Малбек

Малбек

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651643215k
Малбек
Класически тирбушон за вино
Практичен аксесоар за вашия дом:
Класически тирбушон за вино
9.00 лв.
Виж ››

Малбек представлява червен винен сорт грозде, който произхожда от югозападните части на Франция. Родно място на сорта е районът на Каор, където и до ден днешен е най-широко застъпеният сорт. В началото на 20 век малбек е един от най-разпространените сортове грозде в Европа, и по-специално във Франция.

След много студената зима на 1956 година в Бордо повече от 75% от лозите загиват и днес малбек се среща в по-големи площи в Каор и долината на река Лоара. Тук е интересно да се отбележи, че преди 1956 година малбекът не е бил на особена почит сред френските винари.

Това се дължи на факта, че той е силно уязвим спрямо измръзване, болести и гниене. Именно измръзването на лозята през 1956 година дава възможност на французите да се отърват от сорта. Той успява да запази своите позиции именно в Каор, където се купажира с танат и мерло, а в последните години дори съставлява 100% от местните вина.

Сортът е основен в Аржентина, където е представен от френски агроном през 1968 година. Топлият климат на страната повлиява много добре на сорта и той се разпространява бързо. По странна ирония сортът, с който днес целия свят идентифицира Аржентина, е поставен в програмата на изкореняване в началото на 90-те години на изминалия век. Тогава от 50 000 хектара остават само 10 000. Днес с него са засадени около 25 000 хектара в Аржентина и 75% от насажденията с малбек в световен мащаб се намират в Аржентина.

Именно тази страна дава тласък на малбек да се превърне в един от 18-те топ сорта грозде, който се отглежда в седем държави и чиято популярност не спира да расте. Насаждения от малбек има и в Чили, Боливия, САЩ, Австралия, Мексико, Португалия, Канада, Нова Зеландия, Южна Африка.

Отглеждане на малбек

Малбек

Малбек е жизнен сорт грозде и има стелещ се начин на растеж. Листата му са средно големи, тъмнозелени и груби, обикновено са триделни, а в някои случаи цели или петделни. Склонни са да се навиват навън към връхчетата. Много характерна е формата на отворено V за синуса на дръжката на листата. Чепките на малбек са средно големи и ако са засадени на правилно място, дават малки и закръглени плодове.

Малбек има потенциал да дава много добра реколта и понася добре дъждовете при събирането на реколтата, но в определени сезони може да дава твърде слаба реколта. Малбекът вирее нависоко, защото на малка надморска висока трудно достига необходимата киселинност за получаване на съответния вкус на виното. В по-високи райони, където има големи температурни амплитуди, гроздето натрупва повече киселинност.

Проблемът със слабата реколта е свързан с използване на торове, съдържащи азот, и подложки, които лесно усвояват нитритите от почвата. Малбек се подрязва, а когато гроздовете не са здраво закрепени, механическото им събиране може да протече почти без да се нараняват плодовете.

Характеристики на малбек

При прохладни климатични условия от малбек се получават добре балансирани вина с хубав цвят, не много ароматни и по-леки от вината, получени от Каберне.

Плодовите вкусове на малбек се оприличават на череша, боровинка, слива, нар и къпина. Малбекът може да има и други аромати като шоколадово мляко, кафе, меласа, кокос, тютюн и черен пипер.

Киселинността е средна, тръпчивостта също. Благодарения на наситения си цвят и танините, малбекът много често се използва за купажиране.

Малбек

Трябва да се направи разграничение между вина от малбек, произведени в Аржентина, и онези, идващи от Франция. Основните вкусове в аржентинските вина са плодови, докато френските разновидности имат вкус на подправки, кожа, касис, чубрица и слива. Френският малбек има по-силна киселинност, което допринася за пиперливия му вкус.

Заради средната си тръпчивост и киселина малбек от Франция старее по-дълго време. Смята се, че най-добрите сортови вина малбек се правят в Аржентина, докато във Франция се използва като купажен сорт със сортовете каберне фран, пти вердо, мерло, каберне совиньон в района на Бордо, а в долината на Лоара се купажира с каберне фран и гамей.

Поднасяне на малбек

Вината, произведени от сорта малбек, не се характеризират с дълъг финал, с какъвто може да се похвали каберне совиньон. Малбек си отива с патешко месо, агнешко, говеждо, пилешки бутчета, телешки стек. Отлично се комбинира с гъби, синьо сирене и ястия с кимион.

Малбек си отива много с подправки, които имат леко опушен вкус – смрадлика, мащерка, пушен червен пипер, розмарин, магданоз. Подходящи са кориандър, карамфил, ванилия, чесън, зелен лук, хвойна, черен пипер и сосове за барбекю.

Може да поднесете малбек с печени зеленчуци, чушки, рукола, цвекло, картофи, леща, черен боб. От сирената малбек най-добре се съчетава с полутвърдо краве и козе сирене. С каквато и храна да се поднесе малбекът, неговата идеална температура, която най-добре ще разкрие качествата му, е 21 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес