Зимна припънка

Зимна припънка

Зимна Припънка

Зимна припънка (Flammulina velutipes) представлява ядлива гъба от семейство Physalacriaceae. Тя е разпространена в Европа, Азия и Северна Америка. У нас този вид е известен още с наименованието Зимненка.

В Русия е позната като Зимний гриб и Зимний опенок, във Франция е наричана Collybie a pied veloute, а в Германия - Samtfussrubling. В англоезичните държави е позната като Velvet shank.

В Япония култивирана форма на този вид вирее в парници. Той се нарича Enokitake и се различава доста от дивата разновидност. Тъй като тя вирее, без да има досег със слънчевите лъчи, е обагрена в бяло. Другата разлика е, че туфата притежава цилиндрична форма, заради съдовете, в които се отглежда.

Зимната припънка лесно може да бъде разпозната. Тя притежава жълтеникава или кафява шапчица, която първоначално е звънчевидна, но с времето става плоска, с леко изпъкнало връхче. Отличава се с гладка повърхност и диаметър до десетина сантиметра.

Ламелите при зимната припънка са оранжевеещи или белезникави. Някои са свободни, а други са сраснали с пънчето. Пънчето на Flammulina velutipes е с цилидрична форма. То е тънко и жилаво, характеризиращо се с кадифена повърхност.

В основата си е сравнително тъмно, но с приближаването си към гуглата цветът му започва да се доближава до нейния. Високо е около 10 сантиметра. Диаметърът му достига до 1 сантиметър. Споровият прашец на тази гъба е кремавобял. Месната част на зимната припънка в началото е крехка и тънка, розовееща. С течение на времето става жилава. Тя има има приятен вкус.

Събиране и съхранение на зимна припънка

Зимната припънка се развива успешно при по-хладно време и поради това може да бъде открита предимно през есенните и зимните месеци. У нас най-голямо количество от този вид се среща в северните предели на страната, както и в Югозападния регион.

Търсете я най-вече върху жива или гниеща дървесина в широколистни гори. Обикновено няколко гъбки от вида образуват нещо като букетче. Среща се и по овощни дървета. По-рядко е забелязвана и върху иглолистни дървета.

Зимната припънка следва да се събира само от опитни гъбари, тъй като е възможно да бъде объркана с отровната галерина (Galerina Marginata). Отровната галерина е дребна гъбка, която обаче може да бъде много опасна за здравето ни. Само десетина плодни тела от вида могат да станат причина за фатално отравяне при малчугани. Причината е, че в нейното месо се крият токсични вещества.

Отровната галерина също като зимната припънка вирее върху мъртви дървета. Все пак опитните гъбари веднага биха ги различили по това, че отровната галерина има отчетливо оформено пръстче на своето пънче. Такова образувание не се забелязва при нейната двойничка.

Има и други гъби, които биха могли да заблудят неопитните събирачи на гъби. Става въпрос за Armillaria mellea, позната като Обикновена пънчушка, Kuehneromyces mutabilis (Кичуреста пънчушка) и Отровната пънчушка (Hypholoma fasciculare). Те заблуждават заради развитието си върху дървесина.

Иначе по отношение на издръжливостта след откъсване зимната припънка превъзхожда някои други видове. Тя успява да се запази свежа около седмица, стига да се съхранява в хладилник.

Гъба Зимна Припънка

Готвене на зимна припънка

Зимната припънка има широко употребление в кулинарията. Подходяща е както за печене, така и за пържене и паниране. По традиция тя се влага в супи, топли ястия, шишчета, рибни блюда, салати, суши, ролца, запеканки, яхнии, ризото със зеленчуци и много други. Зимната припънка се приготвя сравнително лесно. Гъбата се почиства и измива на течаща вода. След това се подлага на термична обработка и е готова за нула време.

Ползи от зимна припънка

Зимната припънка притежава доста положителни качества. Тя е източник на селен, който се явява мощен антиоксидант. Освен това в състава си има витамин В1, витамин В2 и витамин В3. Гъбите от този вид са богати на белтъчини, калций, желязо и др. Доказано е, че те помагат за борба със стреса и умората.

Оказва се също така, че те подобряват храносмилането, понижават нивата на холестерола и имат способността да се справят с някои ракови заболявания. Консумацията на зимна припънка намалява кръвното налягане и по тази причина се препоръчва на хора, страдащи от хипертония.

Според диетолозите гъбата е полезна, тъй като може да спомогне за намаляването на излишните килограми. Зимната припънка се употребява в производството на някои масла, които действат отпускащо и енергизиращо.

Народна медицина със зимна припънка

В източната народна медицина се препоръчва похапването на зимна припънка като профилактика срещу ракови заболявания. За целта всеки ден трябва да се приема по половин чаша варена зимна припънка, като тя не бива да е подправена. Този курс се провежда една седмица, след това се прави почивка седем дни и процедурата се повтаря.

После в продължение на един месец се пие настойка от зимна припънка. Тя се приготвя, като шапките от млади гъби се залеят с ракия (в съотношение 1:5) и се поставят в стъклен съд на тъмно и хладно място.

Така трябва да престоят две седмици. След това настойката се прецежда. От нея се вземат 2 чаени лъжици, разтворени в 1/2 чаена чаша хладка преварена вода. Течността се приема по три-четири пъти на ден, половин час преди хранене.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати