Мускат

Мускат

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
95916101k
Вино Мускат
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Мускат /Muscat/ представлява бял сорт грозде, който се употребява широко при производството на вина. Ползва се също така за стафиди. Семейството на този сорт е много богато и в него присъстват редица разновидности. Те се различават както по оцветяване, така и по големина на зърното. Мускатът е изключително разпространен сорт и на практика се отглежда във всички краища на света от векове.

Мускат се отглежда в Италия, Испания, Франция, Португалия, Германия, Молдова, България и др. У нас е разпространен така нареченият мускат отонел /Muscat ottonel/. Той е познат под имената отонел, мотонел, мириславка, мискет отонел, мускат отон, отонел фронтинян, шасла сейнт фиакр, мускателер отонел и др.

Мускат отонел има зелени средно големи листа. Цветовете са красиви и кичести. Гроздът е сравнително малък, достига до 100 грама. Той притежава цилиндрична или конусовидна форма. Зърната са заоблени, със среден размер. Обагрени са в зеленикаво-жълто. Понякога се случва да придобият ръждиви петънца. Месестата част е водниста, с изразен мускатов привкус. Обвита е от тънка, но еластична кожица. В консумативна зрялост захарното съдържание на плода възлиза на около 24 процента. Зърната са от значение при производство на полусухи и сладки вина.

Мускат отонел се причислява към групата на среднозреещите сортове. Плодът става готов за обиране през последните дни на месец август. Развива се успешно при наличие на дълбоки, леки и хумусно-карбонатни почви. Добре е лозите да се засадят на хълмисти терени. В благоприятни условия лозите се развиват умерено. При този сорт се наблюдава средна родовитост и среден добив. Продукцията, която се получава от един декар, варира между 800 и 1200 килограма. Лозите възприемат най-добре подложката 41 Б. Положително качество на сорта е, че не се подава нито на суша, нито на студ. Сивото гниене също не го засяга значително.

История на мускат

И до днес се спори за произхода на мускат. Съществува предположение, че той се е появил още в древни времена в Сирия или Египет и се е получил в следствие на пъпкова мутация. Този сорт грозде е бил добре известен на древните гърци и римляни. Още в периода между осми и шести век пр. Хр. велики поети възпели качествата на муската. Иначе мускат отонел е познат на лозарите от много години. Известно е, че той е винен сорт грозде, който е селектиран през петдесетте години на деветнадесети век.

Мускат

Селектирането се случва във френския град Анже благодарение на Моро-Робер. ДНК анализи показват, че той е получен при кръстосване на сортовете Шасла с Мускат де Сомур. Първоначално той става популярен само в Западна Европа, но по-късно успява да стигне до централната и източната част на континента. Така малко по малко се разпростира сред всички лозарски държави.

Характеристика на мускат

Като цяло от мускат се произвеждат трапезни, пенливи и ликьорни вина. Този сорт седи в основата на пенливите гроздови еликсири в Италия. От разновидността на мускат, която се отглежда у нас, се добиват висококачествени вина. Те се отличават със силен аромат и цветист характер. При отпиване се създава усещане за виолетки и индрише.

Не можем да не отбележим и мускатовия привкус, който е характерен за тях. Същевременно тези вина са с голяма плътност, но умерена свежест. При тях се препоръчва да не се оставят да отлежат, а да се консумират в ранна възраст. Вината, приготвени от този сорт, остават атрактивни. Заради нежния си и деликатен мускатов вкус те заемат високо място във вкусовата таблица на вината.

Поднасяне на мускат

Вината, произведени от мускат, трябва да се употребяват още млади. Преди сервиране те трябва да се охладят до 8-10 градуса. Ако виното все пак е отлежало в дъбова каца, е добре да се поохлади до 10-12 градуса. При поднасянето на мускат, по добре да се използва сервиз с чаши тип лале. За такива чаши е характерно леко издължаване на съда. В долната част чаша се разширява в горната е стеснена, но към края се разтваря съвсем леко навън. Идеята на нейната структура е, да се запазят повече време уханните нотки на виното, а също така при отпиване течността да попадне първо върху езика.

Морски дарове

При избор на подходящи мезета за мускат, имате голям избор. Разбира се, най-добре да комбинирате виното с някакъв вид месо. Знайте все пак, че не бива да залагате на прекалено тежки вкусотии. Нека подбраните специалитети са ароматни и апетитни.

Някои гастрономи препоръчват да се заложи дори на тайландските и виетнамските ястия. Блюдата от индийската трапеза също не са за подценяване. Бихте могли да съчетаете мускат още с риба и морски дарове. Изпробвайте да дообогатите вкуса на мускат с Омар с ориз, суши със скариди, Салата с рулца от раци и Бяла риба с фин сос.

Ако предпочитате да замените месните продукти с млечни продукти, можете да избирате между твърдите сирена, като и тук няма да е грешно да се спрете на такива, които са силно ароматни. Ако обичате да съчетавате питиетата, които консумирате, с ядки, то значи мускат е точно за вас. По-смелите любители на алкохола често съчетават виното с различни ядки. Според тях печените фъстъци са идеална добавка към гроздовия еликсир.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати