Чайот

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971162k
Чайот

Чайот /Sechium edule/ представлява тропическо увивно растение от семейство Тиквови /Cucurbitaceae/. Известно е с наименованията чучу и мексиканска краставица. Чайотът придобива популярност най-вече заради плодовете му, които имат формата на круши, но на вкус напомнят повече на тиква. Произлиза от Мексико. Но днес вирее на много места в Южна Америка, Азия и Африка.

Чайотът всъщност е многогодишно растение и може да вирее до 7-8 години, стига да се отглежда при подходящ тропичен климат. Растението се захваща с дебел корен. Ако видът е култивиран, от него прорастват стебла, които пък притежават недебели разклонения. Лианите му могат да пропълзят до 10-12 метра височина. Листата на чайот са зелени, притежаващи заострени връхчета. Широчината им може да достигне до 20-30 сантиметра. Дължината също. Младите листенца са покрити с власинки от двете си страни, но като поостареят, образуванията от едната страна опадват.

Чайот цъфти в периода от април до декември, а образува плод от септември до януари. Неговите плодове са месести, достигащи дължина от 4 до 26 сантиметра. Широчината им пък варира между 3 и 11 сантиметра. Плодовете са обагрени в зелено, като при различните култивирани форми наситеността на цвета може да варира. Те могат да са покрити с бодли, които са сравнително меки и се отстраняват лесно. Месото на чайота е белезникаво. При дивите разновидности то киселее. Това обаче не се забелязва при култивирани форми, където често отсъства какъвто и да било вкус. В плода се намира една едра семка.

Плод Чайот

История на чайот

Историята на това екзотично растение започва в Мексико. В началото то се е срещало само в диво състояние, но с течение на времето е забелязано и култивирано от местните ацтеки. Съществуват данни, че плодовете му са употребявани от маите. Малко по малко чайотът започва да придобива популярност и бързо се разпространява в Гватемала, Салвадор, Хондурас, Коста Рика, Никарагуа и др. В крайна сметка с любопитния плод се запознават и жителите на останалите континенти. Данни на Рафаел Сааде сочат, че за пръв път растението Sechium edule е описано през 1756 година. Описанието на вида е направено от Патрик Брауни на остров Ямайка.

Избор и съхранение на чайот

Чайотът не е особено разпространен в България, но все пак не можем да не споменем, че се среща и на родния пазар. Ако сте решили да опитате този екзотичен плод, който в кулинарията се използва като зеленчук, трябва да обърнете внимание на няколко подробности при избора му. Трябва да пипнете чайота, за да проверите дали не е омекнал.

Свежите плодове са твърди и гладки. Обърнете внимание дали няма някакви наранявания по повърхността, защото такива плодове трябва да се отбягват. Внимавайте да не попаднете на стари екземпляри. Ще ги познаете по сбръчкания и сух вид. Иначе чайотът може да се съхранява дълго време. Държи се в хладилник. Може да се запази така няколко месеца.

Състав на чайот

В състава на чайот се крият куп полезни вещества. Той съдържа аланин, аргинин, аспарагинова киселина, валин, глутаминова киселина, глицин, изолевцин, левцин, лизин, пролин и др. В състава си екзотичният крие още фосфор, цинк, манган, мед, селений, магнезий, желязо. Източник е на витамин В6, витамин С, витамин Е и витамин К.

Салата с чайот

Готвене на чайот

Чайот има широка употреба в мексиканската кухня. Употребява се месестата част, след като се освободи от кожата. Може да се добавя в сурово състояние в салати или да се подложи на термична обработка. Ползва се в пържени печени и варени ястия. Подходящ е за пълнене. От него се правят още разядки и пюрета. На някои места се консервира. При повечето продукти от вида няма силно изразен характерен вкус, така че чайотът може да бъде овкусяван с всякакви сосове и подправки.

За тези от вас, които обичат да експериментират с екзотични хранителни продукти, предлагаме рецепта за салата с чайот.

Необходими продукти: 300 г чайот, 5 супени лъжици доматено пюре, 3 моркова, 2 стръка зелен лук, 3 супени лъжици царевица (от консерва), 1 стрък копър, 1 стрък магданоз, зехтин, 2 скилидки чесън, оцет, соев сос, сол и черен пипер - на вкус

Начин на приготвяне:

Чайотът и морковите се почистват и нарязват на едри късове. Запържват се в мазнина и малко соев сос 3-4 минути, след което се прехвърлят в купа. Слагат се доматеното пюре и царевицата. Добавят се наситнените лук, копър и магданоз, а също и счуканият чесън. Салатата се овкусява с останалите подправки и се разбърква.

Ползи от чайот

Въпреки че чайот не блести с особени вкусови качества, той е много полезен за похапване. Доказано е, че консумацията на този плод се отразява отлично на нашето тяло, тъй като в него се съдържат доста полезни вещества. Смята се, че той има способността да предотвратява развитието на сърдечно-съдови и костни заболявания.

Приемът му води до нормализиране на кръвното налягане. Според специалистите чайотът предпазва и от някои ракови болести. В същото време похапването на мексиканското чудо подсилва имунната система и зарежда тялото с енергия. Освен това се грижи за здравето и красотата на кожата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest