Карменер

Карменер

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
95916101k
карменер
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

Карменер /Carmenère/ представлява червен сорт грозде, от което се добива висококачествено вино. Той произлиза от Франция и често се бърка с мерло. Освен там се отглежда още в Чили, Италия и САЩ /Калифорния/. Сортът е известен и под други наименования, сред които карбоне, бутон блан, карменел, кабернель и видур.

Карменер притежава светлозелени листа, които са със среден размер. Гроздовете при този сорт са малки до средни, характеризиращи се с цилиндрична или конична форма. Зърната не са нито малки, нито големи. Те са заоблени, обагрени в тъмносиньо. Месестата част е водниста и има ненатрапчив тревист привкус. От плодовете на карменер се произвеждат тъмночервени гроздови еликсири, които притежават плодово ухание. Карменер успешно се купажира с други спортове.

Плодовете и листата на карменер и мерло изглежда почти по еднакъв начин. Окото на опитния лозар обаче веднага ще открие минималните разлики между двата сорта. Така например листата на мерло са малко по-издължени в централната си част, докато са млади, и освен това са белезникави от долната си страна. При карменер тази част на листата е по-скоро червеникава.

По-значителната разлика между двата близки сорта обаче е времето, през което те узряват. При карменер беритбата настъпва три седмици по-късно, поради което купажирането му с мерло е неосъществимо. Сами се досещате, че ако се добие сочно мерло и се смеси с карменер, полученото вино ще има зелени нотни. Ако пък се дочака моментът на съзряване на карменер, няма как да не се усети вкусът на презрялото мерло.

История на карменер

Сорт Карменер

Сортът карменер има любопитна история. Прието е, че той произхожда от Бордо, Франция и е родственик на мерло. Въпреки това в последно време във Франция и Италия количеството на масивите с карменер доста намалява. Същевременно сортът се употребява в купажи, но не и в чист вид. И независимо че в родината си не е особено ценен, този сорт намира признание в чужбина.

През втората половина на деветнадесетото столетие, мерло насажденията в Чили са унищожени и на винопроизводителите им се налага да внесат лози от Европа. Така без много шум карменерът се пренесъл от Франция в Чили. Това разбира се не е станало по нечие хрумване. Истината е, че двата сорта доста си приличат на външен вид и просто са били сбъркани. По-интересното обаче е, че самите чилийци също не разбрали какво се е случило и почти до края на двадесети век се залъгвали, че стопанисват насаждения с мерло.

Всъщност истината излиза наяве през 1993 година, когато специалисти категорично разпознават лозите с карменер сред лозовите насаждения в Чили. Тогава става ясно, че повече от половината от продукцията, отглеждана като мерло, всъщност е карменер. Това, от своя страна, обяснило защо не всички вина от чилийското мерло имат еднакъв вкус. Все пак колкото и да си приличат мерло и карменер външно, по вкус се различават.

Характеристика на карменер

Вината, приготвени от сорта карменер могат да впечатлят всяко небце. Те омагьосват на първо място със своя наситено червен цвят. Тези гроздови еликсири са сочни и пълнещи устата със зрели танини. Вината от сорта карменер се отличават с устойчива киселинност, която несъмнено действа освежаващо. Особено завладяващ е ароматът, който се носи от тях.

Той напомня за плодове като черна слива, боровинка и сладки подправки. Някои производители добавят шоколадово ухание или отенъци на пикантни подправки като черен пипер. При отпиване пък може да се усети вкус на канела, червен пипер или соев сос. Не е изключено да присъстват нотки на тютюн и графит. Характерни за питиетата от карменер са билковите тонове, усещането за пушено месо, зелени листа и целина.

Поднасяне на карменер

Телешко със сметана

За да е още по-запомнящ се моментът на поднасяне на карменер, трябва да се вземат предвид някои особености на виното. Обърнете внимание на температурата на напитката. Добре е виното да бъде охладено, но с тази процедура не бива да се прекалява. Най-добре температурата на алкохола да е в рамките на 16-18 градуса. Като ако виното е отлежало, може да се придържате към горната граница, а ако е по-младо - към долната. За да бъдат разкрити най-успешно положителните черти на виното, подберете и специален съд, в който да го поднесете.

Можете да го представите в най-добра светлина, ако извадите сервиз с класически чаши за червено вино. Те са подходящи за различни видове червени вина, така че дори и да ги закупите специално за карменер, покупката ви ще бъде практична, защото ще можете да ги ползвате и заедно с други негови родственици. Особеното при този вид чаша е, че е разширена в долната си част, а после малко по-рязко се стеснява към столчето. Докато нагоре стесняването става плавно. Когато разливате карменер, не пълнете съда изцяло, а само донякъде.

Както знаем, качествените питиета вървят най-добре с вкусна храна. Това правило важи с пълна сила и за карменер. Виното се съчетава добре с няколко типа храни. Несъмнено най-приятна е комбинацията между карменер и добре приготвени меса, независимо дали става въпрос за телешко, говеждо или свинско. Не се притеснявайте да комбинирате това червено вино с ястия като Телешко със сметана, Телешко със зеленчуци и ягорида в гювеч или Телешко месо със сос от патладжани. Други апетитни добавки могат да бъдат Свински пържоли с чушки, Свински котлети със сирене, Свинско с праз и лапад или Свинско филе с кисели краставички и лук. Виното върви и с паста със соев сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес