Таледжио

Таледжио

Таледжио /Taleggio/ представлява популярно италианско сирене, което се приготвя от пълномаслено краве мляко. То се отличава с розовееща или оранжевееща кора и по-мека вътрешност. Таледжио е толкова нежно, че буквално се разтапя в устата. Причината вътрешността да е по-мека от кората е, че млечният продукт зрее отвън навътре. Вкусът на сиренето е изискан и нежен, притежаващ леко кисела нотка. Ароматът му е особен, но в никакъв случай натрапчив. То е едно от малкото сирена, което се произвежда вече векове наред.

История на Таледжио

Съхранили се във времето документи сочат, че сиренето произлиза от долината Таледжио, в провинция Бергамо. Именно оттук е взаимствано съвременното название на сиренето. Предполага се, че около десети век местното население вече било запознато с похвата за приготвяне на този невероятен продукт. Те си служели със свежото и пълноценно мляко на кравите, които пристигали изтощени от високопланинските пасища. В началото Таледжио се приготвяло само в определено време - само през лятото, но днес търсенето му е толкова голямо, че то започва да се прави целогодишно.

С течение на времето методът за приготвяне на сирене се е доусъвършенствал и днес имаме уникално сирене, характеризиращо се с оранжевееща, грапава и ароматна кора, покрита с кристална сол. Под нея пък се крие нежна консистенция, която в центъра е по-плътна, а в периферията по-пастообразна. Цветът на вътрешността може да варира от белезникав до светложълт.

Производство на Таледжио

Както вече споменахме, за сиренето се използва отбрано пълномаслено мляко на крави, пасли по тучни високопланински ливади. Сиренето се отглежда в пещери при умерено топла температура и висока влажност. Всъщност благодарение на тези специални условия се образува и характерната за сиренето кора. Докато зрее, сиренето е поставено на дървени плоскости. Всяка седмица то се измива с гъба.

Таледжио с Круши

За да узрее Таледжио, са нужни от 25 до 40 дни. Заради условията, при които се отглежда Таледжио, то бива наричано от мнозина пещерно сирене. Качеството на Таледжио се следи със закон, така че продуктът да не може да се фалшифицира. То обикновено е с формата на квадрат и тежи около 2 кг. Върху кората може да се види специален печат, състоящ се от четири кръга, в които се намира буквата Т, поставен от Consorzio Tutela Taleggio. Съдържанието на мазнини в него не трябва да е по-малко 48 процента.

Избор и съхранение на Таледжио

Когато избирате този тип сирене, обърнете внимание най-вече на кората. Тя трябва да бъде суха и не много шарена. Оцветяването трябва да е равномерно. Добре е също така кората на продукта да е запазила целостта си, защото при наличие на пукнатини и неправилно съхраняване на сиренето, продуктът може да се развали. Ето защо когато избирате сирене, трябва да го огледате внимателно от всички страни.

Можете да го натиснете лекичко с ръка, колкото да проверите неговата еластичност. Годното за консумация сирене възвръща първоначалната си форма и след натиск. Иначе Таледжио не бива да се съхранява дълго време. Ако една пита сирене се нареже, тя трябва да се употреби до няколко дни. При това е добре отделните парчета да са плътно увити в полиетиленово фолио.

Готвене с Таледжио

Когато вкусите от Таледжио за пръв път ще изпитате много и различни усещания. Общо взето ценителите не са единодушни по отношение на неговите вкусови характеристики. Едни например заявяват, че уханието на Таледжио им напомня това на бадеми и дори сено. Според същите вкусът му може да се сравни с този на крем супа от аспержи. Други пък са на мнение, че в сиренето се усеща гъбена нотка, която те забелязват както във вкуса, така и в уханието му.

Ризото с Таледжио

Таледжио се използва широко в кулинарията, но най-вече при приготвянето на различни видове паста. Обикновено се комбинира с други видове сирена като Пармезан, Фонтина и Горгонзола. Вписва се идеално в рецепти за пици и пайове. Допълва перфектно вкуса на зеленчуци и продукти от телешко и пилешко месо. То обикновено се добавя в края и леко се запича. Разбира се, може да се употреби и без да се подлага на термична обработка.

За целта просто се нарязва на парченца и се влага в салати и ризото, подходящи както за обяд, така и за вечеря. Особено приятна е комбинацията от Таледжио, сушени домати, черни маслини и босилек. Някои обичат да придават сладък вкус на сиренето и го съчетават с круши или мед. Всичко е въпрос на лични предпочитания. Любителите на качествените алкохолни питиета високо ценят това сирене. Те го използват като добавка към светли вина. Ако сиренето е отлежало, може да се използва като мезе и за по-тежки питиета.

Ползи от Таледжио

Таледжио е млечен продукт, който освен че е вкусен, е и полезен. Той има в състава си калций, магнезий, фосфор и др. Освен това сиренето е източник на витамин А, витамин В2, витамин В6, витамин Е, така че консумацията му със сигурност се отразява благотворно на организма ни. Похапването на Таледжио влияе на растежа на косата, еластичността на кожата и здравината на ноктите. То зарежда тялото с енергия и подпомага дейността на мозъка. Също така действа укрепващо на имунната, нервната и храносмилателната система.

5 4
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес