Сос Табаско

Сос Табаско

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651643216k
Сос Табаско
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

Сос табаско е американска марка лют сос, който се произвежда от края на 19 век от семейна компания, разположена на остров Ейвъри, щата Луизиана. Сос табаско е най-известният лют сос в света, като само няколко капки от него променят вкуса на ястието по невероятен начин, но само най-смелите имат възможност да му се насладят. Табаско дължи световната си слава на балансирания вкус между огнено люто и приятно накиселяващо меко.

История на сос Табаско

Сос табаско идва от тропическа Луизиана, като началото на неговата славна история е от годините след края на Гражданската война в САЩ. В продължение на повече от 140 години сос табаско се прави от три съставки – добре узрели люти червени чушки чили, дестилиран натурален оцет и сол от остров Ейвъри. На пръв поглед обикновена рецепта не би могла да оформи невероятния сос в други климатични условия, различни от тези на Луизиана. Дългата процедура на отлежаване при определени грижи също са важни фактори.

Бащата на сос табаско, Едмънд Макилъни, който е родом от Мериленд, се заселва на остров Евъри през далечната 1840 година. Предприемчивият Макилъни се досетил, че на плодородната земя на острова могат да се отглеждат най-качествени червени чушки чили – сорт, който произхожда от Централна Америка. Първите люти чушки чили са засадени на острова през 1860 година. 8 години по-късно компанията започва сериозно да произвежда сос табаско като търговски продукт. Първоначално Макилъни е искал да кръсти соса Petite Anse, което всъщност е било старото наименование на остров Ейвъри.

Членове на семейството обаче не са били съгласни и така фамилията се спира на името Tabasco. Според хипотези сос табаско е индианска дума, която в превод означава земя с гореща и влажна почва. Тази характеристика идеално описва климата на острова, който предлага невероятен шанс за отглеждането на специалния сорт люти чушки. След смъртта на Макилъни синът му Едуард съхранява рецептата и така тя започва да се препредава от поколение на поколение в семейството.

Производство на сос Табаско

В началото на всяка година семената на лютите чушки чили се засаждат в оранжерии, а през месец април разсадите се пренасят на открито в полето, където чушките да зреят на слънце. През август месец лютите чушчици се берат на ръка, като при това се избират само най-качествените и здрави от тях. Още в деня на събирането чушките се смачкват и смесват с малки количества сол, която също е добивана на острова. Мнозина смятат, че именно в солта от остров Ейвъри се крие една от тайните на сос табаско.

Получената паста от чушки се оставя да ферментира в продължение на три години в специални бъчви от бял дъб. След това към ферментиралата паста се добавя специален, много фин и дестилиран зърнен оцет. Полученият разтвор трябва да се разбърква периодично за около 1 месец, след което се прецежда и бутилира.

След като измине и необходимото време за стареене на сос табаско, един от членовете на семейство Макилъни лично проверява състоянието на пюрето преди финалната фаза на производството и преценява дали е готово. През следващия 1 месец разтворът постоянно трябва да се разбърква, а накрая се отделят люспите и семките.

Готовият сос табаско се бутилира, след което поема дългия си път към над 120 държави по целия свят. Етикетите на соса се печатат на повече от 19 езика. Това е начинът за производство на прословутия сос, който е изключително високо концентриран и богат на вкус. Разбира се има различни видове сос табаско, които могат да отговорят и на най-претенциозния вкус.

Табаско

Класическия червен сос табаско се измерва с 2500-5000 сковила. Сосът Tabasco Habanero е доста по-лют – 7000-8000 сковила, но в него най-лютите чушки на света са смесени с пюре от манго, тамаринд, папая или банан, така че получава екзотичен вкус с невероятен характер. Други варианти са сос табаско от ямайски зелени чушки, който има доста по-деликатен вкус и сосът табаско с чесън – лек и много ароматен.

Съхранение на сос табаско

Класическия сос табаско от червено чили е естествен продукт, в който няма никакви примеси и оцветители. Червените пигменти на чушките в соса са изключително чувствителни към светлината, което означава, че трябва да се съхранява далеч от нея. Прекомерният контакт със светлина може да причини потъмняване на соса. Прекалено ниските и високите температури също не са подходящи. Срокът на годност на сос табаско е 5 години.

Сос табаско в кулинарията

Несъмнено сос табаско е най-известният лют сос, който кулинарният свят някога е познавал. Популярността му е огромна, приложенията му на практика са безгранични и зависят единствено от въображението и смелостта на дръзналите да го опитат. Сос табаско е неизменна част от официалните вечери в Белия дом. Много хора използват табаското като подправка, но той спокойно може да се възприеме като важна съставка при приготвянето на най-различни ястия – задушени гозби, супи, сосове за месо, мексикански боб.

Оптималната пропорция е 1 ч.л. на около 1 л вода или друга течност. Концентрираният вкус на сос табаско придава невероятно приятна лютивина на всяко ястие, към което се добави. Пицата с няколко капки табаско става забележителна, а обикновените бъркани яйца се превръщат в невероятна закуска. Морските дарове и сосовете с домати, овкусени с табаско, минават в едно следващо ниво на кулинарното изкуство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати