Скрежовка

Скрежовка

Скрежовката (Rozites caperatus) представлява базидиева, ядлива гъба от семейство Cortinariaceae (Паяжинници). Тя е разпространена в някои региони на Европа, Азия и Северна Америка. У нас е позната още като циганска гъба. Сред англоговорящите народи е известна като Gypsy mushroom, във Франция я наричат Pholiote ridée, а в Германия Reifpilz. В Русия я знаят като Колпак кольчатый.

Скрежовката се отличава по жълторозовото или жълтооранжевото обагряне на своята гугла. Докато гъбата е млада, шапчицата е заоблена, а след това се разперва и придобива по-плоска форма с изпъкнало връхче. Диаметърът ѝ достига до десетина сантиметра.

Отличава се със суха повърхност и налеп, напомнящ на паяжина, който всъщност е останал от общото покривало. Има случаи, в които по повърхността на шапчицата се срещат пукнатини. Иначе ръбът е подвит навътре и в началото е свързан с пънчето, но след това се отделя.

Месото на скрежовката е воднисто, крехко и меко, жълтеникаво. То притежава виолетов нюанс в зоната около пънчето. Характеризира се с приятен, ненатрапчив аромат и деликатен вкус. Пластинките са прикрепени към пънчето. Те са сгъстени и оцветени в ръждиво. Спорите пък са с формата на яйце и са обагрени в бледожълто. Към тях полепва кафеникав прашец. Пънчето на Rozites caperata прилича на цилиндър.

То е плътно и сравнително кораво. Високо е около десетина сантиметра, а диаметърът му може да достигне докъм 2.5 сантиметра. Притежава два белега, напомнящо за общото покривало - добре оформен пръстен, намиращ се в гората му част и няколко люспички, разположени в основата.

История на скрежовка

Скрежовката има богата таксономична история, поради което към днешна дата тя е известна под различни наименования. Първоначално видът е бил описан като Agaricus caperatus от миколога Крисчън Хендрик Пърсун през 1796 година.

След това тази гъба бива прехвърлена към рода Cortinarius от шведския миколог Елиас Магнъс Фрайс. По-късно пък през 1887 година скрежовката е прехвърлена в Pholiota от Пиер Андреа Сакардо, а след това в Rozites. Така в крайна сметка видът е известен и като Pholiota caperata, Dryophila caperata и Togaria caperata.

Събиране и съхранение на скрежовка

Скрежовката е гъба, която се появява през лятото и може да бъде открита до есента. Най-голямо количество от този вид се среща в иглолистните гори. Но все пак видът е разпространен в широколистни и смесени гори. У нас скрежовката е вид застрашена гъба. Иначе с кулинарни цели се събират най-младите гъби през юли и август.

Върху шапките не трябва да има някакви черни перна или дупчици от червеи. Събраните гъби могат да се съхраняват в хладилник в продължение на няколко дни. От значение е, те да не се допират до други гъби, както и до различни хранителни продукти. Препоръчително е да се държат в хартиена торбичка, като са предварително увити във влажна хартия.

Гъба Скрежовка

Готвене на скрежовка

Както вече стана ясно, скрежовката има вкусно и ароматно месо, което може да се вложи във всевъзможни гъбени ястия. Най-вкусни, разбира се са младите гъбки. Те се подлагат на печене, пържене, варене, мариноване и паниране. Поставят се в ризото, салати, разядки, пастети. Комбинират се с други гъби, зеленчуци, картофи листни зеленчуци, маслини, лук, свинско, говеждо и птиче месо. В Западна Европа се приема за деликатес.

По правило се използват шапчиците на младите екземпляри. Като и при самото им чистене трябва да се внимава там да не са се намърдали вредители. Иначе при приготвянето на гъбите, знайте, че трябва да се готвят, докато омекнат. По-продължителната термична обработка не се отразява добре на тяхното качество.

Предлагаме ви лесна и много ароматна рецепта с гъби скрежовка:

Необходими продукти: 1 кг гъби скрежовка, 2 супени лъжици горчица, черен пипер, червен пипер, чесън, хрян, дафинов лист, копър, зехтин.

Начин на приготвяне: Гъбите се измиват и почистват. Пускат се в кипяща, подсолена вода за около 5 минути. След това се слагат в нагорещена мазнина и се запържват с всички подправки. Когато са напълно сготвени, се слага горчицата и се разбърква. Този гъбен специалитет може да се ползва като гарнитура на телешки или свински пържоли или да се комбинира със свежа салата.

Ползи от скрежовка

Редовната консумация на скрежовка се отразява добре на здравето ни. Този вид гъба има свойството да намалява нивата на кръвната захар и холестерола. Освен това се отразява добре на сърдечната дейност и нормализира кръвното налягане. Действа противовъзпалително и общоукрепващо. Подпомага организма при вирусни инфекции.

Вреди от скрежовка

Като цяло, не е известно употребата на тези гъби да води до здравословни вреди. Все пак обаче с тях трябва да се внимава, тъй като са способни да попиват вредни вещества от околната среда, в която виреят. Ето защо не трябва да се берат от замърсени територии.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати