Димят

Вино Димят

Димят представлява стар българско сорт грозде, от което се произвежда вино. Освен у нас е познат и на лозарите в съседните ни Гърция, Турция, Сърбия, Македония и Румъния. Среща се още в Русия. У нас най-много лози от сорта виреят в Шуменско и Старозагорско. Среща се още по Черноморието и в зоната около Евксиноград.

Като цяло димят е разпространен предимно в източните и южните предели на страната. Сред нашенците е известен още с имената дамят (в Сливенско) и семендра (в Русенско). В западните ни съседки Сърбия и Македония го наричат Смедеревка. В Румъния му казват семендру, в Турция - дертония, а в Русия - галан.

Листът при димят е със среден размер. Той е заоблен, не прекалено нарязан, петделен и покрит с мъх. Петурата е подвита нагоре. Дръжката се характеризира със средна дължина и лека мъхнатост. В началото листата са зелени, но с настъпването на есенните мезеци се оцветяват в жълто. Цветът при димят е двуполов. Гроздът пък е със среден размер и форма на конус, полусбит, със средно дълга дръжка.

Тя е сравнително дебела и вдървесинена в началото. Зърното при този сорт е по-скоро едро. То е оцветено в зеленикаво или жълто и е обло. Месестата част е водниста, със свежа и вкусна консистенция. Според някои притежава вкус, напомнящ този на ванилия. Месото е покрито от тънка ципа. От плода на димят се добиват бели трапезни вина, които са сухи и хармонични. Освен това от него се произвежда и висококачествен материал за конячен дестилат. Може да се използва заедно с други сортове или самостоятелно.

Отглеждане на димят

Димят

Димят се развива благополучно основно на стръмни терени, при които почвите са варовити. Предпочита умерените температури. Ако се развива при благоприятни условия, има силен растеж и висок добив. При него основният проблем идва от това, че зрее късно-в края на месец септември, и ако есента е дъждовна, реколтата бива унищожена от сиво гниене. Другата отрицателна черта на сорта е, че не е особено студоустойчив.

Иначе все пак успява да се възстанови. Този сорт е чувствителен и към засушаване. Според експертите понася добре всички известни сред българските лозари подложки. Ако се отглежда при благоприятни условия, не изисква някакви специални грижи, така че може да се стопанисва с обикновена агротехника.

История на димят

Говори се, че този сорт грозде вирее по българските земи от много векове. Стара легенда го свързва с млад момък, проявил невиждана храброст за годините си. Преданието разказва как младеж с исполински размер бил връхлетян от жажда. Тогава той намокрил устни с вино от непознат дотогава сорт грозде. След като пил от еликсира, му се наложило да влезе в схватка с кръвожаден лъв.

Юнакът повалил хищника местност до Велики Преслав. Хората, които станали свидетели на случилото се, много се изненадали от геройството на младежа. Те си обяснили притока на сили у момчето с изпиването на виното. След тази случка кръстили лозата и виното от гроздето Димят, защото така се казвал и младежът.

Характеристика на димят

Бяло вино

Както вече споменахме, от димят се произвеждат сухи бели и ароматни вина с добра киселинна структура. Те се отличава с наситен златист цвят, който не може да се забрави. При помирисване се долавят прасковени нотки. В същото време присъства и ненатрапчиво усещане за индрише, акация и липа. Някои производители си позволяват да дообогатят уханието на напитката и с различни билки. Благодарение на тях се оформя профил на виното и то придобива плътност. Димят е приятно за консумация, тъй като е леко и същевременно свежо.

Поднасяне на димят

При поднасянето на димят трябва да се вземат предвид някои особености. За да усетите най-добре характеристиките на виното, трябва да го поднесете охладено. Стремете се температурата му да е около 14 градуса. Не забравяйте да изберете подходяща чаша. Спрете се на универсалната стъклена чаша за бяло вино със столче.

Ако нямате такава чаша, би било изгодно да си закупите, тъй като тя е подходяща както за по-стари вина, така и за такива, които са по-млади. Ще я познаете по това, че е леко разширена в долната част, а в горната се стеснява. Благодарение на формата на чашата се усещат първо киселите нотки, а след това сладките. При разливане на виното можете да напълните съда до половина и дори по-малко. Благодарение на структурата на чашата неговите качества се усещат, дори то да е в малки количества.

Когато консумираме димят, е важно и по какъв начин ще го съчетаем с храната, за да не остава на заден план. По правило се подбират опростени ястия, при които не присъстват силни подправки с наситен аромат и вкус. Можете да се спрете на ястия от бяла риба или някакви морски деликатеси.

Ако не сте сред почитателите на морската храна, тогава ви препоръчваме да подберете леки специалитети от птиче месо като шишчета или пържоли от пуешко месо, печени пъдпъдъци или свежа салата с пилешко месо. Можете да съчетаете димят и с различни видове сирене.

Добър вариант са меките, бели сирена. Ако се стремите към мезета, които са още по-леки, можете да консумирате виното дори с плодове. Със сигурност няма да сбъркате, ако се спрете на такива, които са характерни за нашите географски ширини, а можете да похапнете и екзотични цитруси.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес