Мавруд

Мавруд

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
96016101k
Мавруд
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Мавруд представлява традиционен български сорт червено грозде. Той е един от най-популярните у нас. Високо ценен е и се слави като като един от най-старите местни сортове за производство на вино. Той се отглежда в определени области в страната. Вирее в Южнобългарски лозарски регион - среща се в Пловдив, Първомай, Стара Загора, Чирпан и Асеновград.

Като всяка култура Мавруд притежава отличителни черти. Той се характеризира с голям петделен, зелен лист, който с настъпването на есенните месеци се оцветява във виненочервено. Мавруд притежава дълга дръжка, обагрена в светлозелено. Цветовете на лозата са двуполови, а гроздът - едър и с формата на конус. Зърното е със скромни размери. Обагрено е синьо до червено. Месото е сочно, притежаващо балансиран вкус. Покрито е от кожа с восъчен налеп.

Мавруд е сорт, който не е много лесен за отглеждане. Предпочита дълбоки наносни почви, богати на влага. Той изисква специална температура през вегетационния си период. Узрява през есента и по-точно през първата половина на месец октомври, но този процес изисква определени условия. Лозите на този вид се развиват бързо. Те се характеризират с нелоша раждаемост. В качеството си на култура Мавруд има както положителни черти, така и недостатъци.

Като цяло този сорт не е податлив на сиво гниене, но пък е чувствителен към гъбични инфекции. По тази причина при наличие на подобен проблем, е необходимо да се предприемат комплексни действия срещу вредата. Друг недостатък на Мавруд е, че не понася ниските температури. Ако стойностите паднат под -16 градуса по Целзий, сортът го понася тежко и замръзва. Ако пък есента се случи студена, реколтата много лесно става негодна за производство на вино.

История на Мавруд

Червено Вино

Мавруд е сорт с богата история. Съществуват множество легенди, разказващи за разпространението на културата и за производството на вино. Една от тях разправя за вдовица, позната като Илая. Тя живеела, докато управлявал хан Крум. Жената имала само едно чедо. Момчето си тя отгледала с гроздето от лозата, спускаща се пред нейната къща. Синът на Илая станал голям и здрав мъж.

Неясно как веднъж той влязъл в двубой с любимия лъв на владетеля и го зашеметил. Ханът се поинтересувал как момъкът е успял да стане толкова силен. Тогава младият мъж обяснил, че дължи своята сила на гроздето, с което майка му го изхранвала през всичките години. Името на момъка било Мавруд и поради това ханът заповядал от този ден нататък и забележителната лоза да се нарича така.

Според друго предание Мавруд бил момък, бил от войните на хан Тервел. Когато се знаело, че скоро ще влезе в битка, майка му му давала съд с вино. Казвала му да пийва по малко от него всеки път, щом почувства заплаха. Така Мавруд успявал винаги да се покаже като безстрашен войн. Това направило впечатление на хан Тервел и той се поинтересувал от младежа. Момъкът разправил за виното и така ханът нарекъл питието с неговото име.

Характеристики на Мавруд

Захарността на гроздето е от 17 до към 22 процента. Виното, получено от Мавруд има рубинено червен цвят. То се харесва на любителите на качествените питиета заради мекия си вкус. Гроздовата напитка отлежава в специални съдове. Тя притежава танини и киселини. Отличава се със специфично ухание, в което се усещат нотки на къпина или черница.

Най-качествените вина, приготвени от този традиционен сорт грозде, се характеризират с плътен, хармоничен вкус, който се е усъвършенствал при досега с дъбовите бъчви, в които е отлежавал еликсирът. Вината от Мавруд са червени трапезни и десертни. По време на стареене техните качества се обогатяват. Оптималният период за отлежаване е около 3 години. В крайна сметка потребителят получава червена напитка, която се отличава нужното количество танини и високо съдържание на алкохол.

Поднасяне на Мавруд

Телешко и Вино

Виното произведено от Мавруд е истинска наслада за сетивата. Когато обаче е поднесено по подходящия начин, то се превръща в неустоимо изкушение. Когато поднасяте Мавруд, гроздовото питие не трябва да е нито твърде студено, нито топло. Стремете се да се придържате към температура между 15 и 17 градуса по Целзий.

Поднасяйте виното в традиционните стъклени чаши за вино със столче, които разкриват идеално прекрасния цвят на напитката. Не пълнете чашата до горе, а само до половината. Отпивайте от него малко глътки и позволете на небцето ви да усети величието на еликсира.

Мавруд се отличава с висока плътност и превъзходен букет от плодове. Понякога се усещат и подправки. Опитайте да поднесете виното с подходящо мезе. Ако сте любители на сладките изкушения, ще се потопите в истинско море от усещания, комбинирайки Мавруд с шоколадови десерти. Ако пък се стремите да избягвате калоричните сладкиши, то можете да съчетаете виното с плодове. Разбира се, можете да съчетаете продукта и по друг начин.

Ако сте любители на дребния дивеч, можете да го комбинирате с печен фазан или яребица. Червените печени меса също са подходящо допълнение към Мавруд. Ако сте от хората, на чиято трапеза не присъства месо, можете да подберете друго сполучливо мезе за виното. Спрете се на някое необработено сирене. Всичко е въпрос на личен избор. Задължително условие обаче остава наличието на добра компания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес

Свързани рецепти