Гъба Виолетка
gotvach.bg»Статии»Видове Гъби»Гъба Виолетка

Гъба Виолетка

Гъба Виолетка

Гъба Виолетката /Lepista nuda/ представлява базидиева ядлива гъба от род Clitocybe и семейство Есенни гъби /Tricholomataceae/. Разпространена е в Северна Америка и Европа. В Русия е популярна с името рядовка фиолетовая. В англоговорящите страни се нарича wood blewit, във Франция я знаят като pied bleu, а в Германия я наричат violette rötelritterling. Тя е популярна у нас още с имената обикновена виолетка, боровинка и синьовица.

Виолетката е гъба, която не може да не се забележи. Преди всичко тя прави впечатление с виолетовата си месестата шапка, която първоначално има формата на звънче, а в последствие става плоска. Диаметърът ѝ достига петнадесетина сантиметра. Пънчето на гъбата също е обагрено в открояващ се цвят.

То може да бъде виолетово или синкаво, като в горната му част боята избледнява. Има цилиндрична форма и е високо не повече от 10 сантиметра. Виолетови са и ламелите на Lepista nuda. Отделят се с лекота от месестата част. Споровият прашец е розовеещ. Месото на гъба виолетка притежава виолетов нюанс. То е меко и дебело. Характеризира се с приятна ненатрапчива миризма.

Събиране на гъба виолетка

Вярно е, че виолетката има много отчетливи черти, но тя не е единствената горска гъба, при която се забелязва подобно оцветяване. Ето защо, когато имате намерение да събирате Lepista nuda, трябва да сте сигурни в своите познания или да имате до себе си опитен гъбар.

Иначе най-подходящият сезон за бране на виолетки е есента. Най-голямо количество от тези интересни гъбки може да се набере през септември и октомври. Разбира се, не е изключено да попаднете на Lepista nuda и през пролетта и лятото. Като цяло този вид е широко разпространен. У нас той вирее и в широколистни, и в иглолистни гори. Гъбките могат да се видят поединично или на групи, заобиколени от стара шума.

Когато сте в търсене на гъба виолетка, трябва да внимавате да не я сбъркате с няколко други гъби. Първата сред тях е така наречената ливадна виолетка /Lepista personata/, която също е подходяща за консумация. Тя може да бъде забелязана по ливади, без около нея да има дървета.

Отличава се от виолетката по това, че шапчицата ѝ и месото са белезникави. Друг потенциален двойник на виолетката е Lepista sordida, позната като мрачна виолетка. Двата вида се различават най-вече от опитни гъбари, тъй като изглеждат почти по еднакъв начин. Все пак мрачната виолетка е с по-тънкомесести шапка и пънче и се характеризира с по-скромни размери.

Lepista glaucocana е вид, който също подлъгва. Тук обаче имаме по-светло оцветяване на гуглата и пънчето, отколкото при виолетката. Освен това този вид притежава неприятен мирис. Виолетката има сходни черти с много други видове, сред които Cortinarius alboviolaceus, Cortinarius camphoratus, Cortinarius caerulescens и Cortinarius hercynicus.

Гъби Виолетка

Готвене на гъба виолетка

Гъба Виолетката привлича с характерен гъбен аромат и приятен вкус. Препоръчително е да се консумира само след продължителна термична обработка. Подходяща е за използване при приготвянето на супи, яхнии, задушени, панирани и пържени ястия. Успешно се влага в омлети и месни ястия.

Можете комбинирате гъбите с макарони или просто с някакъв сос, като и в двата случая вкусовите им качества ще се проявят еднакво добре. Гъба Виолетка се консервира чрез стерилизация. Не се препоръчва сушенето на този вид гъба. Някои кулинари избягват да смесват Lepista nuda с други видове, за да не се загуби специфичният ѝ приятен аромат.

Във всеки случай, когато готвите гъбите, те трябва да са добре почистени и измити, като изплакването трябва да се направи със студена вода. Този вид гъби изискват предварителна термична обработка, ето защо след почистване е добре да ги пуснете да се варят за около петнадесетина минути, а след това да преминете към същинското готвене.

Предлагаме ви рецепта за гъба виолетка в масло, която се изпълнява много лесно.

Необходими продукти: 700 г гъби виолетка, 2 глави лук, 100 г масло, 1 супена лъжица заквасена сметана, 1 стрък магданоз, черен пипер, индийско орехче, сол

Начин на приготвяне: Измийте и почистете гъбите старателно. Пуснете ги да се варят 10-15 минути в подсолена вода. Междувременно нарежете лука и го сложете да се запържва в масло. Извадете гъбите от водата, отцедете ги и ги прибавете към лука. Когато продуктите омекнат достатъчно, сложете сметаната и разбъркайте. Овкусете с подправките и отдръпнете блюдото от котлона. При сервиране поръсете с накълцан на ситно магданоз.

Ползи от гъба виолетка

Приемът на гъба Виолетка се отразява добре не само на вкусовите ни рецептори, но и на целия ни организъм. Гъбата е ценен източник на мед, цинк, манган, които са важни за здравето и доброто състояние на нашия организъм. Тя също така е богата на тиамин и рибофлавин. Освен това виолетката е известна със своите антибактериални свойства.

Вреди от гъба виолетка

Ако гъбата Виолетка е добре сготвена, консумацията ѝ не би трябвало да стане причина за неразположения. Ако обаче се приеме в сурово състояние, това може да причини стомашно, разстройство, болки или диария у консумиращият.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати