Гълъбка

Гълъбка

Гълъбките /Russula/ представляват род базидиеви гъби, които принадлежат към семейство Russulaceae. В него попадат стотици видове, разпространени на много места по света. Представителите на рода се отличават със силно обагрените си плодни тела. При тях присъстват още белезникави пластинки. Месото им е сравнително крехко и лесно може да бъде прекършено. Пънчето е добре изразено, оцветено в бяло. То е с еднаква дължина навсякъде.

Видове гълъбка

Представителите на рода гълъбка са често срещани в родните гори. Несъмнено най-разпространената сред тях е така наречената зелена гълъбка /Russula virescens/. Тя е предпочитана от гъбарите, тъй като лесно може да бъде разпозната. Тя се отличава с месеста шапчица. В началото тя изглежда като полукълбо, но след това става плоска. Месото на гъбата е покрито със сивозелена или зеленееща кожа, която се премахва трудно. Когато гъбата започне да старее, шапчицата се сдобива с жълтеещи петна. Пънчето при този вид е бяло, достигащо до десетина сантиметра.

Събиране и съхранение на гълъбка

Брането на гъби представлява голяма радост за всеки запален гъбар. Когато обаче не разполагате с достатъчно опит, не бива да предприемате подобно начинание без авторитетен спътник. Гълъбка се бере само от стари гъбари, тъй като съществува опасност да бъде сбъркана със свои неядливи двойници. Така например вместо /Russula virescens/ може да бъде откъсната Amanita phalloides, позната като отровна зелена мухоморка.

Зелената гълъбка е разпространена в широколистни гори. Среща се около букове и дъбове. Може да бъде открита и около брези. Нерядко вирее под сянката на крайпътни храсти. Могат да бъдат намерени както единични бройки, така и групички с гъби. Гълъбката може да се срещне по сенчести места във времето от юли до септември. Отличава се по тъмните петна на своята шапчица.

Сушена гълъбка

Когато берете различни видове гъби, в никакъв случай не слагайте всичко, което сте открили в един съд. По-добре си пригответе няколко съда, където да поставите гъбите. Тази мярка се предприема, защото при евентуално наличие на отровна гъба се налага изхвърляне на всички други, които са се допирали до нея.

Иначе събраната зелена гълъбка е с приятно на вкус месо. Положителна черта на този вид е, че може да се съхрани в свежо състояние по-дълго от други видове. Все пак за целта трябва да се държи на тъмно, сухо и хладно място.

Готвене на гълъбка

Месото на ядливите гълъбки е апетитно. Разбира се, при различните разновидности то може да варира по отношение на цвят и мирис. Като цяло обаче е със своя ненатрапчив вкус и приятен аромат е подходящо за редица специалитети. За да сте убедени, че ще приготвите вашите гълъбки по-възможно най-добрия начин, трябва да вземете предвид някои основни тънкости.

Добре е преди да включите гълъбките в някое ястие, да ги подложите на лека термична обработка. Можете да ги сварите в подсолена вода за двадесетина минути. Някои кулинари си служат с друг подход - киснат ги в студена вода няколко часа. Иначе гълъбките са много подходящи за пържени или печени ястия.

От гълъбка може да се приготви и супа, но трябва да се внимава, тъй при някои видове се появява нагарчаща нотка, която в подобно блюдо се усеща. Във вегетарианската кухня от гълъбките се приготвят своеобразни пържоли, като за целта се избират гъби с по-едри шапчици, които се изпичат цели на скара. След това се подправят с кимион, розмарин, кориандър и се налагат с лучени кръгчета.

Готвене на гълъбка

Гълъбките се комбинират добре с всякакви зеленчуци, заквасена сметана, лук. В някои специалитети се смесват с други видове гъби. Овкусяват се с копър, магданоз, чесън, лимонов сок, червен пипер, сминдух, чубрица и др. От тях може да се приготвят салати, разядки и плънки за всякакви тестени изделия.

Предлагаме ви рецепта със супа от гълъбка, която е много ароматна и питателна.

Необходимите продукти: 600 г гълъбка, 3 картофа, 2 моркова, 1 глава лук, червен пипер, сол, дафинов лист, кимион, зехтин, къри

Начин на приготвяне: Почистете и измийте гъбите, след което ги оставете в студена вода няколко часа. След това ги нарежете на ситно. Почистете и надребнете лука, морковите и картофите. В тенджера задушете лука и прибавете гъбите към него.

Залейте продуктите с няколко чаши топла вода и добавете картофите и морковите. Сложете подправките и оставете супата на огъня до омекване на продуктите. По желание поръсете с наситнен копър или магданоз.

Ползи от гълъбка

Както всички гъби, така и ядливата гълъбка е много полезна за нашия организъм. Тези гъби са източник на мастни киселини, протеини и моно-и дизахариди. В тях се съдържат още полезни елементи като магнезий, калций, желязо, натрий, калий, фосфор. Похапването на гълъбки може ни помага да си набавим важните витамини Е, С, В и РР.

Според специалистите консумацията на този вид гъби се отразява добре при хора, имащи проблеми със храносмилателния тракт. Те са особено полезни и за онези, които се борят активно с излишните килограми, тъй като са хранителни, а същото време нискокалорични.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес