Змиорка

Змиорка

Змиорка

Разред змиорки (Anguilliformes) включва 4 подразреда, 20 семейства, 111 рода и около 800 вида змиорка. Пресноводните змиорки са обединени в семейство Anguillidae, като всички 18 вида и 2 подвида се включват в род Anguilla. Общо 4 са стопанско значимите видове змиорки – Американска змиорка, Японска змиорка, Европейска змиорка и Австралийска змиорка.

Всички видове змиорки имат издължено змиевидно тяло, откъдето идва и тяхното наименование. Змиорките имат коремна и гръбна перка, като гръбната и аналната се сливат в опашна. Дължина на тялото варира. Змиорките обитават тропичните, субтропичните и умерените райони на двете полукълба, но без Южния Атлантически океан.

Змиорките прекарват голямата част от живота си в пресноводни водоеми, но се размножават в солените океански води, като за тази цел извършват много дълги миграции. Сложната размножителна миграция на змиорката е свързана със сериозна екологична промяна, смяна на местообитанието и различна физиологична настройка. Всички тези промени се обуславят от сложен жизнен цикъл и метаморфоза.

Когато става въпрос за змиорка, няма как да се подмине Японската змиорка, която е изключително важен стопански вид в източните части на Азия и се отглежда в изкуствени аквакултури в много страни от района. В Япония змиорката се нарича унаги и е изключително важна част от хранителната култура на японците. Цели 70% от световния улов на змиорки се внася в Япония за храна. Само в Киото има над 100 ресторанта за сервиране на специално приготвена змиорка. В средата на лятото се празнува Денят на змиорката.

Улов на змиорка

Змиорката не е толкова срещана в нашата страна, но все пак не е абсолютно отсъстващ вид. У нас наливза от Беломорието по поречията на реките Места и Струма. В редки случаи се среща в Камчия, Велека, Дунав, Марица и Ропотамо. Има я в язовир Ивайловград и Овчарица, като във втория язовир се угояват внесени от Франция и Унгария малки змиорки.

Змиорка с домати

Змиорката е типично нощна и хищна риба. Лови се от ранна пролет, когато водата вече се загрее до 10 градуса, до есенното захлаждане. По-голямата част от змиорките се търсят на дъното, близо до укрития, а вечер – в плитководните участъци. Змиорката се лови на плувка и на малки блесни. Основното влакно трябва да е 0.3 мм, а куките са номер 6. Примамката за улова най-често е червей, малка рибка или жабче. Много е важно стръвта да лежи на дъното.

Най-активно змиорката кълве след залез слънце, защото тогава излиза на плиткото, за да гони малки рибки. Змиорката кълве бавно и внимателно, поради което не бива да се чака много, но не трябва да се бави и засичането ѝ, защото змиорката поглъща куката дълбоко. Веднъж закачена на куката, тя се извива много и често оплита влакното.

Готвене на змиорка

Змиорката е една от най-вкусните риби, които се срещат по нашите географски ширини. Първото нещо, което трябва да се направи при кулинарната обработка на змиорката, е да се одере. За целта се закача за главата да виси, обрязва се кожата около главата, прави се малък надлъжен разрез, обръща се кожата и се изтегля към опашките. След това се изкормва и почиства.

Както беше споменато, змиорката е изключително важна част от хранителната култура на Япония. По време на Деня на Змиорката японците я приготвят по специфичен начин на грил и добавят сосове. Ястието се нарича кабаяки.

Обикновено дробът на змиорката се приготвя на супа, а месото участва в салати и различни ястия. Одраната кожа на змиорка се изсушава и се прави на сувенир – обикновено с формата на нещо познато и се поднася на клиента като спомен за екзотичното блюдо, което е вкусил.

В нашите географски ширини змиорката най-често се приготвя печена или пържена. Месото ѝ е много вкусно, тлъсто е и без кости. Може да се задушава в червено вино, но най-често се предлага пушена или маринована.

Предлагаме ви много лесна рецепта за магданозена змиорка.

Печена змиорка

Необходими продукти: 1 змиорка, 1 водна чаша бяло вино, ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол

Начин на приготвяне: Почистете змиорката и я нарежете на парчета. Посолете и я оставете да престои малко. След това подсушете и ги наредете в тиган. Поръсете с черен пипер и ситно нарязан магданоз. Прибавете бялото вино и задушавайте на умерен огън, като от време на време обръщайте. Не необходимо да сипвате мазнина, защото змиорката пуска достатъчно своя.

Друг интересен начин на приготвяне на змиорката се наблюдава в Англия. Прословутата желирана английска змиорка се лови в мътната вода на устието на река Темза, сварява се с бахар и сол и се оставя да се охлади, след което се покрива с дебел пласт лигаво желе, подправено с лютив оцет. Ястието съвсем не е особено приятно на вид, но се счита за един от символите на английската столица Лондон.

Ползи от змиорка

Месото на вкусната змиорка съдържа 15% протеини, 30% полезни мазнини и сериозен комплекс от минерали и витамини. Змиорката е отличен източник на витамини А, В1, В2, Е и D. Интересен факт е, че търсенето на змиорката в Япония сериозно се увелича с приближаването на летните месеци. Това се обяснява с факта, че месото ѝ помага за по-лесното преодоляване на умората от жегата.

Рибеното масло, на което е богата змиорката, е отлична превенция срещу развитието на сърдечно-съдови заболявания. Освен незаменими мастни киселини, змиорката е богата на натрий, калий и омега-3.

Змиорката е изключително богат източник на редица витамини – А, В1, В2, В3, В5, В6, фолиева киселина, витамин В12, витамин С, витамин Е и D, витамин В4. От макроелементите най-добре са представени калций, калий, магнезий, натрий, фосфор. Микроелементите в змиорката са желязо, цинк, селен, мед.

Благодарение на всичките си полезни вещества месото на змиорката намалява нивата на холестерола, регулира кръвното налягане, предпазва от болести на кръвоносната система, спомага за добро зрение и предпазва от диабет тип 2.

В Япония кожата, костите и месото на змиорката се стриват на прах и се получава хранителна добавка, която се използва широко и в Европа. Тази добавка се препоръчва на възрастни хора за възстановяване на организма и енергийния баланс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати