шарана.

Единствен негов недостатък е мирисът на тиня, който обаче може да притъпен, ако в устата на рибата се налее малко оцет. Линът може да се сервира с гарнитура или да се вложи в различни яхнии, супи, рибни салати. Панираният, опушеният и маринованият лин също са много съблазнителни. Когато приготвяте лин, е препоръчително да го овкусявате със зехтин, лимон, черен и червен пипер, майорана, естрагон, риган, копър и магданоз. Съчетава се добре с моркови, чушки, домати, маслини, лук и чесън.

Ползи от лин

Месото на лин е питателно и много полезно. То лесно се усвоява от човешкия организъм и го зарежда с множество полезни вещества. Заради това негово качество то се препоръчва най-вече на деца и възрастни, които спазват специални диети. Линът е източник на калий, бор, желязо, мед, магнезий, фосфор, манган и др. В рибата също така се съдържат витамин А и витамин В. Според специалистите редовната консумация на лин предотвратява появата на сърдечни проблеми и указва благотворно влияние на дейността на мозъка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати